Як живуть села після об’єднання з Тернополем? Що кажуть старости , аналізуємо плюси і мінуси

Як живуть села після об’єднання з Тернополем? Що кажуть старости , аналізуємо плюси і мінуси
На фото: с.Малашівці. Фото з вільних джерел.
  • Тернопільська міська громада утворилася у 2018 році. Тоді до її складу добровільно приєдналися Кобзарівська, Курівецька, Малашовецька, Чернихівська, а у 2020 році ще й Городищенська сільські ради Зборівського району.
  • Загалом десять сіл перебувають у підпорядкуванні Тернопільської міської громади. Чи зазнали якихось змін після об’єднання? Що вже зроблено за цей час у селах, а що планується, ми запитали у їхніх старост. 
  • Про плюси та мінуси децентралізації розповідає місцевий незалежний експерт.
  • Авторизуйтесь, або підпишіться, і завдяки Вашій підтримці ми зможемо готувати більше цікавих матеріалів.

 

Питання необхідності об’єднання територіальних громад неодноразово порушували протягом історії незалежної України. Територіальний устрій на базовому рівні (села, селища і міста), який історично склався в Україні і відрізняється значною кількістю невеликих населених пунктів у сільській місцевості, не відповідав європейським нормам та практикам. 

Що таке «децентралізація»?

У 2014 році Уряд України розпочав реалізацію широкомасштабної реформи місцевого самоврядування, яка, зокрема, передбачає передачу більших повноважень від центральної влади органам місцевого самоврядування, розширення їх ресурсної бази тощо. 

Кожен мешканець села чи міста має право на сучасну медицину й освіту, доступні та якісні адміністративні, комунальні, соціальні послуги, гарні дороги, чисті й освітлені вулиці. Але люди можуть впливати на якість цих послуг лише тоді, коли відповідальні за їх надання знаходяться близько. Найближчою до людей владою є органи місцевого самоврядування: сільські, селищні міські ради та їхні виконкоми. Отже, саме вони повинні мати широкі повноваження і достатньо коштів, щоб бути спроможними вирішувати усі місцеві питання і нести за це відповідальність.

Відео дня

Для цього в Україні відбувається децентралізація – передача повноважень та фінансів від державної влади якнайближче до людей – органам місцевого самоврядування, - повідомляє офіційний сайт децентралізації

Загалом децентралізацію в Україні можна поділити на два етапи:

 

Ми вирішили запитати у старост, чи задоволені вони приєднанням до міста Тернополя. Нашими головними критеріями опитування стали бюджет, освіта, медицина і культура – те, що важливе для нормального життя мешканців. 

Як же змінилося життя у селах області після приєднання до міста Тернополя читайте далі.

Чернихів: дороги і капітальний ремонт фельдшерського пункту

До складу Чернихівської сільської ради входять три села: 

На фото: село Плесківці

Богдан Татарин – староста сіл каже, що був головою сільської ради і до об’єднання з містом. Тому керівник може розповісти, як змінилися бюджети у селах. У нього ми дізналися про різні сфери життя сіл. 

На фото: село Чернихів

Бюджет.

Староста ділиться, що після об’єднання із містом почалися серйозні зрушення – становище покращилося. Тому на даний час Богдан Татарин не вбачає мінусів у такому об’єднанні. 

Освіта. У старости сіл ми з’ясували, що школа І-ІІІ ступенів була до об’єднання. Планують запускати базову школу на 350 місць, яка вже була побудована. У 2019 році у Чернихові відкрили новий дитячий садочок. 

Медицина. Капітальний ремонт ФАП (Фельдшерсько-акушерський пункт – прим.ред.) у с.Глядки. Жителі цих сіл закріплені за міською лікарнею №2 і отримують там усі необхідні послуги. 

Культура. У с. Чернихів Будинок культури функціонує нормально: є директор, художній керівник, концермейстер, хореограф. Два гуртки, хор і танцювальний колектив. У с. Глядки також є клуб та один колектив. Культура також прогресує.

На фото: пейзаж села Глядки

Малашівці: запрошують на відкриття геріатричного центру

До складу Малашовецької сільської ради входять два села:

На фото: Малашівці

Староста Малашовецької сільської ради Володимир Корнутяк розповідає, що після об’єднання з Тернополем у селах все покращилося. Тому жодних претензій він не має. У старости ми запитали про різні сфери життя сіл. 

Бюджет. Тернопіль на бюджетні запити реагує дуже швидко. Колись потрібно було чекати майже рік – до кінця року, зараз не так. Проводиться будівництво доріг: цього року зробили приблизно 180 метрів дороги у с.Іванківці, каже Володимир Корнутяк. 

Освіта. У с. Чернихів є середня школа І-ІІІ ступенів, при якій відкритий садочок. У ньому налічується 31 дошкільня.

Медицина. Мешканці сіл закріплені за другою міською лікарнею, їх обслуговують на високому рівні. Невдовзі у с. Малашівці мають відкривати геріатричний центр. 

Культура. В обох селах працюють клуб і бібліотека.

Курівці: відремонтували багато важливих будівель

До складу Курівецької сільської ради входить лише село Курівці (населення - 710 осіб).

Староста громади Ольга Кузьма розповідає, що після приєднання до Тернопільської ОТГ життя в селі тільки покращилося. Раніше, коли Курівці належали до Зборівського району, на село не звертали уваги і позитивних зрушень було мало. Та зараз за кілька років у цьому населеному пункті встигли багато чого відремонтувати та збудувати.

Бюджет.

Освіта. У Курівцях є одна школа. Після приєднання до Тернопільської територіальної громади в ній здійснили перекриття даху. 

Окрім того, цьогоріч планують відкрити і дитячий садочок в головній адмінбудівлі.

Медицина. У селі функціонує фельдшерсько-акушерський пункт.

Культура. У селі також є клуб. Але чи проводять там якісь культурні події, не говорять. Там вже зробили косметичний ремонт і планують відремонтувати сцену.

Городище: відкрили ЦНАП та планують капітальні ремонти

До складу Городищенської сільської ради входять села:

Староста Городищенської сільської ради Руслан Кошулінський каже, що після приєднання сіл до Тернопільської ОТГ люди відчули значні покращення. Почали проводити капітальні ремонти на різних інфраструктурних об’єктах. Так, до села Городище планують відремонтувати дорогу, а через річку Серет – міст. Окрім того, у Городищі відкрили ЦНАП, це значно економить час людям, які хочуть вирішити земельні питання, адже їм вже не потрібно їхати в Зборів чи Тернопіль.

На фото: село Городище

Бюджет. Староста запевняє, у Тернополі швидко реагують на всі запити щодо виділення коштів. 

Освіта. Школярі Городищенської сільської ради навчаються у сусідньому селі Кобзарівка. На навчання їздять шкільним автобусом, який курсує двічі, а інколи і тричі на день.

Медицина. На два села працює фельдшер. Пан Кошулінський розповів, що коли село належало до Зборівського району, місцева влада піднімала питання про скорочення фельдшера. Тоді вирішили виділяти зарплатню фельдшеру з бюджету сільської ради. 

Культура. У селах є два клуби та одна бібліотека. У клубах планують ремонт, а бібліотеку регулярно поповнюють новими книжками. Зараз там нараховують 3 000 книг.

У Носівцях навіть створили колектив, який виконує українські пісні.

Що каже фахівець про децентралізацію?

Професор, доктор економічних наук і завідувач кафедри менеджменту публічного управління та персоналу ЗУНУ (Західноукраїнського національного університету – прим. ред.) Михайло ШКІЛЬНЯК глибоко проаналізував та прокоментував ситуацію, яка зараз відбувається із реформою децентралізації в Україні, висловив свою точку зору про об'єднання сіл із містом та про брак фахівців на місцях, як найболючіше питання реформи

– Децентралізація – це явище позитивне. І не тільки в оцінці органів нашої держави, але і в оцінці міжнародних експертів. Це європейські підходи до розвитку територій, тому ми повинні запозичувати позитивні практики і в українські реалії. У державі справді пророблена велика робота у реформуванні органів місцевого самоврядування, створена велика кількість територіальних громад по Україні, з них – 55 по нашій області, – каже професор. 

Це велика відповідальність

Михайло Шкільняк зауважує, що децентралізація – це не тільки передача коштів територіальним громадам,  залишення певних коштів, зароблених на території громади, в органах місцевого самоврядування, а й делегування повноважень та, головне, передача величезної відповідальності. Суть децентралізації – щоб влада була ближча до народу, а народ – до влади. Тобто кожен житель повинен отримати послуги, які потрібні йому для нормального життя, якнайшвидше і найефективніше, а також з малими затратами часу. У процесі такої реформи держава делегує на місця велику відповідальність. 

– Відповідальність за реформу лежить на плечах всіх: депутатського корпусу і голови, органу виконавчої влади і всього населення територіальної громади, – пояснює фахівець.

“Для реформи потрібні люди, підготовлені кадри”

Михайло Шкільняк наголошує, щоб виконати основну заповідь децентралізації, потрібні підготовлені кадри. 

– Ми спілкуємось із територіальними громадами, проводимо для них ряд заходів, маємо практику і досвід підготовки стратегії розвитку територіальних громад, проводимо семінари для депутатів громад. На жаль, робота з депутатським корпусом часто залишається поза увагою. Депутати мають зрозуміти своє місце, роль, значимість і відповідальність, тому що за кожного депутата хтось голосував, довірив йому це місце. Саме депутат повинен доносити до своїх виборців проблеми та питання, які вирішуються на сесії, – підкреслює професор.

Він відверто ділиться, що сьогодні в територіальних громадах, особливо в сільській місцевості, дуже мало підготовлених кадрів, які знають механізми місцевого самоврядування. 

– Так, серед кадрів є багато добрих економістів, колишніх педагогів, бухгалтерів, агрономів, зоотехніків, але ці люди повинні володіти всім інструментарієм органів місцевого самоврядування. Управляти державним майном набагато простіше, ніж управляти об'єктами комунальної власності. Органи місцевого самоврядування мають свою специфіку, – каже Михайло Шкільняк. 

Об'єднання міста і села доцільне тільки по периметру

Професор вважає, що питання щодо об'єднання міста з селом досить неординарне та дуже актуальне. 

– Я ставлюся до цього із настороженістю. По-перше, спроможність міських більших і менших територіальних громад явно є, тому виникає питання, чому вони хочуть доєднати ще й окремі села. Раціональніше, на мою думку, було би під’єднувати до міських громад ті, які безпосередньо межують із містом. По периметру. А не тих, що на віддалі до 15-20 км. Ми ж бачимо по Тернополю ряд територіальних громад, які межують із містом, але не ввійшли до міської територіальної громади. Наразі до Тернополя приєднані окремі села з інших, колишніх районів, – висловлює свою позицію він. 

Громади можуть співпрацювати між по собою

Михайло Шкільняк розповідає про Закон України “Про співробітництво територіальних громад”.

– Коли потрібно отримати якусь послугу, особливо терміново, то добиратися із об'єднаних сіл за 28 кілометрів до міста – не раціонально. Тому сусідні громади можуть укладати угоди між собою про надання тих чи інших послуг, але за відповідну плату. Закон є, його потрібно використовувати, – каже він.

“Процеси децентралізації вийшли за межі чинного законодавства в доброму розумінні…”

Михайло Шкільняк зазначає, що на сьогоднішній день в Україні склалася парадоксальна ситуація, адже процеси децентралізації вийшли за межі чинного законодавства. Відтак, професор пояснює, що Закони “Про місцеве самоврядування” і “Про місцеві адміністрації” ще не прийняті. Закон “Про службу в органах місцевого самоврядування” – застарілий. Немає також Закону “Про управління комунальним майном”, який вкрай потрібен, бо абсолютна більшість комунального майна сконцентрована саме в територіальних громадах, у тому числі і земельні питання. 

55 громад області –  це ще не кінець

Насамкінець Михайло Шкільняк висловлює думку, що 55 територіальних громад у Тернопільській області не є їх кінцевою кількістю у реформі. Науковець вважає, що відбуватимуться процеси реформування територіальних громад, і, на думку професора, такі процеси призведуть, швидше, до зменшення кількості громад в області, ніж до збільшення.  

Отож, поспілкувавшись із фахівцем, можна виділити такі основні ризики, які несе реформа децентралізації у нашій області.

Відкритими запитаннями залишаються:

 

На жаль, зі старостою сіл Кобзарівка та Вертелка нам не вдалося поспілкуватися, бо вона у відпустці. Можливо, саме ви є жителями цих сіл? Що змінилося у Вертелці та Кобзарівці або у будь-якому іншому селі після об'єднання з Тернополем? Чи все влаштовує? 

Опитування

Чи змінилося для Вас життя після об'єднання в громади?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Петро Глинський

    До викладеного добавлю позитив: заміна вікон та дверей у будинку культури в с.Чернихів та ремонт відмостки в будівлі школи, відкриття дитячого садка, а у с.Глядки відремонтовано ФАП. Але все це що зроблено з 2018 р. і до сьогодні у порівнянні  з тим, що до громади від приєднаних сіл місто отримало біля 660 гектарів земель сільськогосподарського призначення то самі розумієте, що напередодні запуску ринку землі - мізер...
  • Петро Глинський

    А фото що розміщено на сторінці газети с. Городище Козівського району , а не Зборівського, що у складі Тернопільської міської громади. Бо я ці села знаю добре і як виглядають у них вулиці також.
  • Петро Глинський

    Після "добровільного" приєднання сіл "краще" стало оформити право власності на земельні ділянки, котрими люди користувались на протязі десятиліть. Особливо мешканці сіл відчули це "покращення" у приватизації земельних ділянок, що розташовані за межами населеного пункту.

    Ще одне "покращення" відчули мешканці села Чернихів у питанні відновлення роботи фельдшерського пункту в с.Чернихів, котрий було закрито при колишньому голові Чернихівської сільської ради, а сьогодні старости - Татарину Богдану у 2018 році. До речі село Чернихів за кількістю населення є найбільшим із сусідніх сіл. На моє звернення стосовно відновлення роботи фельдшерського пункту та прийнятті на роботу фельдшера чиновниками Тернопільської міської ради 14.06.2021р. направлено офіційну відповідь, що фельдшерські пункти знаходяться у с. Глядки на відстані приблизно 2 кілометра та в с. Іванківці на відстані 3 кілометра. От цікаво як до цих фельдшерських пунктів з села Чернихів добереться людина похилого віку, інвалід з вадами опорно-рухового апарату, сліпий, люди після інсульту, інфаркту чи іншої важкої хвороби. Особливо коли потрібна невідкладна медична допомога у нічний час або у зимовий період, коли дороги переметено сніговими заносами. Ось факт "покращення" у медичному обслуговуванні.

    А бездоріжжя лише чого вартує у погану погоду ?  Безробіття, виїзд молоді за кордон на заробітки, відсутність робочих місць у селах. І це в цей час, коли заробітна плата старости - для сільських мешканців є астрономічною, бо в основному села виживають за рахунок отриманих у родинах пенсіонерами пенсій. А зарплата у старост не маленька. Для прикладу: у 2020 році січень - отримано старостою 20455 гривень, у березні та липні 2020р. - 42 та 45000,00 гривень відповідно. Айсберг у грудні 2020 року - більше 60 000,00 гривень. І це при тому, що результат роботи старости =0. Це відомо всім у селах, але чомусь так заведено замовчувати такі факти, аби створити позитивну картину на публіку. Бо позитив люди самі здатні побачити. А це освітлення вулиць сіл. Поки що на села кошти виділяються невеликі, якби цього хотілось людям. Можливо дасть Бог і ситуація зміниться на краще.
  • Ярослава Лучанко

    с.Кобзарівка дорога немає слів!!!ЖАХ?????
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up