Будинок, який має дві адреси і погану славу. Що відомо про дім на Броварній, чому його бояться місцеві

Будинок, який має дві адреси і погану славу. Що відомо про дім на Броварній, чому його бояться місцеві
  • Про будинок на вулиці Броварна ходить чимало чуток. Його історія незвідана і загадкова, будівлі вже понад 80 років.
  • Які таємниці приховує будинок і як виглядає зараз, хто там живе, дізнався журналіст «20 хвилин».

У низці видань дану споруду на Новому світі називають будинком з привидами, однак вказують, що він розташований на масиві «Дружба», що в дійсності не так.

Кажуть, тут було СІЗО

Розташований за адресою вулиця Броварна, 35, що на Новому світі. Це невелика двоповерхова будівля, яку збудували ще в 30-их роках минулого, за ствердженням краєзнавців, а як нам вдалося знайти у переліку пам’яток архітектури та містобудування місцевого значення Тернополя, спорудили його орієнтовно в 1938 році.

Достеменно невідомо, хто жив і для яких цілей він слугував у  воєнний і довоєнний періоди. Подейкують, що вже після війни в радянський період тут було СІЗО. Однак історики та краєзнавці ніяких підтверджень цьому надати не можуть.

Відео дня

Довгі роки за будинком велася погана слава, через його містичний вигляд. 

Ми побували біля цієї оселі та оглянули її з усіх сторін. Увійти всередину не вдалося, адже двері зачинені.

Річ, яку помічаєш не одразу, таблички з двома адресами на будинку – вулиця Броварна, 35 та вулиця Набережна.

Поглянути, що всередині, також важко, адже вікна розташовані або зависоко, або з опущеними жалюзями.

Питаємо у людей, які живуть неподалік, чи знають вони щось про цей будинок. Одна з перехожих, розповіла нам, що в будинку щонайменше два роки ніхто не живе, а от раніше жила стара бабуся. Вона мала кіз і продавала їхнє молоко людям, а самих тварин випасала біля будинку. Де вона і що з нею, тернополянка не знає.

Ще один співрозмовник, на ім’я Михайло, розповів більше про будинок. 

– Про нього багато чого вигадують, а може, то і правда. Я живу неподалік вже понад 20 років. Нічого дивного за будинком не помічав, хоча чув від старших людей, що тут і СІЗО було, і міліціонер жив, який тут же і вбив свою дружину, а потім застрелився сам. Але чи то правда, хто зна, – каже він. – Можу сказати те, що знаю точно. За останніх 20 років тут точно нічого надприродного не було. Раніше в будинку жила старенька бабуся.

Пан Михайло пояснив, що зо два роки тому якийсь місцевий підприємець придбав будинок і хотів на ньому щось збудувати, магазин, або навіть оселю собі, того він точно не знає. Саме тому бабусю, яка там жила, переселив у квартиру в іншому мікрорайоні міста, де вона з часом і померла. Відтоді в будинку ніхто не живе, а будівництво так і не розпочали.

Що кажуть екскурсоводи

Аби дізнатися більше, ми зателефонували до відомої тернопільської екскурсоводки, краєзнавиці Оксани Ленчук. Та розповіла, що також цікавилася історією будинку.

– Будинок дійсно цікавий, однак люди, яких я розпитувала, нічого містичного про нього не розповіли, – каже пані Ленчук.

Ще один цікавий факт про помешкання на вулиці Броварна, 35, у ньому жив керівник національної партії Кшиштоф Савицький та коли саме, офіційних даних також немає.

А що ви знаєте про цей будинок? Чи вірите в його загадкове минуле? Пишіть у коментарях.

 

Читайте також:

Не вірив, поки не заночував: як виглядає «будинок з привидами» на Дружбі. Що кажуть власники?

Чи є привиди у старому будинку «колійовців» біля Шостого магазину? Перевірили, що всередині (ФОТО)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Андрий Грицив

    Чи можливо провести ніч у цьому будинку точніше чи не заборонено
  • Володимир Степанович

    цей будинок є архітектурним пам"ятником та має охоронний номер.
  • Читач33

    Не стаття а ганьба. Невже у тернополі немає про що писати? Підіть для прикладу по ветеринарних лікарях, нехай розкажуть вам про ринок на Шептицького. Ото буде новина. Дізнайтеся хто кришує тих людей, розберіться чому, зробіть добре діло! Підіть до поліції, дізнайте чого муніціпальна влада мовчить і їх не чіпає! Ви ж журналісти! І матеріал буде и тваринам допоможете, тай містян позбавите від ринку із собачою чумою, кліщами та іншою заразою.

    Natali Ricci reply Читач33

    Ну ви ж зайшли, прочитали, проаналізували і висловили свою думку, так само як ще кілька тисяч людей, вам було цікаво прочитати про будинок.

    А особисто ви, людина яка приховується під невідомим нікнеймом, що зробили задля того, щоб про ринок на Шептицького і тварин? Написали коментар?

    Гадаю, журналісти цього видання знають про що і коли писати
  • Михайло Хабаль

    куплю за сто гривень....

keyboard_arrow_up