Чи безпечні овочі і фрукти на ринку? Ми перевірили їх на вміст нітратів

Чи безпечні овочі і фрукти на ринку? Ми перевірили їх на вміст нітратів
  • Влітку на прилавках ринків та магазинів Тернополя з’являється безліч несезонних овочів та фруктів. Продукція не дешева, і покупці хочуть точно знати, що вона не принесе їм шкоди.
  • Тим паче, від початку року фахівці виявляли перевищення норми нітратів аж у 10 разів!
  • Журналісти «20 хвилин» перевірили овочі і фрукти, куплені на овочевому ринку. Також дізнались актуальні ціни на товари.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

У Тернополі від початку 2023 року вміст нітратів у рослинній продукції перевірили вже 5292 рази, повідомляють фахівці регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. За результатами досліджень, виявили 9 випадків перевищення допустимого рівня нітратів і до реалізації не допустили всього 590 кг товару.

До слова, нітрати – це солі азотної кислоти, які ще називають селітрою. Вони містяться у багатьох овочах та фруктах, адже ці речовини використовують для швидшого росту та дозрівання рослин. У Міністерстві охорони здоров’я України зазначають, що у допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні для здорових людей. Проте, у великому об'ємі вони починають концентруватися в організмі й тоді перетворюються на нітрити, які несуть шкоду. Особливо – для дітей. Ми побували на одному з місцевих ринків, аби самостійно перевірити на вміст нітратів придбану продукцію.

Відео дня

Що показала наша перевірка?

На ринку «ВІП-МАРКЕТ», що на вулиці Шептицького, в однієї з продавчинь ми купили два помідори, два огірки і молоду капусту. Овочі свіжі, гарні на вигляд і коштували 35 гривень.

Також ми запланували перевірити на вміст нітратів кавун, але знайти ягоду (станом на кінець червня) непросто. Її продають всього на кількох «точках» ринку. Кавун коштує 45 гривень за кіло. Продавчиня, у якої ми беремо ягоду, каже, що четвертинка обійдеться дешевше ста гривень. Кавуни привезли з Греції. Ми заплатили 93 гривні. За словами жінки, люди рідко беруть ягоду, бо дорога. Насамкінець, купуємо полуницю. Кілограм вартує 40 гривень. Ми взяли півкілограма за 20 грн.

З товаром йдемо у Державну лабораторію ветеринарно–санітарної експертизи, яка знаходиться на цьому ж ринку. Там віддаємо овочі та фрукти на перевірку спеціалістам. Лаборантка Наталія Пелех, яка проводить дослідження, розповідає, що для визначення вмісту нітратів необхідний маленький шматочок плоду. Тому капусту вона подрібнює, а решту нашої продукції перетирає в пюре. Далі все поміщає у пробірку зі спеціальним розчином, і за допомогою нітратоміру визначає кількість солей азотної кислоти. Аби на екрані висвітлився показник, чекаємо 60 секунд. Далі прилад видає відповідний звук і показує цифру. Ідентичну процедуру ми здійснили 5 разів. Які результати?

Кавун, який ми перевірили, має дуже хороший результат – 9 мг/кг нітратів при нормі у 60 мг/кг.

При дослідженні полуниці прилад показав 18 мг/кг (гранично допустима норма нітратів – 60 мг/кг).

Концентрація нітратів для ранньої капусти (до 1 вересня, згідно з нормами) має не перевищувати 900 міліграмів на кілограм. У капусти, яку ми принесли, є 286,8 мг/кг, тобто допустима норма.

Огірки, куплені нами, містили 184,3 мг/кг нітратів (норма – 300 мг/кг).

Щодо помідора, на нітратомірі висвітлилась цифра 87,9 мг/кг (при нормі у 150 мг на кілограм).

Отже, усі овочі та фрукти, які ми придбали на овочевому ринку, мають допустимий рівень нітратів.

Пані Наталія додає, що у лабораторії мають табличку, у якій передбачені максимальні рівні нітратів в овочах та фруктах. Це стосується продукції, вирощеної у теплицях та у відкритому ґрунті, а також залежить від періоду вирощування (рані овочі і фрукти – до 1 вересня, пізні – після 1 вересня).

Від початку року було багато порушень

У нашому місті, станом на сьогодні, державні лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, куди можна звернутися і де досліджують рослинну продукцію, функціонують на трьох ринках:

  • ТОВ «Тернопільський міський ринок ЛТД» (вулиця Торговиця, 9);
  • ТОВ «ВІП-МАРКЕТ», ринковий комплекс (вулиця Митрополита Шептицького, 26/б);
  • ТзОВ «Праймвест ринок Оріон» (вул. 15 квітня, 6/б).

Всі вони підпорядковуються Тернопільській регіональній державній лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. А загалом лабораторна мережа складається з п’яти територіальних підрозділів (Бережанський, Бучацький, Збаразький, Кременецький і Чортківський) та 27 лабораторій на ринках. Як наголосили нам у коментарі, вони щомісячно у звітах подають дані щодо дослідженої продукції та кількості проведених лабораторних досліджень. Якщо виявили неякісну продукцію – про це інформують Тернопільську лабораторію.

Зокрема, за п’ять місяців 2023 року у Тернополі виявили перевищення допустимих рівнів нітратів:

  • у тепличному редисі – 3 випадки. При нормі 1200 мг/кг, в овочах було майже у три або чотири рази більше нітратів. Загалом до продажу не допустили 250 кілограмів продукції.
  • у тепличному огірку – 3 випадки. При нормі 300 мг/кг, в овочах було 357,9 мг/кг, 363,5 мг/кг та 648,2 мг/кг відповідно. Загалом до продажу не допустили також 250 кілограмів продукції.
  • у полуниці – 1 випадок. При нормі 60 мг/кг, у ягоді виявили 588,2 мг/кг нітратів (що у 9,8 разів більше гранично допустимого показника!). Реалізувати заборонили 50 кілограмів продукції.
  • у моркві – 1 випадок. При нормі 400 мг/кг, у ній виявили 1008,4 мг/кг нітратів (що у понад два рази більше допустимого показника!). Реалізувати заборонили 20 кілограмів продукції.
  • у столовому буряці – 1 випадок. При нормі 1400 мг/кг, овоч містив 2088 мг/кг нітратів (що удвічі більше допустимого показника!). Реалізувати заборонили теж 20 кілограмів продукції.

Кожен покупець може перевірити продукцію

Відповідальність за надання дозволу на реалізацію товару, в якому перевищений рівень нітратів, несе адміністрація (власник) ринку, каже директорка Тернопільської регіональної державної лабораторії Марія Степанюк. При виявленні порушень за будь-яким показником, алгоритм дій наступний.

Завідувач держлабораторії на ринку складає на партію продукції комісійний акт, щоб не допустити її до реалізації. Це відбувається у присутності власника та адміністрації ринку. Вона, натомість, зобов’язана позбавити продавця торгового місця. Якщо порушення виявляють неодноразово, про це повідомляють територіальний відділ Держпродспоживслужби для вжиття відповідних заходів. Неякісну продукцію повертають власнику.

– Якщо покупець купив рослинну продукцію на території ринку, але у нього виникли сумніви щодо її якості (і він зможе підтвердити, що робив покупку саме на ринку), в такому випадку можна піти до наших акредитованих державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи для проведення дослідження на нітрати. Дослідження лабораторія проведе безкоштовно! – пояснює Марія Степанюк.

Свідченням того, що овочі чи фрукти пройшли експертизу, є наявність у продавця на торговому місці експертного висновку. Він діє лише на території ринку. У цьому документі працівники лабораторії вказують виявлену концентрацію нітратів та інші результати дослідження. На вимогу покупця, продавець зобов’язаний пред’явити експертний висновок. 

Скільки коштують овочі та фрукти?

Ми дізнались, що можна купити на овочевому ринку з несезонних фруктів та овочів та які ціни.

Найбільше тут полуниці, і це складно не помітити. Вартість ягоди відрізняється залежно від її розміру та стану. Чим більша й гарніша – тим вищу ціну ставлять продавці. Наприклад, великі ягоди можна купити за 45-50 гривень за кілограм. Почаївську і заліщицьку полуницю віддають дешевше – за 35 гривень. Люди на стихійному ринку продають ягоду за 30 гривень. Крім полуниці, на ринку широкий вибір черешні. Дехто ставить ціну у 70-80 гривень за кілограм. Домашня черешня коштує 85 гривень, турецька – від 100 гривень. Черешня з Молдови – 120 гривень. Продавці запевняють, що ягоди солодкі, без черв’яків. Є вишня – по 60-70 гривень. Де-не-де ягоду продають по 50 гривень за кіло.

На ринку також безліч абрикосів. Фрукти привезли з Молдови. Їх продають по 70-80 гривень за кіло. У двох точках на ринку ми знайшли чорницю. Її продають по 100 гривень за літр, або по 50 гривень – за півлітри. Через «кусючу» ціну покупців небагато, більшість купують ягоди лише аби поласувати. Півлітрову банку суниць можна купити за 50 гривень. За нашим спостереженням, на овочевому ринку поки рідко де трапляються кавуни. Вони з Туреччини. За кілограм ягоди просять 45-50 гривень.

Молода картопля коштує в середньому 40 гривень за кілограм. Дрібнішу або «зеленкувату» реально знайти за 35 гривень. Ціна на огірки у різних місцях неоднакова. Приміром, овочі з Борщева продають за 40 гривень за кілограм, але на ринку можна знайти огірок й по 35 грн/кг. Помідори значно дорожчі за огірки, кілограм пропонують за 60-75 гривень. Томати сорту черрі на ринку всюди по 65 гривень. Також ми знайшли молоду капусту. Її віддають по 30 гривень за кілограм. Цвітну капусту можна придбати за 50 грн/кг. Цибуля, морква і буряк коштують майже однаково – по 50-55 гривень за кіло. Кабачки на ринку вартують 40 гривень, а люди на «стихійці» просять по 25-35 грн за домашній овоч. Ціна на перець – 100-150 гривень.

А ви купуєте ранні фрукти та овочі? Як вам ціни? Пишіть у коментарях!

 

Читайте також: 

Яйця стали дешевші, а цибуля продовжує дорожчати: як змінилися ціни у супермаркетах Тернополя

У Тернополі теж відмовляються міняти старі долари – ми перевірили (ЕКСПЕРИМЕНТ)

Скільки коштує морозиво у парках Тернополя та як вибрати якісне

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Любовь Лушникова

    Ви вірите?

keyboard_arrow_up