Де у Тернополі можна здати використані батарейки? Ми дізнались

Де у Тернополі можна здати використані батарейки? Ми дізнались
  • На корпусі будь-якої батарейки є міні-зображення перекресленого сміттєвого контейнера. Це означає, що викидати її у смітник не можна.
  • Батарейки містять різні агресивні кислоти, ртуть і свинець. При розкладанні вони забруднюють ґрунт, отруюють воду та повітря.
  • Куди у Тернополі принести використані батарейки? Розповідаємо!

Під час минулорічних блекаутів та перебоїв з електроенергією українці купували різні елементи живлення, у тому числі й батарейки. Після використання вони нерідко потрапляють на звичайні смітники та здійснюють шкідливий вплив на довкілля. За даними всеукраїнського руху «Батарейки, здавайтеся!», одна батарейка забруднює 16 квадратних метрів землі токсичними речовинами.

У ній є хлорид цинку – подразник, що викликає опіки; гідроксид калію – руйнує папір, шкіру і все органічне; важкі метали – свинець чи ртуть, які через грунт і воду здатні потрапляти в наш організм.

В Україні на державному рівні досі не вирішена проблема екологічно грамотної утилізації батарейок. Деякі пункти й заклади, які раніше приймали ці небезпечні відходи, більше не працюють. Через це у багатьох людей батарейки просто лежать вдома. Ми зібрали кілька локацій у Тернополі, де можна здати батарейки А ще дізнались у міській раді, чи є еко-ініціативи, пов’язані з цим.

Відео дня

Куди подіти відпрацьовані батарейки?

Принести використані батарейки можна у супермаркети мережі «Сільпо». Наприклад, у магазині, який знаходиться в «Орнаві», ящик стоїть на пакувальному столі поблизу камер схову. Як ми помітили, майже заповнений. Тернополяни приносять сюди і великі лужні батарейки, і пальчикові.

На офіційному сайті «Сільпо» вказують, що батарейки можна здати в усіх магазинах цієї мережі. Контейнери зазвичай знаходяться на пакувальному столі для продуктів або біля контейнерів збору вторинної сировини. Тут приймають пальчикові батарейки та акумулятори розмірів від AAA до D ємністю до 7 А/год, а також типу «крона» і батарейки-таблетки різних типів. Кожна людина може здати до 50 штук портативних батарейок чи акумуляторів за один візит.

За інформацією на інтерактивній карті від «Сільпо», у Тернополі здати батарейки можна ще за наступними адресами:

  • вулиця Кривоноса Максима, 2б;
  • бульвар Симона Петлюри, 2б;
  • вулиця Текстильна, 28ч.

Утилізаційний проєкт використаних батарейок реалізує мережа магазинів АТБ спільно з компанією Duracell. Приміром, в маркеті на центральному ринку на пакувальному столі є картонна урна «Для використаних батарейок». Сюди можна приносити старі батарейки. Урна повністю закрита, тому побачити, чи користується попитом серед людей, ми не змогли.

На офіційному сайті АТБ інформації щодо інших локацій для збору батарейок в Тернополі немає. Та інші медіа у подібних матеріалах стверджують, що бокси для збору батарейок встановлені у кожному магазині мережі АТБ. А станом на серпень 2023 року компанія у рамках своєї екологічної ініціативи експортувала на переробку за кордон понад 200 тон батарейок.

Батарейки можна здати у магазині Novus на вулиці Перля, 3. Мережа супермаркетів співпрацює з громадською організацією «Батарейки, здавайтесь!» і встановила спеціальні контейнери для збору в усіх магазинах. Баки можна знайти поряд з касами самообслуговування чи біля контейнерів для сортування сміття. Бак у Тернополі розміщений відразу біля «швидкої» каси, до нього прикріплена інформаційна табличка. Він заповнений до самого верху.

Касирка розповіла, що відвідувачі маркету часто приносять сюди використані батарейки. Але за один візит можна принести не більше 50 штук. Це батарейки таких типів: пальчикові, батарейки-таблетки, від мобільних телефонів тощо. До речі, прослідкувати за шляхом їхньої утилізації можна через QR-код, що нанесений на баку, або за лінком.

Також спеціальний контейнер для збору вживаних батарейок є у магазині міжнародної мережі JYSK в Тернополі (на другому поверсі Novus). Він майже порожній, стоїть у меблевому відділі.

Кожен відвідувач магазину може за один раз здати до 50 портативних батарейок чи акумуляторів ємністю до 7А/год. Це пальчикові батарейки, акумулятори від розмірів AAA до D і типу «крона», батарейки-таблетки різних типів; літієві акумулятори від телефонів та ноутбуків, портативні акумулятори тощо.

Окремі відділи для відпрацьованих батарейок можна знайти й у деяких роздільних сміттєвих баках, які встановлені у місті. Наприклад, ми помітили його біля будинку №26 на вулиці Торговиця. На утилізацію тут можна здати батарейки і лампочки. Всередині стоїть звичайне пластикове відро, але прикро, що люди скидають у нього звичайне сміття і навіть залишки їжі.

За даними «Батарейки, здавайтеся!», тернополяни можуть здати батарейки також у:

  • контейнер в «Епіцентрі» (вулиця Поліська, 7);
  • контейнер на заправці WOG на вулиці 15 квітня, 2А;
  • контейнер на заправці WOG у Байківцях (вулиця Смиковецька, 3);
  • контейнер у торговому центрі Home Express (вулиця Чумацька, 1В);
  • контейнер у «Райффайзен Банку» (вулиця Йосипа Сліпого, 8);

Розроблена в Україні й «Національна мапа пунктів прийому вторинної сировини» – проєкт, покликаних сформувати якісну інфраструктуру для сортування. На інтерактивній карті вказані адреси контейнерів, куди можна принести використані батарейки та акумулятори.

У Тернополі загалом є 8 місць:

  • вулиця Поліська, 11;
  • вулиця Дениса Лук’яновича, 8;
  • вулиця Лозовецька (напроти КПП «Молокія»);
  • вулиця Збаразька, 16;
  • вулиця Миколи Коперника, 3;
  • вулиця 15 квітня (не зазначена точна адреса);
  • вулиця Гайова, 8;
  • вулиця Гайова, 30.

Де батарейки не приймають?

В Інтернеті ми прочитали, що батарейки приймають у мережі магазинів EVA. Однак у першому магазині нам це спростували. Консультантка магазину на вулиці Торговиця, 15Б сказала, що у них такого немає. Дівчина порадила занести їх у «Сільпо» в «Орнаві», де найближчий пункт збору.

У магазині косметики Prostor на бульварі Тараса Шевченка, 35 теж немає контейнера для прийому відпрацьованих батарейок, хоча на деяких сайтах писали, що у цій торговій мережі вони присутні. Консультантка вперше про це почула від журналістки і додала – батарейок вони не приймають.

Деякі ресурси пишуть, що приймає вживані батарейки на утилізацію мережа Watsons, а у магазинах є спеціальні бокси. У магазині в торговому центрі «Орнава» нам повідомили: дійсно – контейнер у них раніше був. Однак його давно прибрали, і сьогодні використані батарейки вже не приймають.

Ми перевірили, що баків для здачі вживаних батарейок немає й у «Коморі», «Аврорі» та «Копієчці».

Чи є ініціативи місцевої влади?

За словами речниці Тернопільської міської ради Мар’яни Зварич, в Україні законодавством не врегульоване питання збору і переробки відпрацьованих акумуляторів і батарейок, а тому проблема утилізації цих небезпечних відходів досі існує. За її словами, органи місцевого самоврядування не відповідальні за збір таких відходів. Це повноваження органів державної влади.

– На даний час окремі організації та свідомі громадяни намагаються впровадити і налагодити систему збору відпрацьованих батарейок. Однак, такі ініціативи матимуть успіх лише у випадку врегулювання даного питання на державному рівні, а також – обізнаності і високої екологічної свідомості громадян. Згідно наявної в управлінні житлово-комунального господарства, благоустрою та екології інформації та за результатами моніторингу інтернет-ресурсів, збір відпрацьованих акумуляторів і батарейок у Тернополі організований проєктом «Батарейки, здавайтеся!». Спільно з компанією-ліцензіатом вони оформили дозвіл на вивезення цих відходів на завод GreenWEEE у Румунії, – повідомила пані Зварич.

Якщо Ви хочете здати особисті вживані батарейки (до 50 штук), радить речниця міської ради Мар’яна Зварич, то знайдіть спеціалізовані контейнери у найближчих магазинах мереж, які співпрацюють з «Батарейки, здавайтеся!». Це «Епіцентр», «Сільпо», Novus, Comfy, WOG, JYSK.

До речі, якщо ви назбирали багато батарейок, скажімо, в під’їзді, офісі чи компанії, можна звернутися у всеукраїнський рух «Батарейки, здавайтеся!» за номерами: (099) 311-67-96 та (097) 168-55-76.

Тернополяни, пишіть у коментарях, куди ще можна принести використані батарейки!

 

Читайте також:

Церкви у Тернополі збирають макулатуру, щоб придбати зарядну станцію для духовного центру в Зарваниці

Принеси пластик — допоможи купити безпілотник для ЗСУ: тернополян закликають долучитися до акції

У целофанові рукавички і старі пакети: як у магазинах Тернополя реагують на «лайфхаки» від покупців

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up