Партнер рубрики Події

У целофанові рукавички і старі пакети: як у магазинах Тернополя реагують на «лайфхаки» від покупців

У целофанові рукавички і старі пакети: як у магазинах Тернополя реагують на «лайфхаки» від покупців
  • Чи дотримуються у супермаркетах Тернополя закону про обмеження пластикових пакетів, скільки коштують біорозкладні та як продавці реагують на різні лайфхаки споживачів для товарів на вагу?
  • Журналісти «20 хвилин» провели експеримент і дізналися відповіді на всі питання.

Для зручності українців Закон України «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» впроваджували у кілька етапів. З 10 грудня 2021 року вперше українці почали сплачувати кошти за пластикові пакети товщиною понад 50 мкм, найдешевші коштували 2 гривні, а надтонкі – від 0,10 гривень до 0,25 гривні.

З 10 березня 2022 року заборонили користуватись у торгівлі тонкими пакетами (зі стінками 15-50 мкм), оксорозкладними (там є добавки для швидшого розпаду на мікропластик) та надтонкими.

А з 1 січня 2023 року закон остаточно набрав чинності. Усі надтонкі пакети мають повністю зникнути з торгових точок. Альтернативою їм повинні стати біорозкладні.

Відео дня

Що думають тернополяни?

Після нововведень в торгівлі тернополяни діють по-різному:

  • одні – намагаються наліпки з ціною клеїти на товари й не брати пакети;
  • інші – закупилися екологічними торбинками та використовують їх навіть для круп;
  • треті – приносять пакети з дому або пакують продукти в безплатні поліетиленові рукавиці;
  • а хтось користується новими пакетами, запропонованими в супермаркетах.

Раніше під час опитування тернополяни пояснювали журналістам «20 хвилин», чому вони роблять саме так.

— Поліетиленові пакети використовую вкрай рідко, хіба що в магазині можу взяти, якщо щось загорнуте в поліетилен. Зазвичай ношу з собою шопер. Але думаю, що загалом ми не скоро відмовимося від поліетиленових пакетиків, адже люди звикли до нього. Швидше зможе перейти молодь, але старше покоління не перейде так швидко, — каже тернополянка Галина.

— Я за те, щоб не викидали де-небудь поліетиленові пакети. Якщо вже і придбали пакетик, то потрібно його викинути у призначене місце. А в побуті і я використовую такі пакетики, але не часто, лише як з дому нічого не візьму, тоді вже мушу купити. Якби в нас більше випускали торби з паперу та тканини, то б і менше було того забруднення, — розповідає тернополянка Раїса.

Чи можна зі своїм?

Для експерименту журналісти «20 хвилин» відвідали три супермаркети таких мереж, як: NOVUS, «АТБ» та «Сільпо». Ми спробували там купили продукти на вагу, не витрачаючи кошти на пакети.

Як на це реагували в магазинах – розповідаємо про кожен окремо.

NOVUS (вулиця Перля, 3)

Звичайних поліетиленових пакетів у супермаркеті ми не помітили. Рулони з біорозкладними пакетами є у відділі овочів та фруктів, біля яєць, солодощів, а також цукру, круп та борошна. Вони переважно зеленого та білого кольорів з відповідними маркуваннями.

Наприклад, біорозкладний пакет майка  260*450 мм, товщиною 13 мкр коштує 1,20 гривень. А ось біопакет 140*420 мм товщиною 14 мкм коштує одну гривню.

Аби придбати овочі на вагу і не витрачати кошти на біопакет, журналісти «20 хвилин» використали поліетиленову одноразову рукавичку. У неї ми поклали два огірки і відправилися на касу.

Ні збоку інших споживачів, ні збоку працівників магазину здивування ми не побачили. Нам без зайвих проблем зважили та просканувати товар. Також поцікавилися, чи можна приходити до магазину зі своїми пакетами?

— Так, а чому не можна? Ми не забороняємо споживачам складати товари у свої пакети. Проте є прохання – ваші пакети мають відрізнятися від тих, що пропонують в нашому супермаркеті, — каже продавчиня.

«АТБ» (вулиця Торговиця, 9в)

Ми обійшли всі відділи у супермаркеті і звичайних поліетиленових пакетів не знайшли. Біля кошика з цукерками, овочами, фруктами та яйцями лише біорозкладні. Зокрема, компостний без ручок 270*360 мм коштує 0,90 гривень, а є біорозкладний з ручками 220*450 м – 1,20 гривень.

У цьому магазині журналісти також вирішили використати в якості упаковки одноразову рукавичку. У неї вмістилися два помідори. На касі продавчиня лише поцікавилася сортом помідорів та запропонувала загальний пакет для всіх товарів.

— Ви можете використовувати свої пакети або екологічні торбинки. Попереджати про свої пакети не обов’язково, бо ми знаємо, які у нас є. Ви за це не переймайтеся, — каже продавчиня.

Зауваження від касирів за таке пакування ми не отримали. 

«Сільпо» (вулиця Торговиця, 15а)

Дотримуються законодавства про обмеження пластикових пакетів і в даному супермаркеті. Зокрема, під час нашого візиту восьмого серпня о 12.30, ми не помітили жодного поліетиленового пакета.

Біля овочів є стійка з біорозкладними пакетами, один коштує 1,20 гривень. Інформацію про їх розмір та товщину на цінниках не вказують. Також як варіант – фірмова сумка-майка за 4.49 гривень. Розмір 260*440 мм.

У цьому супермаркеті в рукавичку ми складали сливи. В одну помістилися шість штук. Як відреагували на касі?

— Ви можете купувати як наші пакети, так і приносити свої. Наші пакети всі однакові й ми не плутаємо з іншими. Але обов’язково треба зважувати товар і наліплювати спеціальні наліпки, бо так товар ми не відпустимо. Хочете беріть пакети, а не хочете – не беріть, — каже  продавчиня на касі.

Нагадаємо, ми не з чуток знаємо, що відмовитися від звичайних пакетів не так і просто. Влітку 2022 року наша журналістка проводила експеримент і намагалася тиждень прожити без поліетилену та замінювати його на бавовняні мішечки або мішечки-сіточки. 

Чи вдалося протриматися нашій журналістці і чи дійсно користування екологічними торбинками обійдеться дорожче, ніж звичайні пакети – читайте у нашому матеріалі: Тиждень без пластику: реально чи ні? Результати експерименту від журналістки «20 хвилин».

Читайте також:

Чи забрали з обігу поліетиленові пакети у тернопільських магазинах: ми перевірили

День без поліетилену. Чи відмовляються тернополяни від пакетів? (ОПИТУВАННЯ)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Галина Баранова

    Не дуріть людей, ці ваші бірозкладні пакети повна хєрня( рвуться, але в них біовідходи не можна викидати Пластика є пластика,фертік
  • Андрій Коваленко

    Екологія - це теж бізнес
  • Наталя Чайка

    Додатково заробляють...вже не знають як з тих людей побільше грошей здерти....заходиш і купуєш той пакетик за 1,50, а то й дорожче..обнагліли
  • Vasil Grubinko

    Щоби люди мали , що їсти! А не пакети!

keyboard_arrow_up