Чи можна носити ніж у кишені: які засоби самозахисту дозволені законом

Чи можна носити ніж у кишені: які засоби самозахисту дозволені законом
  • У редакцію "20 хвилин" звернувся читач. Він каже, що йому подарували ніж для самозахисту, та чи можна його носити в кишені, він не знає. 
  • Які дозволені засоби захисту і за які "світить" тюремний термін, розповіли експерти.

Для побуту чи захисту?

 ̶  Мене просто зацікавила тема ножів. Мені подобається їхній вигляд. Усе почалося з того, що один хороший знайомий подарував мені складний ніж. Я вирішив перевірити, чи не підпадає він під категорію холодної зброї, а потім мене це все захопило. Я почав цікавитися марками сталі, з якої їх виготовляють, виробниками, формами та видами ножів. Цей предмет входить в мій EDC (з англ. Every Day Carry – носити кожен день) набір, як побутовий інструмент. Його можна застосувати різних випадках, що стосуються побутово-господарських справ.

Також Олександр розповів, що декілька разів потрапляв у кумедні ситуації, коли люди дивувалися тому, що він діставав ніж.

 ̶  Одного разу я дістав ніж, аби відрізати нитку на светрі, і моя знайома, що стояла біля мене, не просто здивувалася, а назвала мене екстремістом та людиною несповна розуму. На мою думку, подібна реакція пов'язана з неосвіченістю людей в певних речах і пов'язаних з ними стереотипами та міфами.

Відео дня

Та чи кожен може носити із собою ніж і чому взагалі люди про це думають? Чи допоможуть засоби самозахисту врятувати вам життя у випадку небезпеки?

Багато чого залежить від темпераменту людини

Психологи пояснюють, що у випадку, коли виникне потреба реально себе захистити, все буде залежати від того, який у людини темперамент та які в неї навички поводження з ножем, перцевим балончиком чи будь-яким іншим засобом самозахисту.

Вони радять уникати конфліктів і розуміти, що коли ви виходите на вулицю в темний період часу, ліпше викликати таксі, аби перемістити себе з пункту А в пункт Б. Також не варто проявляти зайвий героїзм, адже без відповідних навичок і розуміння ситуації все може закінчитися пагубно.

Останній зареєстрований випадок на Тернопіллі був зафіксований в Козівському районі. Там під час сварки з дружиною, 48-річний чоловік вхопив ніж, приставив їй до горла та погрожував вбивством. На щастя, тілесних ушкоджень жінка не зазнала.

Критерії за якими можна віднести ніж до холодної зброї

Згідно з Методикою криміналістичного дослідження холодної зброї та конструктивно схожих з нею виробів, ніж можна віднести до холодної зброї, якщо:

  • Його довжина щонайменше 90 міліметрів (звідси і легенда про вимірювання долонею. Але міліметри завжди одинакові, чого не можна сказати про долоню);
  • Товщина клинка в найтовстішому(!) місці – щонайменше 2,6 міліметра;
  • Висота виступу (гарди) щонайменше 5 міліметрів, або сумарний виступ упора не менш як 5 міліметрів по обидва боки рукоятки. Йдеться про перехрестя, яке не дає руці зісковзувати на лезо;
  • Глибина підпальцевої виїмки не менш як 5 міліметрів, якщо вона одна, і щонайменше 4 міліметри однієї, якщо їх декілька;

Якщо немає хоча б однієї ознаки — носіть ніж спокійно, вас за нього не посадять.

Тепер зрозуміло, чому величезні кухонні ножі не є холодною зброєю: вони занадто тонкі, тому що товстим різати незручно. Та й величезні мачете без гарди (тому й без гарди!) — теж предмет абсолютно нешкідливий з погляду Методики. Саме тому репліки за мотивами так званого ножа розвідника роблять або товстими, але без гарди чи упору, або товщиною у 2,5 мм, але вже з гардою. До речі, самі історичні ножі розвідника військового випуску мають товщину 2,4–2,5 мм, тобто не є холодною зброєю. Що, втім, не заважало знімати вартових у ті далекі роки.

Ніж розвідника НКВС

Легенди про кровостік— канавку на клинку, яка, за чутками, робить ніж холодною зброєю без варіантів іншого трактування, також не відповідають дійсності. Насправді цей елемент має назву «дол» і служить для полегшення клинка та естетичних цілей, іноді граючи роль ребра жорсткості. Зрозуміло, ніяка кров по ньому не стікає, адже для цього потрібно залишати ніж у рані на кілька годин, і то, нічого подібного, скоріш за все, не вийде з чисто фізіологічних причин.

Тож, як бачите, при досить конкретному визначенні поняття холодної зброї є вельми умовним. Адже завдати шкоди здоров'ю можна і звичайним кухонним ножем  (а їм, за статистикою, убито більше, ніж ядерною бомбою), і викруткою... Але критерії оцінки приналежності до холодної зброї є, і на них під час купівлі ножа потрібно озиратися.

Звичайно, є ще вимоги до кута заточування (тому сценічна і костюмна зброя затуплена), кута сходження до вістря, до жорсткості клинка... Але це в магазині не перевіриш. Як і не перевіриш, чи витримає ніж удари в дошку і як глибоко він туди проникне. Це вже робота експерта...

Однак якщо за всіма очевидними ознаками у вас виходить, що ніж «холодний» — краще не носіть його з собою, оскільки не факт, що описані вище ознаки не знайде експерт після того, як ніж у вас вилучать і відправлять на дослідження.

Метальні ножі оцінюються за тими ж самими ознаками, що і звичайні. Крім того, маса такого ножа від 100 г і більше відправляє його в категорію метальної холодної зброї.

Ті ж самі 100 г використовуються як критерій оцінки предметів ударно-дробової дії — кастетів, обушків, кийків. Тому найчастіше телескопічна палиця є незаконною. Купивши таку палицю в іншій країні, де їх обіг не обмежений, будьте обережні: спроба ввезти її в Україну може стати підставою для відповідальності за двома статтями КК — за контрабанду і за незаконне поводження зі зброєю.

Телескопічна пружинна сталева палиця

Точно так само не варто покладатися на бейсбольні біти. Зазвичай до бейсболу вони стосунку не мають і вимогам до спортивного спорядження не відповідають, а ось масу і конструкцію холодної зброї типу палиці мають у повному обсязі. Тож якщо ви вирішили придбати биту, нехай вона відповідає вимогам якоїсь федерації бейсболу та… купіть м'ячик з рукавичкою.

Класична бейсбольна бита

Не може бути визнано зброєю предмет, що має очевидне господарсько-побутове призначення. Наприклад, ніжка від табуретки, довгий і важкий ліхтарик (навіть у формі біти), мала піхотна лопатка, господарська сокира (щодо тактичних наразі немає єдиної позиції), ломик, балонний ключ. Ці предмети абсолютно легальні та придатні до застосування для захисту нічим не менше за «спеціалізовані» види зброї. Та й очевидним є пояснення їх наявності при вас.

Але будьте уважні: будь-яка спроба «вдосконалити» такий побутовий предмет, наприклад, залити в ніжку від табуретки свинець, забити цвяхи в палицю, обмотати ручку арматури ізострічкою або тією ж самою ізострічкою зробити держак у відрізка мотоциклетного ланцюга — буде розцінена як виготовлення зброї. Тому що призначення предмета істотно змінюється...

Спритні маркетологи і продавці не лише здатні «впарити» вам телескопічну палицю, за яку ви ризикуєте отримати судимість, але і знають, як, не порушуючи закон, зробити лопатку, якою можна і викопати лунку в землі, і відбитися від кривдників.

 «Сертифікат» на ніж, а насправді — ксерокопія з ксерокопії висновку спеціаліста, — аж ніяк не є охоронною грамотою для вас і вашого ножа. По-перше, це не оригінал. По-друге, експерти різні. По-третє, ви не знаєте, як готували до дослідження саме той ніж. Можливо, його ослабили і він зламався, своєю загибеллю довівши, що він не холодна зброя? А ваш, наприклад, не зламається, але всі ознаки покаже... Ні, думка експерта щодо аналогічного ножа — річ цінна, і адвокат ваш це використає в разі потреби, але гарантій немає жодних.

Отож, якщо ви бажаєте придбати ніж, аби носити з собою, подумайте про ризики.

А які засоби самозахисту використовуєте ви? Діліться своїми думками в коментарях

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up