Що змушує просити гроші на вулиці — історії тернопільських жебраків. А ви даєте милостиню? (ОПИТУВАННЯ)

Що змушує просити гроші на вулиці — історії тернопільських жебраків. А ви даєте милостиню? (ОПИТУВАННЯ)
  • Чи часто ви бачите в людних місцях жебраків?
  • Багато хто вже звик їх і не помічати, але в кожної людини, якка змушена просити грошей на вулиці, є своя історія. Журналісти «20 хвилин» вирішили їх дізнатися.

Ми пройшли від ТЦ «Орнава» і до Валової вулиці. За розповідями тернополян, саме торгові центри, ринок і центральні вулиці – найбільш «хлібні» місця для жебраків.

Тернополянка Людмила розповіла, що часто бачить дітей біля ТЦ «Орнава», які ходять від машини до машини та пропонують водіям за гроші протерти фари автомобіля.

– Бачила дітей п'яти-шести років. Не тільки ромської національності, деякі з них були білявими, – каже вона. – Є підозра, що їх могли навіть викрасти для такого «заробітку».

Відео дня

«Дайте гроші і знімайте далі»

Дітей біля торгового центру знайти не вдалося. Однак журналісти помітили, як поміж машинами ходила молода дівчина ромської національності. Вона підходила до водіїв, щось їм говорила і йшла до наступної машини.

За хвилину до неї підійшла схвильована, але усміхнена «подруга» з дитиною. Вона показувала рукою в бік початку автомобільного ряду зі словами «Іди туди, там мені дали 10 і 20 гривень».

Як тільки дівчата помітили журналіста, одразу попрямували до нього.

– Дядьку, а ми бачили, що ви нас фотографували, то дайте пару гривень і ще знімайте, – каже дівчина з дитиною.

– Дівчата, а чого ви з дитиною ходите, їй же холодно? – запитав журналіст.

– Це моя дитина, – каже та ж сама дівчина.

– А скільки ж тобі років, дитино? – здивовано запитав журналіст.

– «Шішнадцять», – відповіла вона. – У мене вже двоє дітей.

– А в мене троє, – поспіхом вимовила, наче вихваляючись, друга дівчина. – Два хлопчики й одна дівчина, і четвертий вже скоро буде

Далі дівчата розповіли швидше за все вигадану історію про те, що вони живуть на квартирі зі своєю мамою, сестрами, а чоловіки їх покинули.

Остаточно розвіяла сумніви про правдивість історії друга дівчина, яка розповіла, що їй 17 років, а першу дитину вона народила в 16. Потім вона ж і додала, що її старшій дитині вже два роки.

Журналіст дав дівчатам декілька гривень і пішов далі.

Пропонували допомогу, але залишилися без відповіді

Навпроти Центрального ринку часто можна зустріти людей, які просять гроші. Так було й цього разу.

Біля пішохідного переходу сидів мовчазний чоловік. Вік його визначити важко, бо шапку він натягнув майже по самі очі, а лице сховав светром.

Підходимо до нього, кидаємо пару гривень, запитуємо, може, йому треба чимось помогти, наприклад, купити поїсти.

Чоловік мовчить  і киває головою, що не потрібно.

Подальші спроби поспілкуватися з ним виявилися марними. На всі запитання про те, на що він збирає гроші і чим ми можемо допомогти, чоловік у візку не відповідав, а лише дивився на журналіста з острахом і явним нерозумінням.

«Жінка не жебракує, бо заберуть дітей»

На вулиці Шептицького зустрічаємо ще одного жебрака. Одразу не підходимо. Придбали свіжу булку в одному з магазинів та запропонували йому.

Чоловік подякував. Запитуємо, чи довго він вже жебракує на вулиці.

– Та довго, збираю на операцію, бо маю катаракту, – каже чоловік.

Питаємо, чи багато треба на операцію, чи має він родину.

– 12-13 тисяч – вартість операції на одному оці. Жебракую я давно, відколи маю травму голови, – показуючи рукою на потилицю продовжує розповідати чоловік. – Отримав її ще вдома, на Закарпатті, на будівництві впав з другого поверху. Зараз кочую разом із сім’єю. Поки я тут, жінка сидить з трьома дітьми. Не дозволяю їй виходити жебракувати, бо зараз холодно, та й дітей можуть забрати, зараз з цим строго. А я того не хочу.

Чоловік додав, що в день назбирує близько 80 гривень. Сидить з 11 ранку і до 19 години вечора.

Ми подякували йому за розмову і попрямували в напрямку Центру.

На наше здивування, жебраків, які так часто просять гроші в центральній частині міста не виявилося. Навіть біля Катедри, окрім парафіян не було нікого. Мабуть, холодно...

 

"Жебракування в Україні не заборонене"

Ростислав Небельський, юрист

– Жебракування в Україні законодавством не заборонене, окрім випадків, коли до жебракування залучають дітей. Відповідно до статті 150 Кримінального Кодексу України, експлуатація дітей карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років.

Один з важелів впливу для батьків, що залучають своїх дітей до жебракування – позбавлення батьківських прав. Та якщо говорити про громадян ромської національності, то вони певною мірою навіть невидимі для правового порядку України, бо інколи не мають і паспорта.

 

Читайте також:

Жінку, яка в Центрі Тернополя жебрала з дитиною на руках, притягнули до відповідальності.

Як це – бути жебраком: скільки можна заробити? Журналісти «20 хвилин» перевірили на собі.

Жебрацтво - професія чи безвихідь? Чи даєте ви милостиню (ОПИТУВАННЯ).

А ви кидаєте гроші жебракам на вулиці? Чи вірите їм, коли розповідають свою історію? Діліться своїми думками в коментарях.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up