Тернополяни розповіли, скільки коштує виростити ялинку вдома. А де її можна легально придбати до свят?

Тернополяни розповіли, скільки коштує виростити ялинку вдома. А де її можна легально придбати до свят?
  • Все більше людей, піклуючись про екологію, купують на Новий рік штучну ялинку, або ж вирощують її вдома.
  • Скільки доведеться витратити грошей, аби лісова красуня виросла здоровою та де її можна придбати легально, читайте в матеріалі.

Про свій досвід у вирощуванні хвойних дерев розповіла тернополянка Христина. 

«Самі ходили та обирали собі деревця»

Пані Христина придбала тиждень тому одинадцять хвойних дерев, різних сортів: ялиця, туя, ялина блакитна, стрикта.

Відео дня

– Ми хотіли зробити зелену стіну довкола нашого будинку. Обирали дерева в розсаднику біля Почаєва. Самі походили по полю та обрали деревця, які нам сподобалися. Посадили їх вдома фактично одразу після приїзду. Чи прижилися дерева, покаже час, - розповідає вона.

Додатково тернополянка придбала ще торф для дерев, аби ті ліпше прижилися.

– Ціна за дерево залежить від його висоти. Метрові деревця вартують у середньому 200-210 гривень, ціна майже однакова за різні сорти, двометрове дерево коштувало 450 гривень і більше. Як варіант - люди також можуть придбати ялинку у супермаркеті. Рік тому ми придбали невеличке деревце у горщику за сто гривень, а потім пересадили його на подвір'я.

Де та за скільки можна придбати ялинку в Тернополі?

Продажем ялинок в Тернополі займається Тернопільське лісомисливське господарство. При чому, ви можете обрати: купувати дерево зрубане, або ж у горщику і потім його пересадити. Про це йдеться на офіційному сайті Тернопільського лісомисливського господарства.

Поки на базі лісгоспу є лише 150 ялинок у горщику. Ціна такого дерева від одного метра складає близько 200 гривень. У цю суму входять зусилля на вирощування дерева та собівартість контейнера. Придбати лісову красуню можна на території лісового господарств, що розташоване на вулиці  Шевченка, 41 А у селі Петриків. А вже після Миколая у Тернополі на площі Героїв Євромайдану відкриють пункт продажу зрубаних новорічних ялинок.

Як розповіли нам в Тернопільському обласному управлінні лісового та мисливського господарства, ціну на зрубані дерева ще формують, тому про це повідомлять згодом.

Окрім того, ви можете придбати саджанці дерев у спеціальних розсадниках, або ж у інтернет-магазинах. Ціна за окреме дерево варіюється в залежності від його породи та висоти. Так, за метрове деревце треба викласти 150-250 гривень. Є і дорожчі варіанти, окремі види ялинок вартують 360 - 600 гривень за 60-100 сантиметрове деревце.

Листопад – найкраща пора для висадки хвойних дерев

Як розповіли журналісту в одному з садових центрів Тернополя, саме кінець листопада-початок грудня є найкращою порою для висадки хвойних дерев. У цю пору вони перебувають у стані сну і не ростуть, при тому активно приживаються.

– Ми продаємо хвойні дерева у горщиках, аби їх було зручніше пересаджувати, до того ж в цьому випадку більша вірогідність, що вони приживуться, - розповідають в садовому центрі.

Ще продавці радять придбати грунт. Один мішок вартує 105 гривень, але його вистачить на декілька дерев.

– З моменту висадки і до весни додаткових капіталовкладень дерева не потребують. Вже весною треба  їм давати підживку (добрива – прим. ред.).

В інтернеті вартість підживки – 35-85 гривень. Наскільки її вистачить, залежить від розміру упаковки, або ж об'єму пляшки, якщо підживка рідка, а також від способу застосування. Про це виробники зазначають на упакуванні.

Купувати новорічні ялинки ліпше у лісгоспах

Експерт з лісової політики ГО «Українська природоохоронна група» Єгор Гриник радить купувати новорічні ялинки саме у лісгоспах.

– Якщо це відбувається легально, як правило, у лісових господарствах не виділяють значних площ саме під вирощування новорічних сосен чи ялинок. Зазвичай, це невеликі розсадники саме під вирощування новорічних дерев, тому що дорослий ліс там виростити не можна, наприклад, під лініями електропередач, - говорить він.

Придбати ялинку у лісгоспі і принести цьому господарству легальні гроші - набагато вигідніше, аніж купувати дерево деінде у переході чи на базарі, у тих, хто вирубав самосіяний ліс, вважає експерт.

– Я живу в Києві і з власного досвіду можу сказати, що кожного Нового року бачу десятки людей, які приїжджають електричками з декількома соснами. Швидше за все, їх зрубали нелегально в лісі, або ж напівлегально у полі, яке заростає самосіяним лісом, але лісом воно не вважається. Тобто зрубати там сосну не є незаконним актом, адже юридично дерева там немає. Такі випадки, на жаль, доволі масові.

Саме тому варто купувати ялинки саме в лісгоспі. Дана покупка буде абсолютно легальною. Зазвичай же місце продажу ялинок такими господарствами завчасно обумовлене і про нього ви можете дізнатися на офіційних сайтах лісгоспів чи сайті обласного управління лісового господарства.

На ялинках, що легально продають лісгоспи, є спеціальні наклейки чи бирки зі штрих-кодом і номером, який заносять в єдину електронну систему обліку деревини. Перевірити легальність рубки ви можете самі на сайті Державного агентства лісових ресурсів України.

– Я багато разів чув, що бирки, які використовують в лісовому господарстві підробляють. Тому важливо розуміти, що справа не тільки в бирці, але й у місці, де продається дерево. Якщо ви купуєте ялинку, наприклад, на стихійному базарі, є ризик, що ялинку зрубали незаконно. На ній може бути бирка, але з великою ймовірністю - підробна, - наголошує експерт.

Яке покарання за незаконну рубку лісу?

Якщо людина незаконно зрубала одне дерево, діаметром до 10 см, то мінімальний штраф становитиме 1 008 грн (шкода лісу 498 грн та адмінштраф 510 грн), 10-14 см — 1 388 грн, 14-18 см — 2 764 грн.

А ви вирощуєте ялинки вдома? Де будете купувати, чи, можливо, користуєтеся штучною? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анатолий Решнюк

    Жива.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up