Студенти-чоловіки «за 30»: скільки таких у Тернополі та чи мають право на відстрочку від мобілізації

Студенти-чоловіки «за 30»: скільки таких у Тернополі та чи мають право на відстрочку від мобілізації
  • Причину збільшення кількості студентів-чоловіків призовного віку часто пов'язують з бажанням уникнути мобілізації. Адже за законом студенти мають відстрочку від служби. Та невдовзі все може змінитися, бо депутати зареєстрували аж два законопроєкти. 
  • Які категорії студентів вже не матимуть відстрочки?
  • Ми проаналізували законодавство, а також дізналися кількість студентів-чоловіків 30+ і умови вступу для них у виші Тернополя.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Парламент продовжив дію воєнного стану в Україні до 15 листопада 2023 року, пише «ЛІГА: ЗАКОН». Це вже восьме продовження з початку повномасштабного вторгнення. У зв’язку з цим в державі триває загальна мобілізація. Їй підлягають усі чоловіки призовного віку, які не мають відстрочки та за станом здоров’я можуть виконувати військовий обов’язок.

У числі тих, хто наразі звільнений від мобілізації під час воєнного стану, – студенти вищих навчальних закладів (незалежно від віку), які здобувають освіту за денною або дуальною формами. Однак, 4 вересня 2023 року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який передбачає внести деякі зміни.

Ініціатори пропонують, аби студенти категорії 30+, окрім певних винятків, не мали відстрочки. Депутати пояснюють актуальність цих змін наступним чином – мовляв, вступ у вищі навчальні заклади чоловіків 30+ став практикою ухилення від призову на військову службу.

Відео дня

– У 2022 році до закладів освіти зарахували на навчання 106 771 вступників чоловічої статі призовного віку, які розпочали здобувати рівень освіти, що є рівнозначним, або нижчим за здобутий рівень попередньої освіти. Не став винятком у цій тенденції і 2023 рік. Хоча вступна кампанія поточного року до закладів освіти триватиме до 30 листопада, станом на 28 серпня, чисельність таких осіб становить 74 059 вступників. Спостерігається суттєве збільшення чисельності вступників (чоловіків 30+ – прим. авт.) у порівнянні з 2022 роком, – такі дані вказані у пояснювальній записці до законопроєкту.

Мета і завдання змін, зазначених у ньому, – зміцнити обороноздатність та збільшити мобілізаційні спроможності Збройних Сил України. Новий законопроєкт викликав суперечки серед українців щодо спекуляцій в освітній сфері. Активно обговорювали цю тему й тернополяни. Журналісти «20 хвилин» дізналися про ситуацію зі студентами категорії 30+ в університетах міста. На яких освітніх ступенях й спеціальностях вони навчаються? Які зміни можливі у законодавстві?

Що про студентів говорить закон

Нагадаємо, право на вищу освіту гарантоване для кожного, незалежно від віку, громадянства, місця проживання, статі, кольору шкіри, соціального і майнового стану, національності, стану здоров’я та інших обставин. Ніхто не може бути обмежений у праві на здобуття вищої освіти, крім випадків, встановлених Конституцією та законами України, йдеться у статті 4 Закону України «Про вищу освіту». Громадяни України вільні у виборі закладу вищої освіти, форми здобуття вищої освіти і спеціальності.

Відстрочку студентів від мобілізації регулює стаття 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Від квітня 2022 року у неї не вносили жодних змін. Відповідно до цієї статті, призову на військову службу під час мобілізації на особливий період (незалежно від віку, спеціалізації чи вже наявної освіти) не підлягають: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти; асистенти-стажисти; аспіранти і докторанти.

Важлива умова – студенти мають навчатися на денній чи дуальній формі (це спосіб навчання, за яким теоретичний матеріал опановують у закладі освіти, а практичне навчання проходить безпосередньо на роботі – прим. авт.). Тих, хто здобуває освіту заочно, можуть мобілізувати.

Як пояснюють юристи, навчальний заклад, у якому навчається студент, може бути як державним, так і приватним. Це може бути коледж чи університет, адже стаття 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не містить жодних застережень щодо цього. Однак, сам факт здобуття освіти за денною чи дуальною формами ще автоматично не означає, що студент має відстрочку і його не призвуть, це лише є його правом, яке він може реалізувати, а може й не реалізувати.

Щоб реалізувати своє право на відстрочку, студент повинен подати заяву про відстрочку та додати до заяви підтверджуючі документи. До таких документів належать: витяг з наказу про зарахування та довідка із навчального закладу. Крім цього, важливо розуміти, що для отримання відстрочки студент повинен пройти всі етапи мобілізації, а саме етап оновлення військово-облікових даних та проходження військово-лікарської комісії. Якщо студент не реалізує своє право на відстрочку та висловлює згоду на те, щоб бути мобілізованим, то мобілізація студента можлива і допускається.

Крім того, окремо призову підлягають ті студенти, які перебувають в академвідпустці, пояснюють у Міносвіти. У разі надання перерви у навчанні на особу, яка її отримала, не поширюється дія норм абз. 2 част. 3 статті 23 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», оскільки під час академічної відпустки такі особи не навчаються, –  пишуть від Міністерства. Такі студенти підлягають призову на військову службу під час мобілізації, якщо вони не мають інших законних підстав для відстрочки.

Підставою для вручення повістки студенту до отримання диплому є відрахування чи виключення з навчального закладу, інформує ТСН. Допоки здобувача освіти не відрахували з вишу, допоки про це немає відповідного наказу, він претендує на відстрочку. А коли рішення про відрахування набере чинності, військовозобов'язаний чоловік вже не матиме статусу студента та підлягатиме мобілізації.

Скільки студентів «за 30» у Тернополі

Аби дізнатися, скільки студентів-чоловіків, віком від 30 років, є у місцевих університетах, на яких спеціальностях та рівнях освіти вони навчаються, «20 хвилин» надіслали запити у ЗУНУ, ТНПУ імені В. Гнатюка, ТНМУ імені І. Горбачевського та ТНТУ імені І. Пулюя. Відповіді ми отримали 11 та 12 жовтня.

Медичний університет

Станом на 1 жовтня 2023 року, вищу освіту у Тернопільському національному медичному університеті імені І. Я. Горбачевського здобувають 52 чоловіки вікової категорії 30+ років. На денній формі навчаються 34 студенти, на заочній (дистанційній) – 18. Спеціальності і рівні освіти – на інфографіці!

Західноукраїнський національний університет

На денній формі навчання, станом на 1 жовтня, здобувають вищу освіту 2217 студентів-чоловіків вікової категорії 30+ років. З них 867 осіб навчаються на бакалавраті, 1044 – на магістратурі, а 306 осіб – одержують науковий ступінь доктора філософії. Студенти-чоловіки, віком 30+, обрали навчання на 52 різних спеціальностях, які є у ЗУНУ, повідомив директор навчально-наукового центру з організації освітнього процесу Сергій Надвиничний. Деталі про спеціальності та рівні освіти дивіться нижче!

Технічний університет

Станом на 1 жовтня 2023 року, у Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя навчається 793 студенти – чоловіки категорії 30+. Вони здобувають освіту за такими рівнями: перший (бакалаврський) – 287 осіб; другий (магістерський) – 327; другий (магістерський, здобуття другої вищої освіти) – 50; третій (освітньо-науковий, аспірантура) – 129 осіб. Про це повідомив ректор університету Микола Митник. Інформацію про спеціальності, які освоюють чоловіки, нам не надали.

Педагогічний університет

Відповідь на наш інформаційний запит від Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка прийшла аж на 8 аркушів. Цей університет єдиний серед тернопільських вишів відмовив нам у наданні запитуваної інформації, посилаючись на ряд документів та те, що «жодний нормативно-правовий акт України не зобов’язує володільця інформації надавати запитувачам інформацію, яка не відноситься до категорії «публічної».

Також, на думку університету, те, що ми виокремили конкретну категорію осіб – студенти-чоловіки віком 30+», є порушенням конфіденційності фізичних осіб відповідно до ч. 2 ст. 11 Закону України «Про інформацію». Тож у разі нашої публікації, вважають у ТНПУ ім. В. Гнатюка, студенти-чоловіки 30+ можуть бути ідентифіковані.

Частина відповіді на запит від ТНПУ імені Володимира Гнатюка

– ТНПУ імені Володимира Гнатюка є закладом вищої освіти, який хоча і реалізує публічні інтереси держави під час здійснення освітнього процесу, однак не є суб’єктом владних повноважень у розумінні положень Кодексу адміністративного судочинства України, не є органом управління освітою та не здійснює функцій суб’єкта владних повноважень у сфері управлінської діяльності. Отже, будь-яка інформація, створена ТНПУ імені В. Гнатюка у процесі виконання ним своїх повноважень і завдань, згідно положень ЗУ «Про вищу освіту», зокрема і інформація щодо вступу, умов вступу і навчання студентів-чоловіків 30+ в Університеті не є публічною інформацією у розумінні Закону України «Про доступ до публічної інформації», оскільки ця інформація не створена університетом як суб’єктом владних повноважень, – таке пояснення ми отримали від педагогічного університету.

Які умови вступу і вартість навчання

Отже, загалом в університетах Тернополя здобувають вищу освіту 3062 студенти-чоловіки віком 30+ (відповідно до інформації, яку ми отримали у відповідях на офіційні запити і без урахування ТНПУ ім. В. Гнатюка – прим. авт.). У листах до вишів журналістка «20 хвилин» також поцікавилась умовами вступу на навчання, передбачених для чоловіків 30+, та які документи потрібні. А ще ми дізналися вартість навчання на ТОП-5 спеціальностях і освітніх рівнях, що обрали для себе такі студенти.

Медичний університет

Умови вступу на навчання у ТНМУ імені І. Я. Горбачевського для чоловіків вікової категорії 30+ не відрізняються від умов вступу всіх інших категорій вступників, які визначені Правилами прийому до університету у 2023 році. Про це нам повідомили у відповіді від університету. Перелік документів для вступників-чоловіків: заява, документ, що посвідчує особу і громадянство, документ про попередньо здобутий рівень освіти і додаток до нього, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), військово-обліковий документ з відміткою про прописку до призовної дільниці, перебування на військовому обліку або виключення з нього за віком або станом здоров’я.

Залежно від обраної спеціальності і освітнього ступеня, абітурієнти складають вступні випробування чи приносять результати ЗНО/НМТ, подають копії документів, укладають договір про навчання та про оплату освітньої послуги. Вартість першого року навчання на основі свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти чи здобутого ступеня вищої освіти становить:

Західноукраїнський національний університет

Від університету зауважили, що зарахування абітурієнтів у 2023 році здійснювалося на підставі Правил прийому на навчання для здобуття вищої освіти, які були розроблені Приймальною комісією ЗУНУ, схвалені Вченою радою університету і затверджені наказом ректора №134 від 29.03.2023 року.

У правилах прийому, додали нам, немає особливостей подачі документів для осіб із різною віковою категорією чи статтю. А перелік усіх документів для подачі заяв наведений у розділі VI Правил прийому на навчання для здобуття вищої освіти у ЗУНУ в 2023 році. Абітурієнти повинні пред’явити: заяву; копію документа, що посвідчує особу; копію реєстраційного номера облікової картки платника податків; копію документа державного зразка про раніше здобутий освітній рівень, на основі якого здійснюється вступ, та копію додатка до нього; копію результатів НМТ або сертифіката ЗНО (бакалавр) чи результатів ЄВІ та ЄФВВ (магістр), копію закордонного паспорта – за наявності тощо. Для вступу на аспірантуру – особовий листок, автобіографію, копію трудової книжки, завірену за останнім місцем роботи, список опублікованих наукових праць, посвідчення про складені кандидатські іспити тощо.

– У Правилах прийому на навчання (пункт 15.9) зазначено, що вимогою для зарахування на навчання за всіма джерелами фінансування є виконання порядку і строків подання вступниками військово-облікового документа (для військовозобов’язаних – військового квитка або тимчасового посвідчення, для призовників – посвідчення про приписку до дільниць), – також додають від університету. Вартість навчання на п’яти найпоширеніших спеціальностях серед студентів-чоловіків 30+ за повний рік:

Технічний університет

Умови вступу на навчання та перелік документів, які подають вступники незалежно від вікової категорії, визначені Порядком прийому для здобуття вищої освіти в 2023 році, повідомили нам у ТНТУ імені Івана Пулюя. Правила затвердили ще 24 квітня 2023 року. На сайті університету пише, що абітурієнти повинні пред’явити приймальній комісії такі документи: копію документа, що посвідчує особу та громадянство (паспорт); копію документа державного зразка про раніше здобутий освітній рівень, на основі якого здійснюється вступ, і копію додатка до нього; копію сертифіката ЗНО; для військовозобов’язаних – копію військового квитка чи посвідчення про приписку; 4 фотографії тощо.

Вартість навчання в університеті залежить від обраної спеціальності. Оскільки від ТНТУ не вказали конкретні програми, на яких здобувають освіту чоловіки 30+, ціни у цьому випадку ми не аналізуємо.

Педагогічний університет

Від університету зазначили, що «Правила прийому на навчання для здобуття вищої освіти у Тернопільському національному педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка в 2023 році» розміщені на офіційному сайті. Вони діють до 31 грудня 2023 року. Натомість правила прийому до аспірантури на 2023 рік затверджує вчена рада ТНПУ.  До заяви, поданої у паперовій формі, вступники повинні додати: копію документа (одного з документів), що посвідчує особу; дві копії військово-облікового документа (для військовозобов’язаних – військового квитка або тимчасового посвідчення, для призовників – посвідчення про приписку до призовних дільниць); копію документа (про раніше здобутий освітній рівень, на основі якого здійснюється вступ; чотири кольорові світлини.

Вартість навчання в цьому університеті також залежить від обраної спеціальності. Оскільки від ТНПУ не вказали жодної інформації про студентів-чоловіків вікової категорії 30+, ми її не аналізуватимемо.

Крім того, у відповіді на запит від ТНПУ імені В. Гнатюка нам повідомили наступне. Усі необхідні дані щодо студентів-чоловіків будь-якого віку, які здобувають освіту в університеті, відповідно до вимог чинного законодавства передають до територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки.

– Також інформуємо про те, що університет не створював до війни та не створює тепер, під час військової агресії росії проти України, умов для ухилення від проходження військової служби чи мобілізації відповідних категорій осіб, – наголосив у листі ректор ТНПУ імені В. Гнатюка Богдан Буяк.

Зміни до законодавства про мобілізацію

У Верховній Раді України 4 вересня зареєстрували законопроєкт №9673, який передбачає внести зміни у закон «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо скасування відстрочки для деяких студентів. У разі ухвалення цього документа призову на службу під час мобілізації не підлягатимуть здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які за денною чи дуальною формами здобувають освітній рівень, що є вищим за раніше здобуту освіту для студентів, для яких навчання стартувало не пізніше року досягнення ними 30-річного віку.

Таким чином, мобілізації не підлягатимуть лише студенти до 30 років, які здобувають чи підвищують рівень освіти. Також не підлягатимуть призову докторанти, які навчаються за денною чи дуальною формою.

Законопроєкт про скасування відстрочки для здобувачів вищої освіти, старших за 30 років, можуть ухвалити впродовж найближчого місяця, заявив в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» член Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони і розвідки Роман Костенко, пише Укрінформ. Зміни не торкнуться тих, хто навчався до 30-ти років і отримує освіту послідовно. У свою чергу Роман Костенко навів приклади, коли люди, вже маючи вищу освіту, вступали на магістерський рівень або в технікуми на денну форму навчання. За його словами, часто громадяни з вищою освітою з початком повномасштабної війни вступали у виші на другу вищу освіту і так уникали мобілізації.

Роз’яснення про мобілізацію студентів та свою позицію опублікував міністр освіти та науки України Оксен Лісовий. Він зауважив, у запропонованих змінах йдеться про те, що відстрочка зберігатиметься для студентів-чоловіків, які ще не досягли 30 років і здобувають послідовну освіту. Натомість вона не розповсюджуватиметься на чоловіків «за 30», 30 років, які здобувають непослідовну вищу освіту. Право на освіту, гарантоване Конституцією, надалі реалізовуватиметься відповідно до законодавства.

– Моя позиція проста: освіта в жодному разі не має бути про імітацію та лазівки. Натомість освіта, а тим паче вища, має бути про усвідомлений вибір і процес здобуття. Навчатися ніколи не пізно, утім, вступ до університету не повинен ставати формальністю лише для отримання якихось переваг та бонусів. Сьогодні ж ми маємо тенденцію, коли люди використовують вступ до університетів як легальний, але все ж таки нечесний спосіб уникнути мобілізації. Такі лазівки породжують явище фіктивного навчання, що негативно впливає на якість освіти. Законопроєкт, який нині зареєстрований у Верховній Раді, має на меті врегулювати це питання, – написав Оксен Лісовий.

Натомість 14 вересня у Верховній Раді зареєстрували ще один законопроєкт №9672-2, який є альтернативою до раніше опублікованого законопроєкту №9673, який отримав широкий розголос.

У випадку ухвалення цього законопроєкту скасують одну з умов ненадання відстрочки від мобілізації – 30-річний вік. Все інше залишається, тобто мобілізації підпадатимуть студенти без урахування віку, які здобувають другу або третю освіту. На аспірантів та докторантів ця норма не поширюватиметься, якщо вони навчаються на денній або дуальній формі. Також у новому законопроєкті розширили перелік здобувачів освіти, які отримають право на відстрочку. Зокрема, її пропонують надавати всім студентам, які навчаються за спеціальностями «з особливою підтримкою». Відстрочку можна буде отримати незалежно від того, чи вперше здобувається відповідний рівень освіти. У пояснювальній записці ініціатори законопроєкту роз'яснюють, що мова йде про дефіцитні спеціальності, які необхідні для відбудови економіки. Які саме спеціальності увійдуть до переліку, має визначити МОН.

Станом на 19 жовтня, обидва законопроєкти надані для ознайомлення Комітету ВР.

 

Читайте також: 

Коли школярі Тернопільщини підуть на осінні канікули

У Міносвіти пояснили, який правопис будуть враховувати під час мультитесту з української мови

Мають проектори та зони відпочинку: ми побували в трьох шкільних укриттях Тернополя

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (32)
  • Андрій Дорош

    Країна вчених б...ь.
  • Читач42

    Депутатіки чого до студентів прицепилися??? Заздрість мусить, що вони розумніші від вас дебілів будуть? Маєте сотні тисяч підготовлених мусорів і прокурорів, чиновників- ось цей непотріб весь на фронт! У них і зброя є, і джипи, і присягу складали!
  • Viktor Aleksandrovich Ka

    Бійці з батальону невловима-корупція,попіклуються про ваші землі.
  • Oleg Staryk

    А як майбутнє прийняте законодавство буде діяти в зворотному порядку???

keyboard_arrow_up