У яких громадах Тернопільщини буде новорічна ялинка, а де від неї відмовились? Інфографіка

У яких громадах Тернопільщини буде новорічна ялинка, а де від неї відмовились? Інфографіка
  • Традиційно з нагоди зимових свят на Тернопільщині встановлювали та відкривали ялинки. У кожній з громад області цьогоріч по-різному віднеслись до новорічного дерева.
  • В кількох містах, як ось Тернопіль, ялинки вже прикрасили, у деяких – вигадали альтернативу або ще вагаються. В інших громадах вирішили – святкування не на часі, тому ялинки не буде.

Різдво та Новий рік мешканці Тернопільщини другий рік поспіль відзначатимуть в умовах повномасштабної війни. Головний атрибут зимових свят – ялинка, у 2023-му стала питанням для дискусії в суспільстві. Громади області можуть самі вирішити, чи встановлюють новорічне дерево.

Загалом на Тернопільщині є 55 територіальних громад, як вказано на платформі «Децентралізація». Традиційну новорічну ялинку у попередні роки ставили в більшості міст – центрів великих громад. Тому у цьому матеріалі ми зібрали інформацію лише про підготовку до новорічно-різдвяних свят у міських територіальних громадах області.

Їх налічується 18: у Кременецькому районі – 4 громади, у Тернопільському та Чортківському районах – по 7 громад. Де цього року буде ялинка, а де від неї відмовились? Які альтернативи вигадали у громадах? Докладніше – на інфографіці від «20 хвилин»!

Відео дня

Кременецький район

Кременецька територіальна громада. Цього року міська рада вирішила не встановлювати новорічну ялинку до свят. Міський голова Андрій Смаглюк у Фейсбуці висловився, що це недоречно у час війни.

– Хтось скаже, а діти?! Дітей давайте навчимо молитися за наших воїнів і ходити до церкви, тому що дитячі молитви дуже сильні і щирі! Віримо в Перемогу та Збройні Сили України! Надіємось, що будемо разом відзначати Новорічні та Різдвяні свята у наступному році під мирним небом України, – з такими словами звернувся до жителів громади голова Кременецької міської ради.

Лановецька територіальна громада. На офіційних сторінках громади та на сторінці міського голови Романа Казновецького станом на 11 грудня немає жодної інформації про новорічну ялинку.

Почаївська територіальна громада. На офіційних сторінках громади та на сторінці міського голови Василя Бойко станом на 11 грудня немає жодної інформації про новорічну ялинку.

Шумська територіальна громада. У громаді відмовилися від встановлення новорічної ялинки під час повномасштабної війни. На цьому краянам 29 листопада наголосив міський голова Вадим Боярський.

– Мене запитують, чому нічого не говоримо про встановлення новорічної ялинки у Шумську? Впевнений, що відповідь знаєте, але додатково інформую: рішення про невстановлення ялинки під час війни ми прийняли ще минулого року, і це рішення незмінне, – написав у Фейсбуці посадовець.

Тернопільський район

Бережанська територіальна громада. Невелику ялинку тут прикрасили 6 грудня. Фото новорічного дерева опублікував на своїй Фейсбук-сторінці міський голова Бережан Ростислав Бортник. Невелику живу ялинку вбрали у іграшки з синьо-жовтими стрічками. Ніякої новорічної ілюмінації на ній немає.

Збаразька територіальна громада. На офіційних сторінках громади та на сторінці міського голови Романа Полікровського станом на 11 грудня немає жодної інформації про новорічну ялинку.

Зборівська територіальна громада. На офіційних сторінках громади та на сторінці міського голови Руслана Максиміва станом на 11 грудня немає жодної інформації про новорічну ялинку.

Підгаєцька територіальна громада. Цьогоріч традиційної новорічної ялинки у Підгайцях не буде. Про це ще 29 листопада повідомили в Підгаєцькій міській раді. Проте, у місті вирішили встановити шопку – символ Різдва, аби не позбавляти найменших мешканців громади святкового настрою та емоцій.

— Питання про її (новорічну ялинку – прим. авт.) встановлення під час війни навіть не стояло, — пишуть в офіційному повідомленні від Підгаєцької міської ради у Фейсбуці. — У нас іде війна, щодня від ворожих куль гинуть люди. Щодня збільшується кількість осиротілих дітей — це глибока рана для українського народу. Так, наближаються різдвяно-новорічні свята, але їх потрібно відзначати тихіше. А як же діти? А з дітьми промовимо молитву за наших Воїнів, адже саме дитяча молитва є сильною та щирою. Надіємося, що у наступному році ми всі разом будемо відзначати Різдвяні і Новорічні свята під мирним українським небом! Віримо в Перемогу! Віримо у ЗСУ! Підтримуємо наших Захисників!

Різдвяні декорації та різдвяну шопку на Майдані Незалежності презентували для мешканців громади напередодні Дня Святого Миколая – 5 грудня. Встановили їх працівники комунального підприємства «Підгайці-Водоканал», як згодом проінформували на сторінці міської ради.

Скалатська територіальна громада. На офіційних сторінках громади та на сторінці міського голови Петра Савончака станом на 11 грудня немає жодної інформації про новорічну ялинку.

Теребовлянська територіальна громада. Станом на 11 грудня у цій громаді ще не визначились щодо встановлення новорічної ялинки. Під час засідання організаційного комітету на чолі з мером міста Олегом Проданом 30 листопада вирішили, що під час зимових свят працюватимуть різдвяні інсталяції та фотозони на трьох локаціях. У парку Князя Василька встановлять різдвяну шопку. А ось питання монтажу новорічної «красуні» викликало жваву дискусію. Тому посадовці вирішили винести його на обговорення усіх мешканців громади. Свою думку люди можуть висловити в інтернет-опитуванні, яке розмістили на сторінці Теребовлянської міської ради у Фейсбуці і на офіційному веб-сайті міськради.

Як ми перевірили, опитування досі активне і там можна проголосувати. У ньому одне запитання: «Чи підтримуєте ви наміри прикрасити живу головну ялинку Теребовлянської громади до різдвяних свят?» та два варіанти відповіді. «Якщо ж жителі громади таки вирішать встановлювати ялинку, то міський голова Олег Продан підкреслює, що кошти на це виділятись не будуть. В парку Князя Василька росте ялинка, тому закупляти дерево не потрібно. Вбрання для неї використовуватимуть із попередніх років. Додатково нічого купувати не планується», – додають у новині від міської ради.

Тернопільська територіальна громада. У Тернополі новорічну ялинку почали встановлювати ще 30 листопада. Її як завжди розмістили на Театральному майдані, щоправда цьогоріч змістили від театру до центру площі. Директор «Тернопільміськсвітло» Олег Лехіцький пояснив, що це через ремонтні роботи із влаштування водопостачання. Ялинка штучна та має висоту 18,5 метрів. Новорічне дерево, як писали раніше «20 хвилин», оздобили іграшками ручної роботи, які виготовили вихованці садочків та шкіл, представники закладів культури та переселенці. Ялинку підсвітили ілюмінацією й огородили.

– Кошти на ялинку з міського бюджету не витрачалися. Ялинка та уся святкова ілюмінація куплені давно, а витрати на електроенергію готові взяти на себе небайдужі підприємці, – проінформували від Тернопільської міської ради.

— Ілюмінацію використаємо ту, яка була 4 роки тому, а за використану електроенергію платитимуть підприємці. За приблизно півтора місяця у попередні роки на електрику витрачали до 8 000 гривень. Частина тогорічних іграшок зіпсувалися, тому місцеві школи виготовили нові. До встановлення залучили техніку та працівників нашого комунального підприємства, це для них як звичний робочий день, за який вони і так мали отримати зарплату, — також прокоментував нам Олег Лехіцький.

Засвітили головну ялинку Тернополя у День Святого Миколая – 6 грудня. Подивитися на це дійство зібрались чимало людей. Традиційно представники духовенства освятили й Різдвяну шопку. У ній під час свят житимуть дві вівці, розповів директор КП «Об’єднання парків культури та відпочинку міста Тернополя» Микола Ткач. На Театральному майдані також працює Казкова резиденція (або Хатинка Миколая). Тут діти можуть відвідати різноманітні майстер-класи та зробити фото разом із Миколаєм.

Чортківський район

Борщівська територіальна громада. У цьому році міська рада прийняла рішення не встановлювати ялинку. А щоб подарувати дітям святковий настрій, в місті вперше відкрили Хатинку Святого Миколая.

Її встановили у центрі Борщева, біля міської ради. Хатинка працювала три дні – з 3 по 5 грудня, але за цей час її відвідали приблизно 1200 дітей з Борщівської та інших громад, як повідомили на сторінці Борщівської міської ради. В Хатинці малеча писала листи та розповідала Миколаю вірші, колядувала, віншувала та отримувала солодкі подарунки.

Також діти виготовляли новорічні прикраси на ялинку і могли задонатити кошти в скриньку на підтримку ЗСУ. Приміщення для Хатинки надав місцевий підприємець. Допомогли організувати її роботу працівники Борщівського центру дитячої та юнацької творчості, Борщівського міського будинку культури та комунального підприємства «Комунальник».

– У хатинці Святого Миколая зібрали 10 635 гривень благодійних внесків та 10 злотих для потреб ЗСУ, які передали волонтерці Світлані Соррентіно. Дякуємо Збройним силам України за те, що маємо можливість здійснювати дитячі мрії, – 6 грудня відзвітували на сторінці Борщівської міської ради.

Бучацька територіальна громада. Після обговорень та дискусій у громаді вирішили, що цьогоріч відмовляються від гучних святкувань Різдва, але традиційні атрибути зимових свят все ж будуть. Головну ялинку громади теж встановлюватимуть, написали 11 грудня на сторінці Бучацької міської ради. Новорічну «красуню» подарував житель громади. А розмістить її у сквері міста «Бучацьке ККП».

– Жодної копійки на ілюмінацію, гірлянди, прикраси з міського бюджету не витрачатимуть. Будуть використані прикраси, що закуповувалися раніше, до початку повномасштабного вторгнення. Ялинка – це не просто святкова декорація, а багаторічна різдвяна традиція. І, встановлюючи її, ми хочемо зберегти хоч частину гарних спогадів, а у дітей, попри війну, повинне бути свято. Українські традиції потрібно берегти та навчати цьому майбутні покоління! – повідомили від Бучацької міської ради.

Станом на сьогодні ялинку у Бучацькій громаді не встановили, тому фото, як вона виглядає, немає.

Заліщицька територіальна громада. На офіційних сторінках громади та на сторінці міського голови Івана Дрозда станом на 11 грудня немає жодної інформації про новорічну ялинку.

Копичинецька територіальна громада. На офіційних сторінках громади та на сторінці міського голови Богдана Келічавого станом на 11 грудня немає жодної інформації про новорічну ялинку.

Монастириська територіальна громада. Тут вже вбрали новорічну «красуню». Як повідомив 6 грудня голова громади Андрій Старух, ялинку в міському парку посадили ще раніше, а прикраси залишились з попередніх святкувань. Ще встановили Різдвяну шопку. Витрат на ялинку, за словами мера, не буде.

На своїй Фейсбук-сторінці Андрій Старух написав, що «як ветеран національно-визвольної боротьби, глибоко здивований тим, як окремі ЗМІ та інтернет-спільноти на дев’ятому році війни некритично «проковтнули» вороже ІПСО (інформаційно-психологічна операція – прим. авт.) та почали розганяти антиріздвяну «ялинкову зраду» міських рад». А як міський голова додав, що «крім традицій Різдва, об’єктом інформаційних атак є незалежне та децентралізоване місцеве самоврядування».

– Росіяни не вкрадуть Різдвяну ялинку та Різдвяних свят у війні за нашу ідентичність. Переконаний, що вони прагнуть, щоб ми через їхні військові атаки та ІПСО сиділи як загнані звірі по норах, роз’єднані, залякані, охоплені думками виживання та зради. Воїни УПА святкували Різдво, одружувалися та хрестили дітей, все було на часі. Дев'ять років в ялинках не було зради, аж «раптово» для когось почалась війна. Серйозно?... Для мене Різдвяна ялинка в Києві, Тернополі та Монастириськах нарівні із державним прапором є символом незламності нашої нації, – так висловився пан Старух.

Хоростківська територіальна громада. На офіційних сторінках громади та на сторінці міського голови Степана Гладуна станом на 11 грудня немає жодної інформації про новорічну ялинку.

Чортківська територіальна громада. На офіційних сторінках громади та на сторінці міського голови Володимира Шматька станом на 11 грудня немає жодної інформації про новорічну ялинку.

 

Читайте також:

Стало відомо, де на Тернопільщині офіційно продаватимуть ялинки

Різдво та Новий рік: чи будуть в Україні додаткові вихідні

Скільки коштує орендувати квартиру на Новий рік у Тернополі й Карпатах? Ми дізнались

Як змінювалась головна новорічна ялинка Тернополя: дивіться підбірку фото

Де у Тернополі відсвяткувати новорічні корпоративи: аналізуємо ціни та пропозиції

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Наталия Бахуринская

    Свято  коли  буде  ПЕРЕМОГА!!!
  • Наталия Бахуринская

    Ялинка  не  треба!
  • Наталия Бахуринская

    Перемога

keyboard_arrow_up