Безробітні, нардепи чи втікачі? Ми зібрали дані про всіх голів Тернопільської ОДА

Безробітні, нардепи чи втікачі? Ми зібрали дані про всіх голів Тернопільської ОДА
  • Посаду голови Тернопільської ОДА за роки Незалежності України обіймали 15 осіб.  Для когось вона стала чудовим політичним плацдармом, інші не змогли скористатися нею повною мірою.
  • Де зараз колишні голови ТОДА, скільки часу втрималися в кріслі та чим запам'яталися, читайте в матеріалі «20 хвилин».

Зауважимо, що голову ОДА призначає президент України, за поданням Кабінету Міністрів. Спочатку дана посада так і називалася – представник Президента України в області.

В 1995 році назву змінили на – голова ОДА.

Усі дані про голів ОДА у Тернопільській області ми брали з вільних джерел.

Відео дня

Труш Володимир Любомирович

(З 19 березня 2020 року)

Пана Труша чинний президент України Володимир Зеленський на посаду голови ОДА призначив 19 березня 2020 року. До цього, Володимир Труш декілька місяців був головою Рогатинської РДА у 2019-2020 роках.

До слова і народився чинний голова ОДА не на Тернопільщині, а на Івано-Франківщині, у селі Лучинці Рогатинського району.

У 2002-2008 роках працював у органах міліції державної податкової адміністрації в Івано-Франківській області, пізніше один рік провів на посадах спеціаліста служби безпеки та директора Товариства з обмеженою відповідальністю, ще рік помічником-консультантом народного депутата України від «Партії регіонів» Валерія Келестина, а в 2016-2019 роках він був приватним підприємцем.

Як йдеться у вільних джерелах, Володимир Труш вільно володіє англійською мовою.

У 2010 році пан Труш став депутатом Рогатинської районної ради від партії «Сильна Україна» Сергія Тигіпка. Тоді Сергій Тигіпко якраз працював в уряді Азарова.

Запам'ятався тим, що під час селекторної наради з президентом України Володимиром Зеленським пан Труш повідомив, що всі жителі області з радістю погодилися на комендантську годину, чим викликав хвилю обурення в соцмережах з боку жителів Тернопільщини.

22 серпня Володимир Труш захворів на коронавірус, про це він повідомив сам на своїй сторінці у Фейсбук. 15 вересня від коронавірусу успішно вилікувався.

Має доньку. Дружина – Ірина Труш, до 2019 року працювала в Рогатинській РДА.

Відповідно до декларації, від 18 березня 2020 року, Володимир Труш володіє квартирою, площею майже 60 кв. м у Пустомитівському районі Львівської області. Більше нерухомості – у власності його дружини. Ірина Труш має житловий будинок, площею майже 160 кв. м та гараж у Рогатині, що на Прикарпатті.

Голова ОДА задекларував два автомобілі – Range Rover 2008 року випуску та BMW X5 2012 року випуску. Останній був придбаний нещодавно – у листопаді минулого року. Його вартість у декларації не вказана, Range Rover вартує 480000 гривень.

Грошовий дохід Володимира Труша понад мільйон гривень. Більша частина якого – дохід від підприємницької діяльності.

Сопель Ігор Михайлович

(31 жовтня 2019 – 18 березня 2020 року)

1 листопада пана Сопеля представив президент України Володимир Зеленський.

Є уродженцем Хоросткова, Гусятинського району. До 2003 року працював слюсарем, інженером місцевого цукрового заводу. З 2003 року розпочав підприємницьку діяльність. В 2010 році став керівником Хоростківського структурного підрозділу агрофірми.

Був депутатом Хоростківської районної ради в 2010-2015 роках,

На останніх парламентських виборах пан Сопель балотувався по Теребовлянському округу від партії «Слуга народу», але зайняв друге місце.

Неодноразово колишній голова ОДА публікував фото у соцмережах з учасниками «95 кварталу»

На своїй посаді Ігор Сопель пробув недовго. Звільнився за власним бажанням через ситуацію, що виникла в області через повернення українців з Уханю.

Має двоє дітей. Дружина – Ольга Сопель та донька Галина Сопель (2001 року народження) є депутатками Хоростківської ОТГ від партії «Слуга народу».

Судячи з декларації, підприємницька діяльність йде досить непоганими темпами. За даними 2018-го року, від свого бізнесу Ігор Сопель отримав 965 000 грн, тобто майже мільйон. Заробітна плата за основним місцем роботи в ТОВ «Агробізнес» — 44 676 грн. Страхові виплати – 5 562 грн.

У 2020 році його обрали депутатом обласної ради. Зазначив у  даних кандидата, що є тимчасово безробітним.

Пан Сопель не давав інтерв'ю представникам ЗМІ.

Журналістам "20 хвилин" вдалося поспілкуватися з Ігорем Сопелем в першому та останньому інтерв'ю на посаді голови ОДА.

Барна Степан Степанович

(2 квітня 2015 – 11 червня 2019)

2 квітня 2015 року Степан Барна став головою Тернопільської ОДА. Він став першим головою ТОДА, якого особисто представив президент України.

Свою політичну діяльність розпочав у 2005 році та був членом політичної партії «Народний союз наша Україна».  У 2006 році його призначили радником Міністра сім’ї, молоді та спорту.

26 березня 2006 року пана Барну обрали депутатом Тернопільської облради.

Був народним депутатом України восьмого скликання. Спочатку суміщав посаду нардепа та голови ОДА, але 13 травня 2015 року Верховна рада позбавила його мандату.

На посаді голови ОДА Степан Барна потрапив у скандал в 2016 році, під час прощання з бійцем Юрієм Горайським, який загинув 4 березня 2016 році в зоні АТО. Дружина покійного Юрія Горайського прогнала Степана Барну з похорон, нагадавши, що саме голова ОДА звільнив її чоловіка  з роботи, аби влаштувати на посаду свого друга Анатолія Качку.

Тоді Степан Барна прокоментував ситуацію так: «Горайський був звільнений з посади голови адміністрації у травні 15-ого року. Тому жодного відношення до ситуації, яка має місце сьогодні, історія немає… З боку держави буде виділено щонайменше 689 тисяч гривень, як кожному загиблому Герою України. Я беру на себе відповідальність, як голова адміністрації, сприяти у встановленні меморіальної дошки».

З посади голови ОДА у 2019 році пішов за власним бажанням після інавгурації нового президента України.

Одружений, має доньку. Дружина – Тетяна Барна, власниця ПП «Фірма «ФАМА».

У 2016 році пан Барна задекларував доходи за основним місцем роботи у вигляді 175 тисяч гривень.

Сиротюк Олег Мирославович

(2 березня 2014 – 18 листопада 2014)

Пана Сиротюка призначили головою ОДА в складний для України період, після Революції Гідності.

Є націоналістом. Від початку своєї політичної кар’єри був постійним членом партії ВО «Свобода».

Був народним депутатом України сьомого скликання в 2012-2014 роках. Брав активну участь в Євромайдані у Києві, Тернополі та інших містах.

На посаді голови ОДА пробув менш як рік. Причиною звільнення послугувало те, що ВО «Свобода» не потрапила до Верховної ради України восьмого скликання.

У 2015 році пан Сиротюк очолив Тернопільську обласну організацію ВО «Свобода».

В 2020 році Олега Сиротюка обрали депутатом обласної ради восьмого скликання від партії ВО «Свобода».

Одружений, має троє дітей. Дружина – Наталія Турецька, депутатка обласної ради восьмого скликання від партії ВО «Свобода».

У 2018 році пан Сиротюк задекларував 21 500 доларів у вигляді його грошових активів та 12 300 євро у вигляді грошових активів дружини.

Хоптян Валентин Антонович

(21 грудня 2010 – 2 березня 2014)

Пана Хоптяна у 2010 році призначив на посаду тодішній президент України Віктор Янукович.

У радянські роки Валентин Хоптян займав політичні посади першого та другого секретаря обласних та районних значень.  Вже у роки незалежності займав керівні посади районних рад Хмельницької та Тернопільської області. Був депутатом Хмельницької облради четвертого скликання. Відомо, що 2014 році він був членом «Партії регіонів».

За час на своїй посаді запам'ятався обіцянками, які не встиг втілити у реальність. Наприклад, відновлення роботи тернопільського аеропорту.

Втім, були і здобутки, зокрема, в області побудували і ввели в експлуатацію два молочних комплекси, один свинокомплекс, провели реконструкцію двох молочних комплексів,  двох свинокомплексів та трьох птахофабрик, побудували комбікормовий завод, облаштували районні стадіони пластиковими сидіннями.

У 2011 році Валентин Хоптян доручив керівникам райдержадміністрацій створити у кожному районі не менше однієї молочної ферми з поголів’ям 500 і більше корів.

Пішов з посади після Революції Гідності, написавши заяву про звільнення за власним бажанням.

Одружений, має двоє дітей.

Останній раз ЗМІ висвітлювали його появу і у 2019 році, коли він, його дружина Надія та кандидат у президенти Володимир Соловйов «засвітилися» у Почаївській лаврі, де пан Соловйов отримав благословення від її настоятеля.

Цимбалюк Михайло Михайлович

(17 липня 2004 – 19 січня 2005; 16 червня 2010 – 21 грудня 2010)

З 1988 року пан Цимбалюк працював у органах внутрішніх справ. В 2002 році очолив УМВС в Рівненській області.

Про здобутки Михайла Цимбалюка на посаді голови ОДА відомо мало. Втім обидва періоди в кріслі голови ОДА він керував менш як рік. Та й призначали його різні президенти України. Вперше, Леонід Кучма, а вдруге – Віктор Янукович.

В липні 2004 року вперше став головою ОДА. З 2005 до 2007 року обіймав посаду начальника Департаменту кримінальної міліції у справах неповнолітніх МВС України, а у 2007 році — начальник Головного управління МВС України у Львівській області.

З 2007 до 2010 року перебував на посаді начальника ГУМВС України у Полтавській області, а з березня  до червня 2010 року — начальника ГУ МВС України у Львівській області. 

У 2011-2014 роках працював ректором Львівського державного університету внутрішніх справ.

У 2019 році став народним депутатом України дев’ятого скликання від партії ВО «Батьківщина».

Одружений.

Сухий Ярослав Михайлович

(6 квітня 2010 – 16 червня 2010)

Ярослав Сухий на посаді голови ОДА Тернопільщини був найменший період часу.

Починаючи від 1976 і до 2000 року пан Сухий працював викладачем, інструктором, проректором, директором пансіонату, та заступником генерального директора одного з підприємств у Запоріжжі.

Народний депутат України п’яти скликань, від 2000 до 2014 року. На момент перших для себе виборів був безпартійним. В різні роки був членом наступних політичних партій: «Трудова Україна», «Демократична Україна», «Регіони України». У 2006-2014 роках був членом «Партії регіонів». 24 січня 2014 року написав заяв про вихід з даної партії у відповідь на дії влади щодо протестувальників. Втім, наступного ж дня відкликав її, заявивши, що був змушений написати заяву під відвертим фізичним тиском групи невідомих молодиків.

Одружений, має дві доньки.

Станом на 13 червня 2018 р. перебуває у всеукраїнському розшуку за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого СТ.364 Ч.2 СТ.366 Ч.2 Кримінального кодексу України (зловживання владою, або службовим становищем). З 26 лютого 2015 року на публіці не з'являвся, імовірно переховується закордоном.

Чижмарь Юрій Васильович

(22 жовтня 2007 – 16 червня 2010)

В 1996-2004 роках працював викладачем в одному з університетів Ужгорода. В 2004-2005 роках – заступник начальника Тернопільського обласного управління юстиції. В 2005-2006 роках працював у Закарпатській ОДА на посадах радника голови та в.о. керівника апарату ОДА.

Від 22 жовтня 2007 року став виконуючим обов'язки голови Тернопільської ОДА, а вже з 1 листопада головою ОДА. 16 червня 2010 року пана Чижмаря звільнили з даної посади у зв’язку з закінченням строку повноважень Президента України (Віктора Ющенка – прим. ред.).

Пан Чижмарь був народним депутатом України восьмого скликання від «Радикальної партії Олега Ляшка».

Одружений.

Пан Чижмарь став відомим на всю Україну в 2011 році, тоді невідомий вилив на політика сірчану кислоту. Юрія Чижмаря госпіталізували з численними опіками другого та третього ступеня. Політик заявив, що на момент нападу перебував в конфлікті з головою київської обласної міліції, який  атакою нібито намагався нейтралізувати опонента.

Скандал за участю Юрія Чижмаря стався у 2015 році. Тоді політик у прямому ефірі одного з каналів побився з нардепом Олегом Барною.

Стойко Іван Михайлович

(4 лютого 2005 – 22 жовтня 2007)

Народний депутат України четвертого, шостого та сьомого скликань. Політичну кар’єру розпочав у 2000 році на посаді керівника Тернопільської організації «Народний рух України».

В 2005-2007 роках – голова ТОДА. 14 лютого 2005 року пан Стойко заявив, що йому погрожують певні сили, і він вимагає від Служби безпеки охорону для себе та своєї родини, які саме сили, він не уточнив. Але саме в цей період лідери Тернопільських обласних партій СПУ та «Батьківщина» стверджували про те, що тодішній голова ОДА не радиться з ними щодо кадрових призначень.

В 2014 році пан Стойко балотувався в народні депутати від округу №167 у Тернопільській області  від партії «Народний фронт». Втім, зайняв лише третє місце і депутатом не став.

З 2016 року його призначили радником міністра патронатної служби МВС.

Одружений, має дві доньки.

Курницький Іван Іванович

(26 квітня 2002 – 15 липня 2004)

Працював агрономом. Заступником голови колгоспу, а також в організаційному відділі Чортківського райкому КПУ, інструктором тернопільського обкому.

В 1987-1988 роках був головою Кременецької районної ради.

В 1998-1999 роках – голова Монастириської РДА, у 1999—2000 — голова Кременецької районної ради.

В 2002 році Леонід Кучма призначив пана Курницького головою Тернопільської ОДА. Про причини звільнення Івана Курницького невідомо.

Одружений, має доньку та сина.

Колишній голова Тернопільського територіального відділення Антимонопольного комітету України.

Коломийчук Василь Степанович

(13 вересня 1999 – 26 квітня 2002)

Працював агрономом, старшим агрономом, головою колгоспу, начальником районного управління сільського господарства, головою РАПО, представником Президента України в Тернопільському районі.

У 1994-1998 роках був головою Тернопільської районної ради. В 1995-1999 роках був головою Тернопільської РДА.

А вже у 1999-2002 роках він став головою Тернопільської ОДА.

В 2002-2010 роках пан Коломийчук був начальником головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області.

Помер 11 грудня 2020 року від онкологічного захворювання.

Вовк Василь Григорович

(20 квітня 1998 – 13 вересня 1999)

У 1975-1983 роках працював головним агрономом, головою колгоспу у селі Передмістя, Бучацького району.

Від 1983 до 1997 року займав керівні політичні посади в Бучацькому районі.

Від 1997 до квітня 1998 — начальник управління сільського господарства та продовольства Тернопільської ОДА.

Квітень 1998 – вересень 1999  - голова Тернопільської ОДА.

Помер 18 березня 2001 року в Бучачі.

Бойко Богдан Федорович

(7 вересня 199620 квітня 1998)

У віці 38 років очолив Тернопільську обласну раду.

До призначення на цю посаду працював викладачем економічних наук.

Був народним депутатом України І, ІІ і ІІІ скликань та входив до партії «Народний рух.

В 1996-1998 роках був головою Тернопільської ОДА.

В 2004 році був кандидатом у Президенти України. Зайняв 17 місце серед 24 кандидатів. За нього свій голос віддали 0,04 відсотка виборців.

Є автором понад 100 наукових та публіцистичних робіт.

Одружений. Має троє дітей.

Інформації про те, чим пан Богдан Бойко займається зараз на жаль немає .

Косенко Борис Григорович

(представник президента в області – 14 лютого 1994 – 11 липня 1995; голова ОДА – 11 липня 1995 – 6 вересня 1996)

​Від 1970 року і до свого призначення  керівником облради у 1994 році, обіймав керівні посади районного та обласного значення на Тернопільщині.

Після 1996 року очолював державну інспекцію з карантину рослин в області.

Помер у 2003 році. Був одружений та мав троє дітей.

 

 

 

 

Громяк Роман Теодорович

(23 березня 1992 – 15 січня 1994)

Став першим представником президента України в Тернопільській області.

 У березні 1994 року пан Гром’як був кандидатом в народні депутати України в Теребовлянському виборчому окрузі. Втім, посів лише дев’яте місце з 12 претендентів.

Помер 3 травня 2014 року у Тернополі. Був одружений, мав двох синів.

 

 

 

Читайте також,

Бійки, судові справи за "п'яну їзду" та чималі статки: чим відзначилися усі голови Тернопільської облради.

А кого ви вважаєте найкращим головою Тернопільської ОДА? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач30

    Найкращий був Хоптян. Хоч щось  зробив за час своєї каденції на посаді.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up