Партнер рубрики Події

Чому у Тернополі не вирішують питання з вуличними котами: що відповіли у міській раді

Чому у Тернополі не вирішують питання з вуличними котами: що відповіли у міській раді
  • Журналісти «20 хвилин» отримали відповідь на запит від міської ради щодо проблеми вуличних котів. Як і минулоріч – частину запитань проігнорували, а на решту відповіли без конкретики.
  • Хто, на думку влади, відповідає за тварин, які живуть у підвалах? На кого покладений обов’язок ними опікуватись?
  • Як і обіцяли – відповіді міської ради публікуємо. А також «20 хвилин» дізнались, як вирішили питання з безпритульними котами у сусідніх містах.

21 червня на нашому сайті вийшов матеріал: Для котів не місце у підвалах – каже влада. Але де їм тоді жити і що робити мешканцям?

У ньому ми писали про проблему із вуличними котами у Тернополі, яка існує не один рік. Тварини облюбували підвали, і їх можна помітити біля більшості багатоповерхівок. Там вони живуть і розмножуються, небайдужі мешканці підгодовують їх та ставлять поїлки з водою. Дехто з тернополян не проти, що підвали стали звірячими «прихистками». Але інші обурюються, мовляв, там не місце для котів! Люди скаржаться, що через них з’являються блохи, тварини залишають екскременти, а у місцях підгодівлі – брудно і багато мух. Тим паче, в умовах війни підвали слугують найпростішими укриттями на випадок повітряної тривоги. Як висидіти людям у таких умовах?

Навіть якщо містяни затуляють отвори у підвалах, коти всеодно потрапляють всередину через щілини

Ми звернулись у міську раду і поцікавились, що у місті за понад півроку зробили для порятунку котів, та чи змінилось щось взагалі. Речниця Мар’яна Зварич відповіла, що відповідно до законодавства та санітарних норм, підвали не призначені для утримання тварин. Вона наголосила, що люди мають домовитися між собою, чи пускати котів туди, адже це власність мешканців будинку.

Відео дня

Ми запитували також, які варіанти пропонує Тернопільська міська рада, аби прилаштувати котів (притулки, центри для перетримки тварин тощо), чи з’явились безкоштовні центри стерилізації за рахунок бюджетних коштів, чи піднімали питання, аби вести облік котів і регулювати їх чисельність, і чи допоможе влада, якщо через котів у підвалі дому завелись комахи і треба провести дезінсекцію.

Пані Зварич сказала надіслати інформаційний запит до міської ради. Ми обіцяли опублікувати лист, коли він надійде. 30 червня отримали відповідь на запит, яку підготував начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології міської ради Олег Соколовський.

Думки про котів у підвалах розділились

Під матеріалом за 21 червня – наразі 87 коментарів. Читачі активно дискутували щодо ситуації з вуличними котами та хто має за них відповідати: міська влада, волонтери чи звичайні тернополяни.

Дехто обурювався, чому на державному рівні досі не врегулювали питання із вуличними тваринами та їхнім неконтрольованим розмноженням. Писали й про міську владу у Тернополі – чого у місті так і не створили програму безкоштовної стерилізації котів і люди мають все робити самостійно. На думку читачів, в Тернополі є багато волонтерів та мешканців, яким небайдужа доля «братів наших менших». Однак, питанням має зацікавитись й тернопільська влада, та врешті-решт, вирішити його. Були пропозиції ввести податок на домашніх тварин і утримувати за рахунок нього вуличних.

Деякі з коментарів публікуємо нижче:

Надія Стефанів, 22 червня 2023 року: «Люди добрі! Та ми через тих котів і псів живемо. Будьте милосердні до них. Я також проти, щоб котики жили в підвалах – то тоді давайте облаштовувати будиночки для тваринок, щоб було всім комфортно і людям, і їм. Якщо ви бачите голодну тваринку на вулиці – не проходьте, допоможіть, чим можете… Ми маємо їм допомагати. Їм дуже важко…»

Teren Teren, 22 червня 2023 року: «Проблема зовсім не в котах, а в ненаситності чиновників. От і видумують нові схеми дерибану грошей. Світ нам зараз гроші дає, от чиновники роблять те єдине, що вміють – розкрадати і деребанити. Ні війни для них, ні ніяких проблем, їм коти жити мішають... І що цікаво, а хто і як буде тих котів виловлювати? Ніхто нічого робити не збирається, а гроші поділять... А коти? А поки коти, то хоч миші і щурі по підвалах не так господарять».

Ірина Чорна, 22 червня 2023 року: «Любителі стерилізації, які живуть під девізом: «Нехай не народжуються, щоб не помирати!» Влаштуйтеся на роботу і не паразитуйте за рахунок калічення тварин! Природа сама регулює чисельність популяції і не порушуйте баланс в природі».

Оля Фірман-Гумен, 22 червня 2023 року: «Жили котики – не було мишей. Тільки «великодушні» люди почали виганяти, з осені по весну кілька років боротьба з мишами».

Maria Ribak, 22 червня 2023 року: «Я живу на Новому Світі, в нас у будинку немає бездомних котів. Але ходжу кожен день на Торговицю, годую котів. Звернулась у «Ноїв ковчег», простерилізували. Добрі люди ще підкинули кицьку, вона привела 5 котенят. Тепер їх треба годувати, приручати, виловити і знову стерилізувати. Починати треба з себе, а не чекати, коли вам щось хтось зробить. Я не волонтер, зі своєї зарплати купляю їм їсти, даю таблетки від глистів та обробляю від бліх».

Марта Лісова, 21 червня 2023 року: «А миші самі ловити будете? Раніше, як котів не було, вони бігали в підвалі, в квартири проникали. У Туреччині та Греції котів багато на вулицях, всім комфортно»

Дарья Мигунова, 21 червня 2023 року: «Треба почати з безкоштовної стерилізації і облаштування місць у ветеринарних клініках для перетримки стерилізованих тварин на час одужання. Бо ми так двох взяли простерилізувати, а випустити не можемо, за місяць прикипіли до них. Але я не маю змоги зібрати їх всіх в себе, а котиків дійсно дуже багато».

Міська влада залишається осторонь

Наш запит у міській раді розглянули і повідомили, що: «Відповідно до ч.2 ст.19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами».

Публікуємо в оригіналі наші надіслані до Тернопільської міської ради запитання та відповіді на них.

1. Хто відповідальний за вуличних тварин, які живуть у підвалах?

– Догляд за безпритульними тваринами здійснюється опікунами, які добровільно піклуються за тваринами на певній території.

2. Які пропозиції та альтернативні варіанти для прилаштування безпритульних котів пропонує Тернопільська міська рада? (можливо, притулки, центри для перетримки тварин тощо)

– Тернопільська міська рада створила Центр стерилізації та тимчасового утримання безпритульних тварин у селі Дичків Тернопільського району. На базі нього проводяться роботи з регулювання чисельності безпритульних тварин, зокрема собак (отже, котів нема де прилаштувати – прим.).

Котів підгодовують небайдужі тернополяни, роблять їм саморобні мисочки і поїлки

3. Які рішення пропонує міська влада у випадку, якщо через котів у підвалі будинку завелись комахи, і слід здійснити дезінсекцію? Чи є безкоштовні програми, які дозволяють це зробити?

– Управління багатоквартирним будинком здійснюється управителем на підставі договору із співвласниками згідно переліку послуг, одним з яких є – виконання робіт із дезінсекції. Окрім цього, зазначаємо, що відповідно до наказу Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства «Про затвердження Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій»: «у підвалах слід забезпечити захист приміщень від проникнення тварин: гризунів, кішок, собак».

4. У Тернополі діє програма стерилізації безпритульних тварин, на яку щороку проводиться тендер. Яка ситуація із програмою наразі, станом на червень 2023 року? Скільки безпритульних тварин стерилізовано (у тому числі – скільки котів)?

– Роботи з регулювання чисельності безпритульних тварин (собак) у Тернопільській міській територіальній громаді здійснюються відповідно до виділеного фінансування з міського бюджету та укладеного договору з спеціалізованою організацією (назви якої нам не вказали – прим.). Стерилізація безпритульних котів проводиться активними волонтерами, згідно мінімальної оплати за медичні матеріали та транспортні витрати (безкоштовні центри стерилізації не з’явились – прим.).

5. Чи піднімала міська рада питання, аби вести облік безпритульних тварин (зокрема котів, як це зробили у Львові) і регулювати їхню чисельність?

– При виконанні робіт міська рада керується чинним законодавством, де передбачено, що регулювання чисельності безпритульних тварин, згідно договорів, здійснюють підприємства з питань утримання та поводження з тваринами (у разі їх створення), юридичні особи і фізичні особи – підприємці (тобто, міська рада нічого не робить – прим.). Вони забезпечують вилов, проведення ветогляду, карантинування, дегельмінтизацію та обробку від паразитів, вакцинацію, в тому числі від сказу, біостерилізацію, післяопераційну перетримку, ідентифікацію, надання ветеринарної допомоги (за необхідності), повернення до ареалу перебування (місць вилову) для вільного проживання.

На запитання: «Чи піднімала міська рада питання, аби облаштувати у Тернополі місця для харчування безпритульних тварин та зробити поїлки?», відповіді ми так і не отримали.

Якщо підсумувати, то за понад пів року позиція міської ради щодо вуличних котів не змінилась. Безкоштовної стерилізації досі немає, і це питання навіть не обговорювали. Як і створення бодай елементарних прихистків, аби коти не жили у підвалах… Чисельність котів також ніхто не регулює. Це поклали на незрозумілі «підприємства з питань утримання та поводження з тваринами, юридичних та фізичних осіб», які не факт, що є взагалі. А за котами залишається доглядати тим, хто ними опікується, поки міська влада залишається осторонь…

Що роблять в інших містах?

Львів. У 2020 році в місті затвердили нову програму догляду за безпритульними тваринами. Нововведення мають покращити добробут чотирилапих та посилити безпеку мешканців. Програма розрахована на 2020−2025 роки і повинна: розмежувати регулювання чисельності вуличних собак і котів (раніше узагальнювалось); залучити приватні ветеринарні клініки; створити інфраструктуру для тварин (будки і котівнички). Також у Львові ведуть облік тварин на базі спеціальної системи.

Котівнички у Львові

– Я впевнений, що мешканці міста вже можуть побачити результати, адже кількість безпритульних тварин невпинно зменшується, — зазначив співзасновник міжнародної платформи реєстрації тварин animal-id.net та експерт з ідентифікації та реєстрації тварин Василь Дуб.

У місті також діє комунальне підприємство «Лев» – ветеринарно-стерилізаційний центр для тварин. Воно займається зменшенням кількості безпритульних собак  та котів на вулицях Львова. Вуличних котів, які проживають у підвалах  відловлюють мешканці будинків та транспортують до «Лев» самі. Тварина залишається на підприємстві щонайменше протягом п’яти днів – два дні до стерилізації та три дні після. Якщо за цей період котика не прилаштовують у нову родину, то ті ж самі люди, які принесли тварину, забирають її та повертають у звичний ареал проживання. На сьогодні у Львові немає комунального притулку для тривалого утримання котів, а повертати стерилізованих тварин в агресивні умови вулиці без жодного догляду вкрай небезпечно. Тому працівники «Лев» займаються прилаштуванням своїх підопічних у сім'ї за допомогою преси, медіа та власного порталу.

Хмельницький. У місті продовжують реалізацію плану по скороченню чисельності безпритульних тварин, повідомляє міська рада. Зокрема, у 2023 році планують стерилізувати понад 1000 котів та собак. Про безпритульних собак у Хмельницькому піклується комунальний притулок тимчасового утримання «Надія». Вуличних котів утримують у міні-притулку «Покинутий ангел». Там їх власними силами лікують, вакцинують і стерилізують. Щоденно на сторінці притулку публікують світлини з пухнастими, яким шукають дім. Також є багато інших організацій і волонтерів.

Вінниця. У межах проєктів «Безкоштовна стерилізація кішок і котів на території Вінницької МТГ» стерилізували та вакцинували 243 безпритульні тварини. До кінця 2023 року планують стерилізувати ще 1240 кішок та котів. Про це повідомляє заступник міського голови Андрій Очеретний. Це проєкти-переможці 2020 та 2021 років «Бюджету громадських ініціатив».

Цікаво, що у березні цьогоріч у Вінниці відкрили перше соціальне котокафе «Хвостики», де шукають господарів бездомним тваринам. Наразі у закладі мешкають десять кішок, підібраних на вулицях міста. Усім тваринам забезпечили догляд, огляд ветлікаря, стерилізацію та вакцинацію. Кицькам видали паспорти. Вхід платний, а залучені кошти використовують на утримання котів.

Котокафе у Вінниці

А що ви думаєте про ситуацію з вуличними котами у Тернополі? Чи живуть вони у підвалі вашого будинку? Хто має відповідати за тварин – міська влада, волонтери чи пересічні тернополяни?

 

Читайте також:

На безпритульних котів у Тернополі не дали ні копійки. Ми запитали у влади, що робить місто

Тернополяни рятували кошеня, яке впало в гараж: йому шукають господаря

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (77)
  • Іван

    Надал думає як черговий раз собі премію виписати , а ви хочете щоби він з котами та собаками порядок зробив. Кожному своє.
  • Natali Sapsay

    Шкода тваринок , виживає дуже мало , а плодиться безконтрольно сотнями . В кожному дворі  десятки нічийних котів . Хочеться зібрати їх і віднести в міську раду , щоб нарешті відкрили очі на проблему .
  • Читач09

    Не чіпай котів недовлада.
  • Володимир Простий

    Вчора бачив кота😾 біля АТБ в районі обллікарні. Розжирів котяра так, що їсть лежачи, а люди далі розгодовують смакотою з магазину. Бідна тваринка.😪

    Володимир Простий reply Володимир Простий

    Надін Українка він бідний мабуть вже не довго протягне...😥

    Надін Українка reply Володимир Простий

    Володимир Простий  і такий кіт буде ловити мишей?😀

keyboard_arrow_up