Як підготувати сад до зими? Поради від фахівців Держпродспоживслужби

Як підготувати сад до зими? Поради від фахівців Держпродспоживслужби

   Плодові дерева, формуючи врожай, витрачають дуже багато поживних речовин. Крім того, протягом вегетації їх могли пошкоджувати шкідники та уражувати хвороби. Тому підготовка дерев до зими включає проведення підживлення, обробку від зимуючих стадій шкідників та хвороб, а також обрізку, захист від гризунів, вологозарядний полив. Усі ці заходи необхідні рослинам для того, щоб добре пережити несприятливі погодні умови.

Фахівці Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області рекомендують важливі агрозаходи, які є необхідними під час осіннього догляду за плодовими деревами.

   Обрізка дерев восени

  Обрізка дерев — обов’язкова процедура, яку проводять, щоб регулювати їхній розвиток та плодоношення. Обрізка виконує формуючу та санітарну функції, адже проріджує крону та звільняє її від сухих та хворих гілок.

   Обрізка дерев на зиму, зокрема яблунь, груш, слив, необхідна для того, щоб видалити сухі, зламані чи підгнилі частини крони. Обрізають тоді, коли листя з дерева вже опало. Проводити таку процедуру варто, доки температура повітря знаходиться на позначці вище 0. Якщо ж несподівано прийшли морози, не рекомендується проводити обрізку, адже рани не встигнуть зажити, в результаті чого гілки підмерзнуть і можуть загинути. Санітарну обрізку вишні, абрикосу, персика також проводять восени для того, щоб підготувати дерева до зимівлі.

Відео дня

   Осіння обробка від хвороб та шкідників

   З настанням осінніх прохолодних та дощових днів не лише дерева готуються до зимівлі, а й і комахи, серед яких є і шкідливі, шукають, де б перечекати морози і навесні знову почнуть атакувати дерева. На зимівлю вони можуть ховатися в купі органічних відходів, ґрунті під деревом або ж у корі самого дерева. Спори грибкових хвороб також шукають собі комфортне місце для зимівлі. Навесні, за сприятливих погодних умов, вони прокидаються раніше, ніж дерева, і швидко поширюються по всьому саду. Тому і не дивно, що обприскування дерев на зиму — важливий етап підготовки рослин восени.

   Підживлення дерев перед зимівлею

   Оскільки протягом сезону дерева активно розвивалися, нарощували зелену масу, формували та віддавали врожай, восени їх потрібно як слід підживити. Весняно-літнє підживлення не може замінити осіннє, оскільки внесені добрива забезпечують вдалу зимівлю. Підживлення садових дерев проводять коли вони досягнуть віку 3-4 років. До цього часу вичерпується запас поживних речовин, які вносилися під час посадки. Осіннє підживлення дерев проводять коли вже повністю зібрано врожай. Не можна у цей час давати рослинам азотні добрива, адже це простимулює ріст нових пагонів. До зими вони не встигнуть здерев’яніти і загинуть. Тому восени під плодові вносять фосфорно-калійні добрива. Вони потрібні для підтримання правильного обміну речовин.

   Вологозарядний полив

   Із настанням морозів земля промерзає, коріння фактично не постачає вологу, а морозне повітря висушує тканини рослин. До приходу тепла багато таких дерев просто не доживе. Тому сад восени потребує однієї важливої процедури — вологозарядного поливу. Основне завдання такого поливу — як слід промочити ґрунт під кожною рослиною. Після вологозарядного поливу землю можна ще й замульчувати, щоб ізолювати ще теплий ґрунт від зимового холодного повітря. Такий полив проводять, коли вулична температура триматиметься на позначці 1-3 °C. Якщо провести полив занадто рано, коли погода ще тепла, є ризик, що дерева почнуть вегетацію і, як наслідок, загинуть взимку. Занадто пізній полив небажаний тим, що верхній шар ґрунту вже підмерзає. Що стосується норм поливу, вона залежать від культури та віку рослини. Наприклад, дорослій яблуні потрібно 50-60 л на 1 кв.м. пристовбурного кола, а молодим зернятковим культурам — 35-40 л на 1 кв.м. Кісточкові культури поливають із розрахунку 35-50 л на 1 кв.м.

   Захист від гризунів

   Найпростіший спосіб захистити дерева від гризунів — обмотати стовбури укривним матеріалом. Для цього використовують мішковину, ялинове гілля тощо. Огортають дерева таким матеріалом на висоту до 1 м.

   Перекопування пристовбурних кіл

   Перед тим, як проводити перекопування, потрібно прибрати підгнилі плоди, які опали, листя та гілки. Зазвичай осіннє перекопування пристовбурних кіл поєднують із внесенням добрив. Після того, як внесли добрива та перекопали землю, її можна замульчувати. У якості мульчі можна використати тирсу з листяних дерев, сіно або нетканий матеріал.

   Що ще важливо?

- Опале листя не можна використовувати як мульчу. Під час дощів воно намокає і ущільнюється, тому не пропускає повітря до коренів, а ґрунт не може випаровувати вологу. Крім того, часто під опалим листям зимують шкідники та/або спори грибкових хвороб. Навесні вони прокинуться рано і відразу почнуть атакувати дерева, які знаходяться поруч.

- Здійснити побілку стовбурів дерев. Основна ціль побілки - захистити плодові дерева від впливу сонячного проміння взимку, знищення мікроорганізмів, які знаходяться під корою дерева. Білять дерева зазвичай після того, як опаде листя, але до настання морозів. Виконуйте роботу в суху погоду, коли температура не опустилася нижче 0. Перед тим, як білити дерева, стовбур потрібно очистити від моху та відшарування кори.

   Внесення підживлення, осіннє обприскування дерев, санітарна обрізка — усі ці агрозаходи націлені на те, щоб забезпечити рослинам комфортні умови зимівлі. З приходом тепла такі дерева швидко відновлять вегетацію та подарують багатий врожай.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» повідомляла, які роботи в саду і на городі варто зробити у весняні місяці.

 

Читайте також:

Де придбати ідеальні плодові дерева та як правильно їх садити: радить розсадник з Тернополя

Як не захворіти в холодну пору року: корисні поради від лікаря

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up