Партнер рубрики Події

Ароматні та пухкенькі пасочки: особливі рецепти від тернопільських кондитерок та відомих господинь

Ароматні та пухкенькі пасочки: особливі рецепти від тернопільських кондитерок та відомих  господинь
  • Напередодні Великодня кожна господиня обирає собі особливий рецепт пасочок. Той, який прикрасить святковий стіл та здивує рідних.
  • Ми зібрали для вас нові та перевірені рецепти від тернополян. Тут є рецепт крафіна, шоколадної паски, сирної і навіть рецепт з чоловічої кухні.

Рецепт крафінів від Людмили Дідук

Знадобиться:

Борошно - 750 г
Молоко - 250 мл
Дріжжі сухі - 12 г
Яйця великі - 2 шт
Жовтки - 3 шт
Цукор - 120 г, дрібка солі
Цукор ванільний - 2 пачки
Цедра лимона+апельсина (за бажанням)
Масло вершкове топлене - 80 г
Масло для розшарування 
Начинка (родзинки, в'ялена вишня, журавлина, різана курага і тд) ~250г

Відео дня

Як готувати:

Спочатку зробила опару. Яйця з жовтками і цукром довго збивала, хвилин сім. У борошно вилила яйця, опару і масло топлене. Перемісила рукою. Тісто наче рідкувате, липне, тож далі важливо! Трішечки припудрювати робочу поверхню, аби не забити тісто, і вимішувати хвилин 10-12, довго. Але потім стане таке пухке й м'яке, перетікатиме з руки в руку, але вже не липнутиме.

Поставити тісто підходити, десь 1-1,5 год.

Тісто знову пом'яти, поділила на три частини згідно своїм формам, можна на дві - більші будуть)

Кожну дуже тоненько розкатала і намастила рукою розтавшим маслом (не топити!!!), посипала начинкою і скатала в тугий рулет. Кожен рулет розрізати вздовж, як на фото, лишити цілим кінчик. Завернути красиво равликом, піднімаючи стрічку, розрізом назовні.

Дати у формах підійти десь 40 хв і в духовку.Пергамент теж змащувала маслом.

Оскільки вони досить жирненькі, то ставити не на решітку, а на деко(я ще й фольги заслала, аби викинуть й не мити), бо трошки буде масло витікати. Це якщо форми роз'ємні, як у мене.

 

Рецепт сирної паски від кондитерки Ірини Ясінської

Виходить дві пасочки діаметром 16 см

Немає опису.

Знадобиться:

800 г борошна
450 г кисломолочного сиру
100 г масла
200 г цукру (можна більше)
140 мл молока
3 яйця
3 жовтки
0,5 ч.л. солі
Дріжджі сухі 1 пачка (12 гр) або 35 гр живих
Родзинки 200 гр
Ванілін 1 пачка

Як готувати:

Спочатку треба зробити опару. Розмішати дріжджі з теплим молоком + 1 ст л цукру +4-5 ст.л. муки від загальної кількості. Все накрити плівкою та залишити на 15-20 хвилин в теплому місці. В об’єму має збільшитись у 2,5 рази.

Сир потрібно блендерувати.

Яйця, жовтки, цукор, сіль, ваніль, сир, масло збити міксером. Далі додати опару та замісити. Тісто викласти в кульок залишити запас та поставити в холодильник на 8-12 годин.

Після того дати тісту зігрітися. Родзинки запарити в коньяку та відцідити. Додати 1 ложку муки, щоб не був мокрий.

Далі з тіста сформувати кульку і викласти в форму (1\2 форми). Залишити підходити в теплі. Змастити збитим яйцем. Пекти при 180 °. Готовність перевірити зубочисткою.

 

Рецепт паски від кондитерки Анни Мельничук

0,5 л кип’яченого гарячого молока вилити в миску та розмішати з 1 літром муки. Вимішати ложкою та розтерти макогоном, щоб не було грудочок.

300 г дріжджів розтерти з 3 ложками цукру і залишити, щоб побродило (пішли бульки)

З’єднати перше і друге тісто. Додати 1,5 л. кип’яченого теплого молока, муки. Заколотити, щоб було як рідка сметана і залишити, щоб підходило. Має підійти і сісти.

Розбити 30 жовтків та 5-10 яєць. Додати 1 кг 200 г цукру. Додати до тіста. Далі ванілін, і досипати муку, щоб замісити густе тісто. Потім підливати топлений маргарин чи мало (0,5 кг). Вкінці додати родзинки, цукати і ще помісити. Залишити на більше, ніж годину, щоб підходила.

Накладати 1/3 форми.

Шоколадна паска від Ірини Чубатої

Для опари:

150 г борошна
30 г свіжих дріжджів
200 мл молока
20 г цукру.

Для основного тіста:

350 г борошна
40 г темного какао
130 г цукру
 8 жовтків
120 г топленого масла,
терта цедра апельсина
 щіпка солі.

Крім того:
150 г родзинок
 50 мл рому
 50 г борошна
 глазур для паски.

Приготування:

Родзинки промити, залити окропом, залишити на 2 хв., відцідити і залити ромом. Залишити на кілька хвилин.

Приготувати опару. У глибоку миску влити тепле молоко, додати дріжджі. Мішати до повного розчинення дріжджів. Додати борошно й вимішати все вінчиком до однорідності. Накрити миску кришкою чи харчовою плівкою й залишити на 30 хв. за кімнатної температури.

До опари, яка підросла, додати решту борошна для тіста, какао, цукор, жовтки, цедру та масло. Замісити липке, в'язке тісто.

Накрити миску з тістом кришкою чи харчовою плівкою й залишити на 2 години за кімнатної температури, поки тісто виросте удвічі. Як тісто виросте, перемішати його, додати родзинки з ромом, виклавши їх на поверхні тіста. Присипати рештою борошна і ще раз добре все вимішати.

Металеві форми змастити маслом, посипати борошном, струсивши зайве.

За допомогою великої ложки або руками, розділити тісто на частини та викласти у форми так, щоб заповнити їх трішки більше ніж на 1/4.Накрити форми з тістом ледь вологим рушником та залишити за кімнатної температури підходити або поставити у вимкнену духовку, щоб не було протягів.Залишити, поки тісто дійде до верху форми, на 1,5-2 години.

Духовку нагріти до 170ᵒС з конвекцією, якщо така програма є.

Пекти паски 30-40 хвилин. Поверхня пасок повинна добре підрум'янитись. Можна зробити тест зубочисткою, встромивши її у центрі. Якщо вона виходить сухою, паски готові. Дістати спечені паски з духовки й залишити вистигати. Змастити поверхню пасок глазур’ю.

Рецепт від тернополянки Анастасії Козіної

Це на один заміс,кому потрібно більше ,подвоюєте чи потроюєтe інгредієнти:

Знадобиться:

380 г муки
Дрібка солі
150 г цукру
5 яєць
180 г масла
25 мл молока
Дріжджі сухі 6 г (живі 18 гр)
Цукати 150 г

Приготування:

Сухі дріжджі всипте в муку, перемішайте. Яйця, цукор і молоко збивайте міксером протягом однієї хвилини, всипте муку з дріжджами та сіллю, перемішайте. Нарізане кубиками холодне масло, поступово, по кілька кубиків, вмішати в тісто. Цей процес може зайняти від 15 до 20 хвилин. Перекладіть тісто в чистий посуд і поставте в тепле місце .

Через 1,5 години тісто потрібно вимішати. Оберніть миску харчовою плівкою і поставте тісто в холодильник мінімум на 4 год.Можна і на всю ніч.Тісто в холодильнику буде підходити, але дуже повільно.

Після цього тісто потрібно знову трохи вимісити, додати сухофрукти попередньо замочені в ромі чи апельсиновому соці. Якщо в процесі вимішування тісто липне до рук, муку додавати не можна. Краще змастіть руки олією.

Розкладіть тісто в формочки, заповнюючи їх на одну третину і поставте в тепле місце, щоб тісто підійшло втретє приблизно в два рази. Змастіть паски жовтком.При 170 ° С, випікайте паски 40-50 хвилин в залежності від розміру форми. Готовність перевірте сухою паличкою.

Декоруєте швейцарською меренгою або глазуррю на желатині,і прикрашаєте як душа забажає...

Смачного.

 

Корисна паска від Аліни Страшко

 

Знадобиться:

Кисломолочний сир - 180 г.
Молоко - 80 г.
Мед - 1 ч.л. ( з гіркою)
Борошно рисове - 100 г.
Борошно вівсяне - 60 г.
Яйце - 2 шт.
Сода - 0,5 ч.л.
Розпушувач - 1 ч.л.
Оливкова олія - 1 ст.л.
Цедра апельсина - 0,5 ч,л.
Ваніль - на кінчику ножа
Родзинки - 30 г.

Для глазурі:

Білок - 1 шт.
Мед - 0,5 ч.л.
Курага - 15 г.

Приготування :

 Всі продукти мають бути кімнатної температури .

Кисломолочний  сир + молоко + яйця + олію добре збити блендером до однорідної маси . В мене на це пішло 3 хв. Змішати всі сухі інгредієнти : борошно + ваніль + соду + розпушувач , та додати в сирну суміш. Добре перемішати.

До тіста додати цедру апельсина та родзинки. Вимішати. Тісто має бути густим , але не забитим ( липким тому вимішуйте ложкою) , м’яким , добре тримати форму.

Форми для пасок змазати оливковою олією. У мене форми діаметром 70 мм., вийшло дві паски. Накладати тіста в форми не повні, паски підійдуть. Випікати в розігрітій духовці до 170 градусів 30-40 хв. ( можливо знадобиться більше часу)

Для глазурі збити білок з медом. Змастити гарячу паску, зверху порізати курагу. Для глазурі також можна взяти шоколад, розтопити його з додаванням молока та полити паску.

 

Чоловіча паска від Олександра Хоми

Інгредієнти на 4 штуки по 800 грам:

Опара:
молоко - 0,5 л;
дріжджі - 100 г;
цукор -3 ст.л;
борошно - 8 ст.л.

Тісто:

жовтки - 10 шт;
сметана (домашня) - 100 г;
смалець - 50 г;
масло - 150 г;
олія - 50 мл;
сіль - 0,5 ч.л;
цукор - 300 г;
ванільний цукор - 1 п. або 16 г;
борошно просіяне -1450 г;
лим.цедра - з 1 лимона;
горілка - 1 ст.л;
сухофрукти - 400 г.

Приготування покроково:

ОПАРА:
1) У миску наливаємо молоко кімнатної температури, добавляємо 3 ст.л. цукру від загальної кількості та ретельно перемішуємо;
2) Розкришуємо дріжджі (якщо у вас сухі, то досипаємо після борошна);
3) Додаємо 8 ст.л. борошна від загальної кількості та ретельно перемішуємо до утворення рідкого тіста;
4) Накриваємо харчовою плівкою та залишаємо в теплому місці на 30 хв (до утворення бульбашок).

ЗДОБА:

1) У мисці ретельно змішуємо сметану, смалець та масло;
2) Досипаємо увесь цукор, сіль та ванільний цукор;
3) Добавляємо 10 жовтків та перемішуємо все міксером до однорідної маси;

Змішуємо ЗДОБУ з ОПАРОЮ:

1) Поступово досипаємо борошно (бажано у три заходи) та замішуємо тісто;
2) Перекладаємо місто на робочу поверхню та вимішуємо протягом 15-20 хв. щоразу доливаючи олію;
3) Перекладаємо тісто у миску та накриваємо харчовою плівкою та залишаємо у теплому місці на 1,5 год;
4) Ще раз вимішуємо тісто протягом 5 хв;
5) Додаємо цедру, пропарені сухофрукти та ретельно перемішуємо;
6) Накриваємо харчовою плівкою та залишаємо у теплому місці на 1 год;
7) Формуємо кульки та наповнюємо форми на 1/3;
8)Залишаємо тісто підходити у формі (збільшиться у 2-3 рази);
9) Змащуємо верх жовтком та випікаємо при температурі 160° протягом 1 год.

Смачної паски та веселих свят! Пишіть у коментарях власні рецепти пасочок. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up