- admin.20minut.ua розповідає про новинки меню та приготування фірмових страв і напоїв у кафе, барах і ресторанах Тернополя.
- Ніжний суп із риби та морепродуктів, який заправляють вершками і крем-сиром, дуже популярний у ресторані європейської кухні «Jan Amor», що на вул. Кульчицької.
— Спочатку це була юшка рибалок, яку варили зі спійманої риби, розповідає про суп „Чаудер” шеф-кухар Вадим Тимофеєв. — До риби додавали овочі, вершки. Згодом із юшки для бідних цей суп перетворився на одну з найпопулярніших страв у світі.
За словами Вадима, «Чаудер» є традиційною і популярною американською стравою.
— «Чаудер» — це загальна назва кількох видів традиційного американського супу, приготовленого з морепродуктів та овочів на основі бульйону, із додаванням молока або вершків, — каже шеф-кухар. — Цей суп є у багатьох варіантах. Його готують на всій території США. У кожному штаті — по-іншому. Наприклад, до супу можуть додавати кукурудзу чи якийсь інший овоч. Картоплю додають рідко. Але наш суп адаптований до смаків українців, тому картопля в ньому є.
Вадим відразу береться до справи. Насамперед чистить морепродукти — креветку і кальмара. Броколі розділяє на суцвіття. На філе кальмара Вадим робить ножем надрізи — для того, щоб м’ясо скрутилося трубочкою і мало цікавий вигляд. Варить картоплю, нарізає її великими кубиками. Філе лосося — великими шматками.
— Якщо ви нарізаємо якийсь продукт великими шматками, то і решта складників мають бути нарізані так само, — пояснює співрозмовник. — Якщо дуже подрібнюєте щось одне, то подрібнюйте так і решту інгредієнтів.
У гарячий бульйон шеф-кухар викладає картоплю, морепродукти, броколі, крем-сир і ретельно все розмішує. Згодом вливає вершки, доводить до кипіння і вимикає плиту.
— Морепродукти довго варити не треба, — каже Вадим. — Суп закипів — він уже готовий.
Суп «Чаудер» — один із трьох супів. Які можна скуштувати у ресторані. Окрім нього, тут ще готують «Угорський бограч» і крем-суп «Дюбаррі».
— «Бограч” — це густий суп, приготовлений із м'яса, солодкого перцю, меленої паприки, помідорів, картоплі, моркви та спецій, — пояснює чоловік. — Крем-суп — страва французької кухні. Це ніжний суп із цвітної капусти і пармезану, який подають із хрумкими крутонами.
У меню закладу — чимало смачних страв європейської кухні. Так, серед холодних закусок тут можна замовити устриці по-французьки, устриці з сирним соусом, хвости тигрових креветок у беконі, колекцію делікатесів. З основних страв — фірмову „Ян Амор” — свинину з соусом „діжон”, а також лосося з броколі, пасту з креветками, яловичину з овочами та вином, курячу грудинку з соусом „манго” і з грибним міксом та шпинатом, медальйони з телячої вирізки зі шпинатним кремом. Словом, вибрати є з чого.
Коли мені принесли вершково-сирний суп з овочами, морепродуктами і рибою, я незчулася, як з’їла все до останньої краплі. І дійшла висновку, що на супах американці розуміються і що „Чаудер” в авторському виконанні Вадима Тимофеєва — ніжний, легкий і надзвичайно смачний.
Вага — 350 мл, ціна — 62 грн.
Скільки чого треба:
200 мл бульйону з курки, 30 г м’яса кальмара, 1 тигрова креветка, 30 г філе лосося, 50 г картоплі, 30 г броколі, 30 г крем-сиру, 50 мл вершків.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.