Готуємо тефтелі без м'яса та салат з гранатом

Побажання читачів для нас важливі, а тому знову готуємо ситну та смачну страву без м’яса. Вона калорійна, але не важка для організму.
Готує для вас журналіст і за сумісництвом місцевий політик, співавтор та ведучий телепередачі «Депутатська кухня» Андрій Шкула.
Основа сьогоднішньої страви – рис. Це, напевне, найбільш універсальна злакова культура, з якої можна готувати десятки страв.
— Не люблю я слово «тефтелі». То напевне ще з часів шкільного харчування, — жартує Андрій Шкула. – Зараз в учнів їжа смачніша, а от колись було таке собі. І в м’ясних тефтелях самого м’яса було не багато. Але сьогодні ми не далеко втечемо, бо його взагалі там не буде (сміється – авт.). Запечемо їх в соусі бешамель аби було ніжніше. Сподіваюсь, засмакує й салат. Схожий я куштував багато років тому в сімейному ресторані вихідців з Азії. «Закохався» в той смак. Ми ж зробимо ще вітамінніший варіант й додамо яблуко. До речі, розповім, що робити, аби воно не темніло. А лайм, як уже не раз казав і радив – дуже додає смаку та підсилює його. Процес приготування займає трохи часу, але він не складний і повторити перевірений рецепт зможе кожен. Не голубці ж, лише плов та різотто з рису готувати.
Традиційно кожен крок з приготування на фото, а поради і пояснення – в підписах.
Фото 1
Для приготування тефтелей потрібний відварений рис, морква, цибуля, часник та спеції. Для соусу бешамель масло, борошно, молоко, мускатний горіх. Для салату — капуста, яблуко, зерна граната, гірчиця, мед, олія та лайм
Фото 2
Пасеруємо середньо нарізану цибулю та моркву. Сильно обсмажувати не потрібно, лише трохи змягчити. Кількість залежить від кількості відвареного рису. Оптимально, аби овочів було не менше третини в співвідношенні до рису
Фото 3
Відварений рис змішайте з морквою, цибулею та часником. Ретельно вимішайте, досоліть та дайте спеції, які смакують. Важливо! Аби рис добре тримався купи в тефтелях – промийте його лише один раз або ж оберіть круглий рис
Фото 4
Формуйте з фаршу тефтелі. Розмір – питання смаку, головне, аби порційно було зручно подавати. Аби все трималось купи, формуйте кульки мокрими руками, добре втрамбовуючи рис. Кладіть у деко, бо ж потім буде етап запікання
Фото 5
Для соусу бешамель розтопіть 30 грамів масла, всипте туди дві столових ложки борошна, трохи просмажте. Після влийте 300 грамів молока, добре промішайте й проваріть декілька хвилин. Трохи солі, меленого мускатного горіха на кінчику ножа
Фото 6
На дно дека з тефтелями налийте на сантиметр-два води, аби нічого не пригорало. Зверху влийте соус бешамель. Він має заповнити пустоти між тефтелями та покрити їх зверху. Якщо не вистачило – приготуйте ще. Зверху можна натерти сир
Фото 7
Поки тефтелі запікатимуться 30 хвилин у духовці при 180 градусах, беріться за салат. Якщо капуста рання – просто дрібно наріжте. Якщо «стара» то додатково вимніть з сіллю. Дістаньте зерна граната. Яблуко, аби не чорніло, скропіть лимоном чи лаймом
Фото 8
Для соусу, який піде до салату, візьміть столову ложку гірчиці, стільки ж меду та олії (бажано оливкової – авт.), посоліть, вичавіть сік половини лайма та добре вмішайте. Такий соус, до слова, прекрасно підійде і до м’ясних салатів
Фото 9
Страва ситна і потішить або велику родину, або компанію. Аби було смачніше, зробіть тости з темного хліба, натріть їх часником, трішки солі та спецій, кілька краплин оливкової олії. Так само тефтелі готують і з додаванням м’ясного фаршу до рису
Читайте також:
Скумбрія, салака, окунь – готуємо морську рибу
Готуємо крем-суп із сочевиці та пасту з оливок
Гриль-салат та баклажан на вугіллі – страва від коваля
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.