Паска, панетоне, коломба: чим відрізняється випічка на Великдень

Паска, панетоне, коломба: чим відрізняється випічка на Великдень

Готуємося до Великодня — дізнайтесь про історію української паски, італійського панетоне та італійської коломби, а також про їхні цікаві особливості.

 

Напередодні Великодня, окрім традиційної паски, на полицях магазинів можна знайти панетоне та коломбу. Ця святкова випічка популярна в багатьох країнах, але її рецепт дещо відрізняється від українського.

Про різні варіанти великодніх частувань повідомляє РБК-Україна.

Українська паска. Як змінювалися традиції випічки

Циліндрична здобна паска з білою глазур'ю та посипкою є головним елементом великоднього столу. Проте вона не завжди мала такий вигляд. У давнину це був округлий хлібець з фігурками з тіста зверху у вигляді хрестів, косичок. Більш заможні люди пекли великодній хліб із білого борошна, бідні – з житнього.

Відео дня

Звичні нам паски з родзинками раніше називали бабками. З поширенням цукру у XIX столітті бабки-паски стали більш солодкими. А біла глазур з'явилася лише у XX столітті з розвитком кулінарії.

Рецепт української паски поєднує давні традиції та сучасні кулінарні рішення. Паску замішують на опарі з дріжджів, яка має кілька разів підійти. У тісто додають молоко, вершкове масло, багато яєць. В середину найчастіше кладуть родзинки.

Також печуть паски із горіхами та сухофруктами, які попередньо замочують в алкоголі. Біла глазур – найпоширеніша прикраса української паски. Зверху на сучасних святкових кексах також можуть бути цукати, шматочки фруктів, горішки, шоколадні краплі та інші елементи декору.

На Різдво чи на Великдень? Коли потрібно їсти панетоне

Панетоне – святковий хліб в Італії, але готують його переважно на Різдво, а не на Великдень. Хоча в українських супермаркетах є великий асортимент цієї випічки напередодні Воскресіння Христового.

Панетоне набув популярності в Європі, США, Канаді, але його батьківщиною вважається Мілан. За однією версією, він з'явився ще за часів Римської імперії, коли на свято подавали пироги з медом.

Інша легенда оповідає, що перед Різдвом шеф-кухар італійської сім'ї Сфорца зіпсував пиріг для герцогського бенкету. Тоді помічник кухаря на ім'я Тоні вирішив пожертвувати опарою, яку він приготував на пиріг для своєї родини. Він змішав її з борошном, яйцями, цукром, родзинками та зацукрованими фруктами, замісив кілька разів, щоб тісто вийшло рихлим та об'ємним, і відправив у піч. Результат мав успіх, і на честь творця пиріг назвали Пан де Тоні.

Традиційний панетоне готується з додаванням пшеничної закваски. Тісто вистоюється декілька днів. Довге бродіння призводить до зміни структури та смаку пирога, а також збільшується його термін придатності. Випікається у циліндричній формі, всередину додають цукати та сухофрукти, апельсинову цедру та кардамон.

На відміну від української паски панетоне не прикрашається посипкою, глазур'ю, чи збитими білками. Його загортають в пергаментний папір і перев'язують стрічкою.

До святкового столу панетоне подають з червоним солодким вином, лікером чи кавою.

Італійська голубка. Що таке коломба

Коломба є аналогом панетоне. Саме цю випічку італійці їдять на Великдень. Вважається, що на початку 20 століття в Мілані один заповзятливий пекар почав готувати коломбу, як версію панетоне, щоб мати виторг ще на одне свято.

Є інша версія, за якою ще у 6 столітті королю-завойовнику Італії Альбойну на знак миру підносили білий хліб у вигляді голуба.

Тісто для коломби виготовляється подібно до панетоне та паски. У складі інгредієнтів є борошно, яйця, цукор, дріжджі, вершкове масло.

Але є й відмінності. Зазвичай коломбу печуть без родзинок, а з цукатами з апельсинової шкірки. Ще додають у тісто цитрусовий фреш. Тісто формують не циліндром, а у формі голуба.

Вершечок «великодньої голубки» – хрусткий і зацукрований. Ще до випікання коломбу заливають цукровою глазур'ю та посипають мигдальними горіхами чи мигдальними пелюстками.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» розповідали перевірені рецепти пасок від жителів Тернопільщини.

А який смаколик ви печете чи купуєте на Великдень? Пишіть в коментарях.

 

Читайте також:

Без яєць, з медом чи шоколадом: рецепти пасок від тернопільських кондитерів та блогерів

Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Світлана Онуфрієва

    Підкажіть,будь ласка,коли цьогоріч гаївки в Сопільче?

    Franklin Spencer reply Світлана Онуфрієва

    Світлана Онуфрієва Привіт. Я радий бачити вас тут і сподіваюся, що не відволікаю й не турбую вас жодним чином. Ваші коментарі видалися мені захоплюючими та неймовірно інформативними. Будь ласка, дозвольте мені представитися. Мене звуть Франклін Спенсер, я вагався, перш ніж звернутися до вас таким чином. Я розумію важливість поваги до приватного життя та простору, особливо в онлайн-сфері. Тому я вирішив написати вам цього листа замість того, щоб безпосередньо надсилати запит про друзі, сподіваючись налагодити зв’язок у поважній та уважній манері. Якщо ви вважаєте мій профіль досить інтригуючим, щоб вимагати подальшого знайомства, я буду радий, якби ви подумали про те, щоб надіслати мені запит у друзі. Однак, якщо ви віддаєте перевагу обмежити свою онлайн-взаємодію наявним колом друзів, я повністю розумію та поважаю ваше рішення, і я ніколи не хотів би втручатися в них. Дякую, що знайшли час прочитати моє повідомлення. Незалежно від вашої відповіді, знайте, що я високо ціную ваш інтелект і внесок. Я сподіваюся побачити твій запит у друзі.
  • паска для тих хто живе не в Україні, для нас хлопців це останнє вечеря, а потім але тцк і могила концтабір чи катівня, нуль, катівня фашистів, рашистів.

keyboard_arrow_up