Плов, який вам точно вдасться!

Страви на вогні, з незвичними інгредієнтами або по забутих рецептах – зможуть прочитати, а при бажанні й повторити наші читачі.
Ми відновлюємо рубрику «Смачного» на сторінках газети «RIA плюс» та сайті 20minut.ua. Готувати для вас буде наш журналіст, а за сумісництвом місцевий політик, співавтор та ведучий телепередачі «Депутатська кухня» Андрій Шкула.
Плов у казані – популярна страва для будь-яких святкувань чи то вдома, чи на природі. Немає казана – згодиться інший чавунний посуд. Готувати на вулиці не випадає – творіть на плиті. Головне в смачному плові не техніка приготування, а правильна послідовність дій і декілька не всім відомих прийомів. Страва смачна, ситна, а головне – голодним не залишиться ніхто.
— Плов готую часто, скоро, певно, пів сотні «казанів» буде, — з посмішкою розповідає Андрій Шкула. – Колись, коли ще не мав казана і вогнища, в гусятниці робив. Однозначно, що канонічний варіант – на вогні дозволяє приготувати страву смачнішу. Але і кухонний спосіб має право на життя, бо ж воно все одно смачно!
Плов — страва зі сходу. Але в Україні прижилася, особливо зважаючи, що це популярний наїдок у Криму.
— Трохи років тому, мені випала нагода мати в гостях чоловіка з Таджикистану, який, ну дуже експерт у приготуванні плову, — каже Андрій. – Він провів мені майстер-клас, де я почув і побачив декілька важливих нюансів щодо плову. Після такого моя страва, визнаю, стала смачнішою. І я з задоволенням поділюсь рецептом і порадами з читачами.
До плову, як розповів наш експерт, у нього особливе ставлення ще й тому, що ця страва допомогла сформувати чималий донат на ЗСУ.
— Я провів у соцмережах своєрідний аукціон з продажу казана плову, — розповідає наш кулінар. – Умови прості: хто перемагає в торгах, той отримує можливість замовити приготування на потрібну йому дату. Тобто гроші — зараз, плов — за запитом. Аукціон зацікавив тернополян, бо ж казан плову — це кілограмів шість смачної страви, яку я обіцявся привезти ще гарячою. У результаті лот дозволив передати на добру справу п’ять тисяч гривень. Думаю, взимку обов’язково повторю такий аукціон.
Що і як робити – ми традиційно напишемо під фотографіями, але декілька порад – зараз. Отож! Обирайте на плов шию. В ідеалі яловичу. Свинина також згодиться. З баранини Андрій не готує, бо це м'ясо у нас не часто в продажу. Рис обирайте довгозернистий. Промивайте до чистої води, а перед приготуванням залийте окропом на 20 хвилин. Приправу можна купувати фасовану – майже всі виробники забезпечують там потрібний набір спецій. В олії, в котрій готуватимете, просмажте до темного кольору декілька реберець без м’яса – це дасть колір, правильну гірчинку, а також насичений присмак бульйону. Нут, якщо любите таке, надасть горіхові ноти до смаку. І, чи не найважливіше – плов під час приготування не потрібно перемішувати. Усе готується пошарово, і для подачі до столу, також викладати треба пошарово.
Фото 1
Треба олію, рис, м'ясо, реберця, моркву, цибулю, нут (при бажанні – авт.), трохи часнику, спеції. Базова пропорція рису та м'яса: 1 частка сухого рису до 1,5 частки м’яса. Цибулю й моркву – за смаком, але до тих пропорцій – не менше як по 400 грамів. Олії пів літри
Фото 2
Просмажуємо на олії реберця без м’яса. Смажити треба до темного кольору, на інтенсивному вогні. Після цього кості забираємо, натомість кидаємо дрібно нарізану цибулю. Вона до завершення приготування повністю «розчиниться» в страві
Фото 3
Коли цибуля буде золотистою та напівпрозорою – вкидаємо м'ясо. Вогонь не зменшуємо. М'ясо має просмажитись. Готуємо зірвак – «бульйон-основу» для плову. У казан, до цибулі й м’яса всипаємо спеції, солимо, вливаємо літр води. Накриваємо, проварюємо годину
Фото 4
Моркву нарізаємо крупно, смужками. Якщо натерти чи дрібно нарізати – не триматиметься купи. Кидаємо моркву в зірвак, засипаємо попередньо замочений на 2 години, нут. Варимо, без перемішувань, близько 20 хвилин. Усе під кришкою
Фото 5
Промитий та запарений рис, зливши зайву воду, рівним шаром викладаємо на моркву. Правильно буде, якщо він весь, на декілька міліметрів буде під рідиною в казані. Якщо рідини замало, долийте трохи підсоленого окропу. Посередині встроміть головку часнику
Фото 6
Коли рис у казані, зменшуємо вогонь до середнього. Варимо 20 хвилин. Збавляємо вогонь до мінімуму і ще 15-20 хвилин. Викладати потрібно пошарово у велику ємність. Спочатку рис, далі морква та нут, наприкінці шматки м’яса. Смачного!
Читайте також:
Готуємо фаршировану картоплю з легким салатом
Готуємо картопляні зрази з лемківською мачанкою
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
-
InBloodЧоловік на фото схожий на кримінального боса із серіалу Гоморра (Дженнаро Дженні Савастано).
-
Соломія ЗагнійнаПісля плову!!Andriy Shkula reply Соломія ЗагнійнаЗагнійний Богдан то вже після ну дуже святкового плову)))