Готуємо картопляні зрази з лемківською мачанкою

Страви на вогні, з незвичними інгредієнтами або по забутих рецептах – зможуть прочитати, а при бажанні й повторити наші читачі.
Ми відновлюємо рубрику «Смачного» на сторінках газети та сайті. Готувати для вас буде наш журналіст, а по сумісництву місцевий політик, співавтор та ведучий телепередачі «Депутатська кухня» Андрій Шкула.
Картопля – один із базових продуктів у раціоні українців, а тому багатьом вона приїлася. Тим не менше і з нею можна трохи «побавитись» і приготувати щось смачненьке та не часте на наших столах. Як приклад – палюшки, які у нас ще пальчиками називають. Або ж, якщо ви впертий м’ясоїд, то картопляні зрази з м’ясною начинкою. Страва, до слова, дуже бюджетна, бо картопля й борошно – продукти доступні, а пів кілограма фаршу вистачить, аби погостити велику компанію чи родину. На додачу до основної страви приготуємо дуже простий соус за лемківським рецептом – «грибну мачанку».
— Неодноразово вже згадував лемківську кухню, — каже Андрій Шкула. – Моя рідня по маминій лінії – переселенці з Лемківщини, а тому ще в дитячі роки перепробував багато традиційних страв. Усі вони вирізняються простотою, поєднанням малої кількості інгредієнтів, швидкістю приготування та ситністю. Мачанка з грибами – один із таких наїдків. Там лише вода, борошно, трохи грибів та сметани. Все. А смакує і до м’яса, і навіть просто з хлібом.
Страва майже ідентична з грибною підливкою добре знаною в наших краях. Але вона дещо «багатша», бо ж зазвичай готують на бульйоні, додають моркву. З мачанкою все простіше і без заморочок – пів години і є.
— Картопляні зрази, до слова, менш калорійні, аніж смажені чи печені пиріжки, — каже Андрій. – Та й для організму легші, бо ж без дріжджів чи розпушувачів. Тому є хорошою альтернативою, а зважаючи, що всередину можна найрізноманітнішу начинку покласти, то й поготів. Мав нагоду куштувати зрази з лівером, вареними яйцями всередині і навіть тушкованим кабачком.
Усі етапи приготування ми опишемо під фотографіями. Але зараз ще декілька порад. Отож картоплю для замішування тіста потрібно охолодити. З гарячої картоплі краще вдаються палюшки, для зразів же – ні. До фаршу, аби був соковитим, додайте холодну воду – 50 мілілітрів на 500 грамів. Гриби для мачанки краще лісові, в нашій страві – підберезник. Розмір зразів – питання вподобань. Але великий – гонорово виглядає на тарілці та й м’яса всередині більше, аніж у декількох малих.
Фото 1
Для приготування потрібна відварена та вим’ята з маслом картопля, борошно, яйця, заправлений фарш та гриби. Також цибуля і спеції. Щодо пропорції для тіста то оптимально одна частка борошна і дві частки картоплі
Фото 2
Попередньо відварені та промиті гриби проварюємо 10 хвилин, одночасно підсмажуємо на сухій сковороді дві столових ложки борошна. Воду з грибів зливаємо аби вистигла. Натомість тремо в гриби цибулю, даємо масла та спецій, просмажуємо
Фото 3
Коли підсмажене борошно та вода з грибів охололи – змішуємо ці інгредієнти та добре збиваємо вінчиком чи виделкою, аби не було крупинок. Суміш виливаємо до грибів. Тушкуємо 15 хвилин. Додаємо декілька ложок сметани і проварюємо ще 5 хвилин
Фото 4
Замішуємо тісто. Картопля, борошно, яйця та спеції перемішуємо та виминаємо. Достатньо декількох хвилин. До фаршу тремо цибулину, додаємо сіль, спеції та холодну воду. Оптимально, аби хвилин 15 постояв
Фото 5
Формувати зрази легко, бо ж тісто дуже піддатливе та пластичне. Аби нічого не прилипало до робочої поверхні чи до рук – підсипайте борошна. Смажити сформовані «пиріжки» бажано без затримок, аби не втратили форму. Вогонь середній по 5 хвилин з кожного боку
Фото 6
Найсмачніше таке їсти руками. Власне сама назва мачанки промовиста. Тому беріть рукою зраз, вмачуйте його в підливу і – смачного! Прекрасним доповненням страви були б квашені овочі. Таких не знайшлось, тому тут свіжі
Читайте також:
Готуємо крученики з капустою та картоплю з селерою
Готуємо солянку: незвичайні інгредієнти для традиційної страви
М'ясо, картопля та казан: ідеальний рецепт для компанії, щоб приготувати казан-кебаб
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
-
Наташа КазаеваСмакота, треба спробувати зробити.