Що приготувати з ожини: 4 рецепти випічки та консервації

Ожина - корисна ягода, яка допомагає боротися з безліччю захворювань. Зібрали смачні рецепти, в яких можна використати цю ягоду.
Відомо, що ожина має протизапальні властивості, зменшує біль під час менструацій і ПМС. Регулярне вживання ожини позитивно позначається на стані шкіри. УНІАН пропонує добірку рецептів з іншої, не менш корисної ягоди.
Випічка з ожини — сметанний пиріг
- вершкове масло - 75 гр;
- яйце - 1 шт;
- цукор - 150 гр;
- борошно - 150 гр;
- розпушувач - 1 ч.л.
- ожина - 200 гр;
- сметана 20% жирності - 200 гр;
- молоко - 250 мл;
- ванільна суміш для пудингу - 40 гр.
Вершкове масло розм'якшити, розтерти з 75 грамами цукру. Додати яйце, борошно просіяти з розпушувачем і всипати в масу. Тісто перемішати і зібрати в кулю. Обернути плівкою, прибрати в холодильник на півгодини.
В окрему ємність вилити молоко, додати цукор, що залишився, і суміш для пудингу. Перемішати, додати сметану, злегка збити вінчиком, щоб прибрати грудочки. Ожину промити, просушити.
Дістати тісто з холодильника, рівномірно розподілити по формі, зробивши бортики. Вилити в тісто сметанну суміш, викласти ягоди. Випікати пиріг у духовці 40-45 хвилин за 180°C.
Варення з ожини - п'ятихвилинка
- ожина - 1 кг;
- цукор - 1 кг.
Ягоди промити, просушити, перекласти в емальовану миску. Посипати цукром і залишити на 6-8 годин. Дочекатися, поки ожина пустить сік, поставити ємність на вогонь. Довести до кипіння, варити на середньому вогні, помішуючи. Наприкінці розлити варення по стерилізованих банках, закатати кришками. Зберігати, як зручно - таке варення не потребує особливого поводження.
Компот з ожини на зиму
Кількість інгредієнтів вказано на 2 літри напою:
- ожина - 350 гр;
- цукор - 250 гр;
- вода - 1.8 л.
Ягоди перебрати, промити, просушити. Викласти ожину в стерилізовані банки на 1\3. Закип'ятити воду, залити ягоди в банках і накрити кришками. Злити воду з банок у каструлю, всипати цукор, довести до кипіння і через 3 хвилини зняти з вогню. Залити сиропом ягоди в банках, щільно закрити кришками, банки перевернути. Зберігати в темному прохолодному місці.
Пиріг із яблуками та ожиною
- борошно - 2 склянки;
- сметана - 200 гр;
- маргарин - 240 гр;
- розпушувач - 1 пачка;
- цукор - 200 гр;
- яйця - 2 шт;
- яблука - 750 гр;
- ожина - 250 гр;
- кориця - 0.5 ч.л;
- цукор - 150 гр;
- манна крупа - 2 ст.л.
Розтопити 200 гр маргарину, змішати з цукром і яйцем + 1 білок, додати сметану. 2\3 борошна змішати з розпушувачем, потім з'єднати рідку і суху частину тіста. Поступово додати борошно, що залишилося, тісто має добре відставати від рук.
Розкачати другу частину тіста, обрізати ножем за формою дека, викласти на пиріг. Змастити зверху жовтком і відправити в духовку, розігріту до 200°C. Час випікання - 35-40 хвилин.
Читайте також:
Червоний борщ з вишнями в хлібині
Голубці в казані та парові стейки
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.