Голубці в казані та парові стейки

Голубці в казані та парові стейки

Страви на вогні, з незвичними інгредієнтами або за забутими рецептами – зможуть прочитати, а при бажанні й повторити наші читачі. Ми відновлюємо рубрику «Смачного» на сторінках газети та сайті. Готувати для вас буде наш журналіст, а за сумісництвом місцевий політик, співавтор та ведучий телепередачі «Депутатська кухня» Андрій ШКУЛА.  

Голубці – давня традиційна страва українців. Варіантів приготування чимало – на звичайній плиті, на вогні, в духовці чи печі. Варіантів начинки також на будь-який смак від класичного рису до картоплі. Наші голубці будуть зі свіжої капусти та рисового фаршу. А для заощадження часу і задля уникнення зайвої мороки в тому ж казані, одночасно приготуємо стейки. 

— Не знаю, кому як, а для мене приготування голубців – медитативний процес, – каже пан Андрій. – Завжди роблю їх багато, аби і посмакувати досита, і друзів пригостити, і заморозити на колись. Готую з довгозернистого рису. Аби смак був насиченим – додаю окрім м’ясного фаршу – тушонку. Не всі так роблять, але саме тушонка віддає рисові всі ноти смаку. 

Відео дня

Щодо соусу, бо ж самі голубці хоч і смачна страва, а все ж потребують «підливи», то наш кулінар просто одразу їх варить в суміші води, сметани, томатної пасти та спецій.

— Люблю, коли в приготуванні все просто і без зайвих маніпуляцій, – говорить Андрій. – Звісно, можна окремо зварити голубці, приміром, у бульйоні. Окремо приготувати грибну підливку, стушкувати моркву, чи зробити соус з томатів. Але мені смакує саме так. Крім того, коли тушкувати одразу в соусі – капуста значно смачнішою буде. 

Щодо корисних порад у приготуванні, то основна – не відварювати капустину аби відокремити листя і розмягчити їх, а використати мікрохвильову. За 6-8 хвилин, залежно від потужності пристрою та розміру капустини, отримаєте бажане. Зробити усе — не складно. Лише вирізати качан, а саму капусту зав’язати в кульку. Потужність – на повну. Діставайте обережно – в кульку гарячий пар. Ще одна важлива порада – рис для фаршу, перед тим як варити, потрібно довго промивати, аби забрати зайвий крохмаль. Тоді він буде розсипчастим. Варити варто до стану альденте. Стейки, якщо також вирішите одночасно готувати і голубці, і м'ясо, перед приготування години на три замаринуйте в солі та перці. 

Окрім звичних інгредієнтів, варто до начинки додати й тушонку. Її не потрібно прожарювати чи тушкувати з морквою. Просто додасте у відварений рис.

Відваріть промитий рис у підсоленій воді, з пропорцією 1 до 2. Одночасно спасеруйте моркву з цибулею

У сирій капустині виріжте качан, помістіть її в кульок і в мікрохвильову на 6-8 хвилин. Листя легко відділяється і буде м’яким 

Коли відварений рис трохи остигне, додайте м’ясний фарш, перетушковану цибулю з морквою, тушонку та спеції. На пів кілограма сирого рису – пів кілограми фаршу і стільки ж тушонки 

Варити голубці потрібно не менше години, а краще півтори. Якщо вони щільно вкладені та добре скручені – нічого не розвариться. На низ казана – вкиньте декілька листків капусти аби не пригоріло. Декілька поставте й зверху. Викладіть стейки. Готуватись будуть на пару

Страва не потребує більше ніяких смаколиків і може бути головною на святкуванні

 

Читайте також:

Сало, смалене в соломі

Котлети на грилі й «пивна дошка»

Червоний борщ з вишнями в хлібині

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up