Слаш із коли та кава-тонік

- Ми відновлюємо рубрику «Смачного» на сторінках газети та сайті. Готувати для вас буде наш журналіст, а за сумісництвом місцевий політик, співавтор та ведучий телепередачі «Депутатська кухня» Андрій Шкула.
- Страви з незвичними інгредієнтами або за забутими рецептами – зможуть прочитати, а при бажанні й повторити наші читачі.
Сьогоднішні приготування – незвичні. Не буде ані вогню, ані казана, ані тривалих процесів. На дворі – спека, тож актуальними є прохолодні напої. Приготуємо слаш із коли та вишень, а також тонізуючий напій на основі тоніку з кавою. Перше, що варто пояснити, бо ж не усі знають, що тако «слаш». У короткому тлумаченні це густий десерт із замороженого соку чи іншої рідини. Такі продають у багатьох забігайлівках та маркетах. Щоправда для приготування використовують спеціальні суміші та устаткування. Купити подібне додому не кожен зможе, то ж допоможе трохи креативу. Вдома магазинний варіант не вдасться, але право на життя домашнє виконання має.
— Найкраще в спеку, звісно ж, звичайна вода. Та буває, що хочеться посмакувати чимось незвичним, — каже пан Андрій. – Заморожена кола чи альтернатива гарячій каві дуже личать, коли на вулиці 30+. Головне, що все просто, швидко і досить смачно. І, наголошу, якщо говорити про слаш, то не важливо, який саме напій ви берете. Головне, аби був у жерстяній ємності. Тоді і промерзне в морозилці добре, і діставати з середини такої ємності зручніше. Якось робив подібне навіть з пивом. Але оскільки в газеті про алкоголь не варто, скажу, що воно було безалкогольним (посміхається – авт.).
Ще одним рецептом Андрій поділився на словах, без приготування. Але запевнив, що його смак і тонізуючі властивості – чудові.
— Якось у гостях мені запропонували «мохіто» з огірком, — пригадує чоловік. – Прозвучало настільки дивно, що цікаво було спробувати. І, зізнаюсь, це було відкриття: поєднання м’яти, лайму та шматочків огірка в мінеральній воді — ну дуже цікаве. Не пригадую, аби відчував таку свіжість в інших коктейлях. Зараз часто, в спеку, таке роблю і вам раджу спробувати. Бадьорить і втамовує спрагу дуже добре.
З назви коктейлів, власне, зрозуміло й які інгредієнти знадобляться. Вишні, лимон, згущене молоко – питання смаку. Їх можна замінити або ж не використовувати
У шейкер наливаємо тонік, вичавлюємо трохи лимонного соку, всипаємо розчинну каву. Добре перемішуємо
На дно склянки вливаємо згущене молоко, а потім, по ложечці, лиємо наш мікс – так аби шари не перемішались
У банці коли, яка хоча б одну ніч побула в морозилці, зрізаємо верх. Може трішки бризкатись бо ж напій газований і там є тиск
З розрізаної тари ножем відколупуємо заморожені шматки. Це зробити легко. Поверх висипаємо трохи вишень для смаку. Їх я попередньо, хвилин п’ять, просмажував з цукром, аби смачнішими були
Обидва напої, хоча мені такий слаш зручніше споживати ложкою, прекрасно тамують спрагу, а коктейль із кавою ще й енергії додає.
Читайте також:
Голубці в казані та парові стейки
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.