Як приготувати лазанью: чотири рецепти італійської страви

Як приготувати лазанью: чотири рецепти італійської страви

Як правильно робити соус для лазаньї і з чим можна приготувати таку страву — читайте у матеріалі.

 

Вважається, що лазанью придумали італійці, завдяки чому така страва стала національною в країні, яка на карті має форму чобота. Однак історики стверджують, що родоначальницею листкової страви став коржик, який виготовляли греки, під назвою «лаганон» або «ласанон».

Як правильно робити лазанью з листами, щоб домашні просили добавки, а подруги — рецепт, повідомляє УНІАН рецепти.

Лазанья з соусом «Бешамель»

Відео дня
  • Листи для лазаньї — 250 г
  • Фарш м'ясний (яловичий) — 450 г
  • Цибуля ріпчаста — 1 шт.
  • Морква —1 шт.
  • Томатний соус — 60 г
  • Томатна паста — 60 г
  • Масло вершкове — 60 + 30 г
  • Борошно — 60 г
  • Молоко — 800 мл
  • Сир пармезан — 120 г
  • Мускатний горіх — 1 ч. л.
  • Сіль — 2 ч. л.
  • Перець мелений — 1 ч. л.

Приготувати соус «Бешамель»: взяти глибоку сковороду, в ній розтопити 60 гр вершкового масла, додати борошно і, постійно перемішуючи, вливати частинами гаряче молоко. Посолити, додати мускатний горіх, довести до кипіння і зняти з вогню.

Приготувати соус «Болоньєзе»: дрібно нарізати цибулю, обсмажити на сковороді з маслом 2-3 хвилини, потім додати натерту моркву і знову смажити до готовності. Викласти м'ясний фарш, посолити, поперчити, ретельно перемішати і смажити протягом 10 хвилин. Додати томатний соус і томатну пасту, перемішати, готувати ще 10 хвилин.

Взяти форму для запікання, на дно викласти частину соусу «Бешамель». Зверху — лист лазаньї, частину соусу «Болоньєзе», потім знову «Бешамель» і посипати тертим сиром. Так повторювати до тих пір, поки не закінчаться інгредієнти. Останній шар полити соусом «Бешамель" і посипати тертим сиром. Запікати лазанью в духовці 30-40 хвилин при температурі 180-190°C. Готову страву дістати з духовки, дати настоятися протягом 10 хвилин і нарізати порційно.

Лазанья — рецепт без м'яса

 

  • Сир Рікотта — 800 г (4 склянки)
  • Яйця великі — 2 шт.
  • Сіль і чорний мелений перець
  • Шпинат заморожений порізаний — 300 г
  • Томатний соус — 6 склянок
  • Листи лазаньї — 250 г
  • Сир будь-який твердий — 500 г

Розігріти духовку до 200°C. Змішати сир, яйця, 0.5 ч.л солі і 1\4 ч. л чорного перцю. Розморожений шпинат обсушити на паперовому рушнику і додати до решти інгредієнтів, все ретельно перемішати.

Вилити томатну пасту на деко, викласти перший лист лазаньї. Далі викладати по черзі: 1\3 сирної суміші, 1\3 томатної пасти, що залишилася, 1\3 тертого сиру. Чергувати шари до тих пір, поки інгредієнти не закінчаться.

Накрити блюдо фольгою і випікати 30 хвилин при 180-200°C. Потім фольгу зняти і випікати ще 10 хвилин до утворення золотистої скоринки. Дістати з духовки, нарізати на порційні шматки.

Лазанья з овочами

 

Для цього рецепта можна вибрати будь-які інші овочі на ваш смак.

  • Листи для лазаньї — 300 г
  • Картопля — 1 шт.
  • Морква —1 шт.
  • Перець болгарський —1 шт.
  • Цукіні —1 шт.
  • Печериці — 200 г
  • Цибуля — 1/2 шт.
  • Селера стеблова — 1 черешок

Для соусу «Бешамель»:

  • Масло вершкове — 40 г
  • Борошно — 40 г
  • Молоко — 700 мл
  • Сир — 200 г
  • Сіль
  • Перець
  • Мускатний горіх

Приготувати соус «Бешамель": у каструлі розтопити вершкове масло, всипати борошно частинами, ретельно перемішати. Влити гаряче молоко і, не перестаючи мішати, довести суміш до кипіння. Додати сіль і мускатний горіх, варити протягом 5 хвилин на маленькому вогні. М'який сир нарізати шматочками і розчинити в соусі.

Всі овочі почистити, помити і нарізати дрібними шматочками. Обсмажити на сковороді, посолити, додати трохи води і тушкувати до тих пір, поки інгредієнти не стануть м'якими (стежити, щоб вони не перетворилися в кашу).

Форму для запікання змастити маслом, викласти соус «Бешамель", потім — лист лазаньї. Овочі перекласти в ємність з соусом, перемішати і викласти на лист лазаньї. Так чергувати шари, поки не закінчаться інгредієнти. Запікати блюдо при 180-200°C протягом 40-50 хвилин.

Лазанья з куркою і брокколі

 

  • Куряче філе —300 г
  • Брокколі — 300 г
  • Листи для лазаньї — 230 г (12 шт.)
  • Сир твердий — 100 г

Для соусу «Бешамель»:

  • Молоко — 400 мл
  • Масло вершкове — 70 г
  • Борошно — 90 г (3 ст. ложки)
  • Яйце — 1 шт.
  • Часник — 1 зубчик
  • Мускатний горіх мелений — 1 дрібка
  • Сіль — за смаком
  • Перець чорний мелений — за смаком

Взяти сотейник або каструлю, закип'ятити 1-1.5 л.води, промити куряче філе і відварити 25-30 хвилин до готовності. Вимкнути вогонь і залишити курку в бульйоні — так вона буде більш соковитою. 

Брокколі розібрати на суцвіття, промити, закип'ятити воду в каструлі і варити в ній брокколі 2-3 хвилини. Воду злити, овочі відкинути на сито, промити холодною водою і залишити так. Сир натерти на крупній тертці і залишити приблизно 30 гр для прикраси лазаньї. В окремій ємності збити вінчиком яйця, додати молоко і перемішати суміш.

У сотейнику на плиті розтопити вершкове масло, всипати борошно частинами і перемішати так, щоб не було грудочок. Прогріти протягом однієї хвилини, потім влити яєчно-молочну суміш, постійно помішуючи. Варити соус до загустіння 2-3 хвилини, забрати з вогню і остудити при кімнатній температурі. Додати подрібнений часник, тертий сир, мускатний горіх, чорний перець і перемішати.

Остигле куряче філе нарізати шматочками або розділити на волокна, Розігріти духовку до 180°C. Взяти форму для випічки, вилити на дно трохи соусу, зверху покласти лист лазаньї. Додати куряче філе і брокколі, полити соусом. Так чергувати шари, поки не закінчаться інгредієнти, в кінці посипати лазанью тертим сиром. Накрити блюдо фольгою, випікати 30 хвилин при 180°C, потім прибрати фольгу і випікати ще 5-10 хвилин.

Нагадаємо, раніше 20 хвилин повідомляли, як приготувати запашний плов.

 

Читайте також:

Як у шеф-кухаря: готуємо ідеально курку

Закуски з лаваша: три смачних рецепти

Готуємо запашний плов: покроковий рецепт

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up