Як приготувати лазанью: чотири рецепти італійської страви
Як правильно робити соус для лазаньї і з чим можна приготувати таку страву — читайте у матеріалі.
Вважається, що лазанью придумали італійці, завдяки чому така страва стала національною в країні, яка на карті має форму чобота. Однак історики стверджують, що родоначальницею листкової страви став коржик, який виготовляли греки, під назвою «лаганон» або «ласанон».
Як правильно робити лазанью з листами, щоб домашні просили добавки, а подруги — рецепт, повідомляє УНІАН рецепти.
Лазанья з соусом «Бешамель»
- Листи для лазаньї — 250 г
- Фарш м'ясний (яловичий) — 450 г
- Цибуля ріпчаста — 1 шт.
- Морква —1 шт.
- Томатний соус — 60 г
- Томатна паста — 60 г
- Масло вершкове — 60 + 30 г
- Борошно — 60 г
- Молоко — 800 мл
- Сир пармезан — 120 г
- Мускатний горіх — 1 ч. л.
- Сіль — 2 ч. л.
- Перець мелений — 1 ч. л.
Приготувати соус «Бешамель»: взяти глибоку сковороду, в ній розтопити 60 гр вершкового масла, додати борошно і, постійно перемішуючи, вливати частинами гаряче молоко. Посолити, додати мускатний горіх, довести до кипіння і зняти з вогню.
Приготувати соус «Болоньєзе»: дрібно нарізати цибулю, обсмажити на сковороді з маслом 2-3 хвилини, потім додати натерту моркву і знову смажити до готовності. Викласти м'ясний фарш, посолити, поперчити, ретельно перемішати і смажити протягом 10 хвилин. Додати томатний соус і томатну пасту, перемішати, готувати ще 10 хвилин.
Взяти форму для запікання, на дно викласти частину соусу «Бешамель». Зверху — лист лазаньї, частину соусу «Болоньєзе», потім знову «Бешамель» і посипати тертим сиром. Так повторювати до тих пір, поки не закінчаться інгредієнти. Останній шар полити соусом «Бешамель" і посипати тертим сиром. Запікати лазанью в духовці 30-40 хвилин при температурі 180-190°C. Готову страву дістати з духовки, дати настоятися протягом 10 хвилин і нарізати порційно.
Лазанья — рецепт без м'яса
- Сир Рікотта — 800 г (4 склянки)
- Яйця великі — 2 шт.
- Сіль і чорний мелений перець
- Шпинат заморожений порізаний — 300 г
- Томатний соус — 6 склянок
- Листи лазаньї — 250 г
- Сир будь-який твердий — 500 г
Розігріти духовку до 200°C. Змішати сир, яйця, 0.5 ч.л солі і 1\4 ч. л чорного перцю. Розморожений шпинат обсушити на паперовому рушнику і додати до решти інгредієнтів, все ретельно перемішати.
Вилити томатну пасту на деко, викласти перший лист лазаньї. Далі викладати по черзі: 1\3 сирної суміші, 1\3 томатної пасти, що залишилася, 1\3 тертого сиру. Чергувати шари до тих пір, поки інгредієнти не закінчаться.
Накрити блюдо фольгою і випікати 30 хвилин при 180-200°C. Потім фольгу зняти і випікати ще 10 хвилин до утворення золотистої скоринки. Дістати з духовки, нарізати на порційні шматки.
Лазанья з овочами
Для цього рецепта можна вибрати будь-які інші овочі на ваш смак.
- Листи для лазаньї — 300 г
- Картопля — 1 шт.
- Морква —1 шт.
- Перець болгарський —1 шт.
- Цукіні —1 шт.
- Печериці — 200 г
- Цибуля — 1/2 шт.
- Селера стеблова — 1 черешок
Для соусу «Бешамель»:
- Масло вершкове — 40 г
- Борошно — 40 г
- Молоко — 700 мл
- Сир — 200 г
- Сіль
- Перець
- Мускатний горіх
Приготувати соус «Бешамель": у каструлі розтопити вершкове масло, всипати борошно частинами, ретельно перемішати. Влити гаряче молоко і, не перестаючи мішати, довести суміш до кипіння. Додати сіль і мускатний горіх, варити протягом 5 хвилин на маленькому вогні. М'який сир нарізати шматочками і розчинити в соусі.
Всі овочі почистити, помити і нарізати дрібними шматочками. Обсмажити на сковороді, посолити, додати трохи води і тушкувати до тих пір, поки інгредієнти не стануть м'якими (стежити, щоб вони не перетворилися в кашу).
Форму для запікання змастити маслом, викласти соус «Бешамель", потім — лист лазаньї. Овочі перекласти в ємність з соусом, перемішати і викласти на лист лазаньї. Так чергувати шари, поки не закінчаться інгредієнти. Запікати блюдо при 180-200°C протягом 40-50 хвилин.
Лазанья з куркою і брокколі
- Куряче філе —300 г
- Брокколі — 300 г
- Листи для лазаньї — 230 г (12 шт.)
- Сир твердий — 100 г
Для соусу «Бешамель»:
- Молоко — 400 мл
- Масло вершкове — 70 г
- Борошно — 90 г (3 ст. ложки)
- Яйце — 1 шт.
- Часник — 1 зубчик
- Мускатний горіх мелений — 1 дрібка
- Сіль — за смаком
- Перець чорний мелений — за смаком
Взяти сотейник або каструлю, закип'ятити 1-1.5 л.води, промити куряче філе і відварити 25-30 хвилин до готовності. Вимкнути вогонь і залишити курку в бульйоні — так вона буде більш соковитою.
Брокколі розібрати на суцвіття, промити, закип'ятити воду в каструлі і варити в ній брокколі 2-3 хвилини. Воду злити, овочі відкинути на сито, промити холодною водою і залишити так. Сир натерти на крупній тертці і залишити приблизно 30 гр для прикраси лазаньї. В окремій ємності збити вінчиком яйця, додати молоко і перемішати суміш.
У сотейнику на плиті розтопити вершкове масло, всипати борошно частинами і перемішати так, щоб не було грудочок. Прогріти протягом однієї хвилини, потім влити яєчно-молочну суміш, постійно помішуючи. Варити соус до загустіння 2-3 хвилини, забрати з вогню і остудити при кімнатній температурі. Додати подрібнений часник, тертий сир, мускатний горіх, чорний перець і перемішати.
Остигле куряче філе нарізати шматочками або розділити на волокна, Розігріти духовку до 180°C. Взяти форму для випічки, вилити на дно трохи соусу, зверху покласти лист лазаньї. Додати куряче філе і брокколі, полити соусом. Так чергувати шари, поки не закінчаться інгредієнти, в кінці посипати лазанью тертим сиром. Накрити блюдо фольгою, випікати 30 хвилин при 180°C, потім прибрати фольгу і випікати ще 5-10 хвилин.
Нагадаємо, раніше 20 хвилин повідомляли, як приготувати запашний плов.
Читайте також:
Як у шеф-кухаря: готуємо ідеально курку
Закуски з лаваша: три смачних рецепти
Готуємо запашний плов: покроковий рецепт
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.