Як у ресторані: 4 рецепти приготування ароматного гарбузового супу

Гарбуз — сезонний продукт, з якого можна приготувати ароматний суп.
Гарбузовий суп варять по-різному: з молоком, з вершками або без них, з картоплею або крупою, а то і зовсім на одному гарбузі. Більш того, не всі люди знають, що можна приготувати гарбузовий суп без блендера, повідомляє УНІАН Рецепти
Гарбузовий суп з картоплею
- гарбуз - 700 г;
- картопля - 2-3 шт;
- морква - 1-2 шт;
- цибуля ріпчаста - 1 шт;
- часник - 1-2 зубчики;
- вершки (жирністю 20%) - 70 мл;
- олія оливкова - 3 ст.л;
- сіль - за смаком;
- насіння гарбузове (для подачі) - за смаком;
- вода - 350 мл.
Гарбуз, цибулю і моркву нарізати шматочками, часник подрібнити. На сковороді розігріти оливкову олію, викласти овочі. Тушкувати протягом 10 хвилин. Очистити і нарізати картоплю, викласти в каструлю. Додати до неї тушковані овочі, залити водою і варити до готовності картоплі (вона повинна стати м'якою).
Готові овочі перекласти в блендер, посолити і збити. Влити вершки і перемішати. Подавати крем-суп, посипавши гарбузовим насінням.
Гарбузовий суп на вечерю
- гарбуз (очищений) - 230 г;
- картопля - 160 г;
- морква - 80 г;
- цибуля ріпчаста - 50 г;
- вершки 20% - 50 мл + для подачі;
- масло топлене - 10 г;
- сіль - 1/2 ч.л;
- мускатний горіх (тертий) - на кінчику ножа;
- трави прованські - 1/4 ч.л + для подачі;
- перець чорний мелений - на кінчику ножа;
- вода - 500 мл.
Гарбуз і моркву очистити, нарізати великими шматками, покласти в каструлю. Залити овочі водою і поставити на вогонь. Після того, як вода закипить, варити овочі 25-30 хвилин. Готовність овочів можна зрозуміти по їх м'якості.
Лук очистити, нарізати дрібними кубиками. У сковороді розігріти топлене масло, викласти цибулю, обсмажити до прозорості. Додати цибулю в каструлю з овочами, посолити. Блендером збити масу до однорідного стану.
В кінці влити вершки, трави і чорний мелений перець. Перемішати, довести до кипіння і зняти з вогню. Подавати суп з додатковою порцією вершків.
Гарбузовий суп з куркою
- гарбуз - 350 г (очищений);
- куряче філе - 300 г;
- картопля - 100 г;
- цибуля-порей - 60 г;
- морква - 60 г;
- часник - 1 зубчик (5 г);
- масло вершкове - 50 г;
- сир твердий - 25 г;
- сіль - 1 ч.л (або за смаком);
- перець чорний мелений - 0,5 ч.л;
- зелень свіжа - 5 г;
- лимон - 40 г;
- хліб білий - 2 скибочки (40 г);
- сметана (для подачі, за бажанням) - 1 ст.л;
- вода - 750 мл.
Куряче філе вимити і нарізати шматочками. Викласти його в каструлю, залити водою і поставити на вогонь. Довести до кипіння, зняти піну і варити 25-30 хвилин. Картоплю, моркву і гарбуз очистити, нарізати кубиками. Лук порей нарізати кільцями (за бажанням можна використовувати не тільки білу частину).
Вершкове масло розтопити на сковороді, обсмажити цибулю 3 хвилини. Додати моркву, смажити ще 5 хвилин. Прибрати овочі зі сковороди. Білий хліб нарізати шматочками і злегка обсмажити без масла.
Бульйон процідити, а потім повернути назад в каструлю. Додати гарбуз і картоплю, посолити, варити 10 хвилин. Покласти в каструлю моркву і цибулю, варити до м'якості картоплі.
Перебити масу блендером, твердий сир натерти на тертці, часник подрібнити і додати все це в суп. Поперчити, вичавити сік лимона (1 ст. л). Помішуючи, варити суп ще 5 хвилин. Подавати гарбузовий суп з куркою, додавши грінки і посипавши подрібненою зеленню. За бажанням можна додавати сметану.
Гарбузовий суп без вершків
Для цього рецепта попередньо необхідно замочити квасолю на ніч.
- гарбуз - 400 г;
- квасоля біла - 170 г;
- перець болгарський - 90 г;
- картопля - 80 г;
- цибуля-порей - 80 г;
- селера (корінь) - 60 г;
- морква - 60 г;
- томатна паста - 1 ст.л;
- олія соняшникова - 40 мл;
- зелень петрушки - 5 г;
- сіль - 1 ч. л (за смаком);
- перець чорний мелений - 0,5 ч.л (за смаком);
- вода - 2,5 л.
Злити з квасолі воду, залити чистою (1.5 л.) і варити до готовності — 1.5 години. Очистити гарбуз, перець і корінь селери. Гарбуз і картоплю нарізати великими кубиками, моркву і селеру — кубиками поменше, перець — смужками. Білу частину цибулі нарізати кільцями.
Розігріти в сковороді рослинне масло, викласти гарбуз, селеру і моркву, обсмажувати 5-10 хвилин. Додати цибулю і перець, смажити ще 5 хвилин. Влити томатну пасту і, помішуючи, смажити ще 5 хвилин.
Коли квасоля стане м'якою, додати до неї картоплю, долити води так, щоб вийшло 2.5 літри, посолити і варити 10 хвилин. Всипати овочеву зажарку і залишити варитися ще на 10 хвилин. Зелень дрібно нарізати, додати в суп. Поперчити, спробувати на сіль, якщо потрібно — посолити ще.
Нагадаємо, раніше ми писали, що приготувати з баклажанів.
А яка ваша улюблена страва з гарбуза? Пишіть у коментарях і діліться рецептами.
Читайте також
- Що приготувати з баклажанів: смачні закуски, супи і основні страви
- Пишний та ароматний: готуємо яблучний пиріг на кефірі
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.