Закрутки, салати й інші смаколики: ми зібрали 6 грибних страв з усієї Тернопільщини на будь-який смак

Закрутки, салати й інші смаколики: ми зібрали 6 грибних страв з усієї Тернопільщини на будь-який смак
  • Грибний сезон у розпалі. Містяни публікують у соцмережах світлини та хизуються своїми знахідками із «тихого полювання». З грибів можна приготувати безліч страв: від цікавої консервації до салатів та запіканок.
  • Ми зібрали для вас найсмачніші та прості рецепти з усієї Тернопільщини. Також дізнались, як при купівлі на ринку перевірити, що гриби безпечні для вживання та які з них найбільш поширені в лісах нашої області.
  • Читайте «смачну» добірку та поради від грибника Валентина Штопка.

«Фронтові» гриби від Ірини Белякової

Інгредієнти:

  • 500 г шампіньйонів;
  • 100 г олії;
  • 60 г оцту;
  • 10 горошин чорного перцю;
  • 3 зубчики часнику;
  • 3 лаврових листки;
  • 1 ч. ложка солі;
  • 1 ч. ложка цукру.

Спосіб приготування:

Для рецепту краще підійдуть маленькі гриби, та якщо маєте більші – розрізайте їх на менші частинки. Чистити шампіньйони не потрібно, тільки промити. В каструлі чи сковорідці змішайте олію, оцет, перець, часник, лаврове листя, сіль та цукор. Доведіть до кипіння. Тоді поставте суміш на маленький вогонь і всипте гриби. Тушкуйте під кришкою 7 хвилин. Страва готова до споживання! Шампіньйони можна їсти так, або засипати й закрутити у стерилізовані банки.

Відео дня

– Я такі грибочки хлопцям на фронт відправляла п’ятилітровими відрами. Все з’їдали вмить, фотографії навіть не маю, не встигала зробити, – розповідає Ірина.

Паштет-ікра з опеньок

Тетяна Тимощук з Шумщини обожнює збирати гриби. Найчастіше сушить їх або заморожує. Щодо страв, минулого року готувала паштет-ікру з опеньок. Говорить, що вона ідеально підходить як начинка до булочок під час посту. А ще ікру в банках не треба стерилізувати, її відразу закатують.

Інгредієнти:

  • 2 кг грибів (опеньки);
  • 0,5 кг ріпчастої цибулі;
  • 0,5 кг моркви;
  • сіль – за смаком;
  • рослинна олія.

Спосіб приготування:

Гриби очистіть, обмийте, відваріть в підсоленій воді 20-30 хвилин на невеликому вогні. Відкиньте на друшляк, дайте стекти зайвій рідині. Тоді пропустіть їх через м’ясорубку. Обсмажте їх на рослинній олії, періодично перемішуючи. Цибулю та моркву почистіть і подрібніть (цибулю ріжте ножем, а моркву натріть на тертці). Обсмажте овочі на олії до м’якості. Змішайте гриби з морквою та цибулею, викладіть на глибоку сковороду або форму і поставте в розігріту духовку на 2 години при температурі 120 градусів. Потім розкладіть гарячу ікру в стерилізовані невеликі банки і закатайте.

Апетитний салат з опеньками

Пані Галина зі Збаражчини готує на будень та свята ось такий легкий салат.

Фото ілюстративне

Інгредієнти:

  • варена картопля – 5 штук;
  • варена морква – 2 штуки;
  • варені яйця – 4-5 штук;
  • 1 банка кукурудзи;
  • опеньки;
  • 1-2 зубчики часнику;
  • майонез.

Спосіб приготування:

Картоплю, моркву та яйця поріжте кубиками. Додайте кукурудзу й відварені наперед опеньки (з них треба зцідити воду). Подрібніть часник, посоліть та поперчіть салат за смаком. Заправте нежирним майонезом і подавайте до столу!

Смажені шапочки «маремух»

Тернополянка Соня Князюк поділилась з нами рецептом від своєї бабусі. Спершу шапочки грибів слід промити та викласти у сито, щоб вода стекла. Після цього етапу їх можна класти у морозилку, вони добре зберігаються на зиму. Шапочки самі по собі плоскі, їх потрібно посолити, поперчити, дати інші спеції (за смаком), обваляти в борошні, опісля – в яйці, і смажити до готовності.

Жульєн в грибах

Катерина Романюк часто готує цю страву для родини. Вона настільки смачна, що пальчики оближеш! І багато грошей не вартує, бо зроблена з усім доступних продуктів.

Інгредієнти:

  • 500 г шампіньйонів з великими капелюшками;
  • 1 куряче бедро;
  • 1 велика цибулина;
  • 50 г твердого сиру;
  • 2 ст. ложки майонезу;
  • 1 ст. ложка олії;
  • сіль та перець за смаком.

Спосіб приготування:

Гриби промийте та просушіть. Відділіть ніжки від капелюшків. Ніжки поріжте на кубики. Курку відваріть в підсоленій воді, розберіть на волокна. Цибулю підсмажте до прозорості, поперчіть. Додайте ніжки та протушкуйте п’ять хвилин. Злийте рідину. Тоді кидайте курку сіль, перець та майонез. Накрийте кришкою і зменшіть вогонь до мінімуму. Знову тушкуйте 5 хвилин. Викладіть грибні капелюшки на деко, змащене олією, покладіть начинку, зверху посипте тертим сиром. Запікайте в розігрітій до 180 градусів духовці 15 - 20 хвилин.

Маслюки в томаті

Оксана Іноземцева з Шумщини радить господиням спробувати цю консервацію. З однієї порції виходить п’ять-шість півлітрових банок. Салат варто зберігати в підвалі або у холодному місці.

Фото ілюстративне

Інгредієнти:

  • 2 кілограми маслюків;
  • 0,5 літра рафінованої олії;
  • 1 кілограм цибулі;
  • 1 банка томатної пасти (або 1,5 банки томатного соусу);
  • 1 стакан цукру;
  • ½ стакана оцту;
  • 2 столові ложки солі;
  • чорний мелений перець.

Спосіб приготування:

Маслюки відваріть. Цибулю, нарізану півкільцями, посмажте в олії до золотистого кольору. Змішайте суміш з грибами, додайте до неї томатну пасту, цукор, оцет, сіль та чорний перець до смаку. Варіть салат на плиті 40 хвилин, постійно помішуючи. Розкиньте в стерилізовані банки і міцно закрутіть.

Не беріть гриби навмання!

Аби дізнатись, як правильно збирати, готувати та обирати «лісове м’ясо», ми звернулись за порадами до затятого грибника Валентина Штопка. Чоловік зауважує, що на Тернопільщині, наскільки йому відомо, є чи не всі види грибів.

– Це і білий, і підосиковик, і підберезовик, грузді (хрящ-молочник справжній – прим.), печериці, рижики, маслюки, оленячі ріжки, як гуцули ще називають «дідовими бородами». Знаю, що їстівний білий мухомор. На Вінниччині його взагалі вважають делікатесом, та я його не беру, бо не вмію готувати. Зараз триває сезон білого гриба і починається сезон опеньок, – говорить пан Валентин.

Він каже, що чітких правил як збирати гриби, немає. Знаєш, як виглядають їстівні – бери, не знаєш – ліпше не чіпай. Не навчитесь цьому й за допомогою книжки.

– Я на власні очі бачив більше дванадцяти видів білого гриба. Його зазвичай малюють в літературі з коричневою шапочкою і білою ніжкою. Та насправді є різні варіації: зелена шапочка, коричнева ніжка тощо. Вже декілька разів я плутав білий гриб із чортовим грибом (синюк отруйний), що має ту ж форму та шапочку, але знизу бордово-бурячковий. Його ще називають гірчаком. Він неотруйний, та їсти гриб неможливо. Кинеш у бульйон – і все гіркне, – розповідає нам грибник.

Інфографіка від "24 каналу"

Тобто, за словами Валентина Штопка, якщо людина жодного разу не бачила і не тримала білий гриб у руках, вона не знайде його й у лісі. Теж саме стосується і грибів на ринку. Продавці можуть пропонувати вам їстівні маслюки, а ті виявляться неправдивими. Або опеньки – несправжніми. Тернополяни повинні знати, які гриби купують, і розбиратись у них, а не брати навмання.

– Бо всі гриби їстівні, абсолютно всі, та деякі – один раз! – додає чоловік.

Навіть у їстівних грибах є токсини

Досвідчена людина легко зрозуміє, коли зібрані гриби – сьогодні зранку чи ще вчора. По стану гриба добре видно, скільки він пролежав. Якщо понад добу – від нього можна отримати шкоду. Навіть у їстівних видах, пояснює пан Валентин, містяться токсини. Їхня кількість постійно збільшується і після 2-3 днів лежання гриб стає отруйним. Тому якщо хочете придбати гриби на ринку, та не розрізняєте їх – не полінуйтеся, перепитайте у перехожих, чи варто їх брати.

– Тепер сезон дощів. Якщо гриби продають у зливу, не хвилюйтесь, волога їм не шкодить. Та це лише тоді, якщо вони дійсно свіжі! – каже Валентин Штопко.

Щодо приготування, грибник полюбляє страви з білими грибами та опеньками. Перші, наголошує, універсальні. Їх можна проварити і покласти в морозилку, а тоді посмажити з цибулею, сметаною та дрібкою муки. Або скропити оцтом, додати цибулю і вийдуть неймовірні мариновані грибочки.

– Опеньки я зазвичай мариную. Багато оцту не додаю, на півлітрову банку всього чайну ложку. Він використовується лише як консервант. Можна промити гриби і посмажити. Більше ніяких рецептів не вигадую, – завершує розмову чоловік.

Читайте також: Просять від 50 до 250 грн за кілограм. Які гриби продають на стихійних ринках і чи безпечні вони?

А які легкі та смачні страви Ви готуєте з грибів? Напишіть у коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Wilfrid Bond

    ми проект, який безпосередньо об'єднує донорів  з окремими українцями або біженцями, які звертаються за матеріальною допомогою.

    🇺🇦 підтримуємо Україну
    подати на фінансову допомогу за кілька хвилин
    Тільки для громадян України та Українських біженців, щоб отримати детальнішу інформацію. перейдіть тут --> https://s.uappl.org/43reco785

keyboard_arrow_up