Чи займатись сексом до шлюбу: за і проти від тернопільських священників, психолога та лікаря (18+)

Чи займатись сексом до шлюбу: за і проти від тернопільських  священників, психолога та лікаря (18+)
  • З релігійного погляду секс до шлюбу — це гріх. Однак лікарі кажуть, що накопичення сексуальної енергії може бути шкідливим для здоров'я. То як бути? 
  • Пишіть у коментарях свою думку.

Як повідомляє bbc.ua, дві третини українців вважають, що сексуальні стосунки до шлюбу – це нормально. 

Нещодавно журналісти "20 хвилин" розповідали історію 35-річної Лариси, яка зізналась, що за все життя жодного разу не зустрічалась з чоловіками. У жодному плані. Жінка каже, що вирішила дочекатись того єдиного, з ким би могла прожити усе життя і якому могла б довіритись. Але така позиція дедалі рідше зустрічається серед молоді. 

Читайте також: Незаймана у 35: відверта розповідь тернополянки. Чи шкідлива пізня втрата цноти — коментують експерти

Відео дня

Про те, у якому віці тернополяни починають статеве життя і чи часто утримуються до шлюбу, говоримо із лікарем-терапевтом кабінету "Клініка дружня до молоді" Людмилою Даньо. Саме тут надають медико-соціальну допомогу і правову допомогу молодим людям, які опинились у складних ситуаціях.

— Коли починати інтимне життя, люди вирішують під впливом релігійних поглядів, виховання, соціальних переконань. Такого поняття "зазвичай" немає, коли йдеться про перший секс. Це дуже індивідуально, адже до нас звертались дівчата, які мали інтимний досвід у 8-9-му класі. Дедалі рідше люди погоджуються чекати до шлюбу. Є жінки, у яких висока сексуальна активність, і вони раніше починають статеве життя, є дівчатка спокійніші, у них ця потреба проявляється пізніше. Все залежить від темпераменту і від сексуальної потреби, — каже експертка. 

Чому ранній секс може мати негативні наслідки

За словами пані Даньо, раннє сексуальне життя може мати чимало негативних наслідків для здоров'я. 

— Зокрема, це рання небажана вагітність. Буває і таке, що за партнерів обирають одружених чоловіків, у яких вже свої сім'ї. Якщо це все закінчується перериванням вагітності, то потім це може загрожувати навіть безпліддям. Тому перед тим, як обирати партнера, потрібно добре зважити, чи є надійною для вас ця людина, — радить вона. — Також раннє статеве життя часто закінчується інфекціями, тому що часто молодь нехтує засобами захисту.  Якщо гонорею, сифіліс, навіть хламідії не вилікувати, проблеми можуть бути дуже серйозними. 

Експертка додає, що зараз досить рідко можна зустріти зрілі пари, які зустрічаються кілька років до шлюбу та не ведуть статеве життя. 

Читайте також: "Уже з 13 ведуть повноцінне статеве життя": де молодь може анонімно поговорити про це та отримати поради

— Все залежить від умов, у яких зустрічаються люди, від їх віку. Зрозуміло, що тоді досить багато часу проводять разом. Хіба у них або дуже міцні релігійні погляди, або є варіант, що у когось з є хтось "на стороні". Якщо чоловік бачить жінку напівоголеною, це провокує його на збудження, а воно повинно мати якесь завершення. Хоча якщо люди живуть окремо, більше варіантів, що вони збережуть цноту до шлюбу, і ще жодного разу мені не доводилось зустрічати пару, яка б жила разом і не вела статеве життя. 

Що робити, якщо перший досвід негативний

Часто перший секс може закінчитись не дуже вдало, а це може мати або психологічні чи навіть фізичні наслідки для організму. 

— Дівчина зазвичай не отримує задоволення під час першого сексу через больові відчуття. Тут важливо, аби партнер зрозумів це та міг "зупинитись" у відповідний момент. Але коли він наполягає на продовженні сексу, то в дівчини може бути страх перед наступним статевим актом, — каже лікарка. — З фізіологічного боку це може обернутись теж різними негативними наслідками, є таке поняття вагінізм. Це постійне або періодичне судомне скорочення м'язів тазового дна, через яке стає неможливим статевий акт, проведення гінекологічного огляду або процедури. Цю патологію можна ще назвати фобією статевого акту, яка супроводжується спазмом м'язів піхви. На вагінізм хворіють винятково жінки, і він часто є психологічним розладом.

За словами експертки, жінка має право зупинити такий акт у будь-який момент, інакше це вже згвалтування. 

Статистика — це не аргумент

Про інтимне життя до шлюбу говоримо із монахом-редемптористом (католицький чернечий орден), священником Сергієм Гончаровим. Під ніком Падре Серж випускає популярні у YouTube ролики на релігійну тематику. Там він спілкується з молоддю. І доволі часто люди запитують його про те, чи є секс до шлюбу гріхом. 

— Насправді все дуже просто з погляду Церкви. Спочатку є шлюб, обіцянка, відповідальність, а потім вже статеві стосунки між людьми, — каже священник. — Так, ми бачимо, що все більше людей не дотримуються цього закону, але це лише статистика. До прикладу, наведу таке порівняння: спочатку люди були створенні для життя і смерті в них не було, але потім через гріхопадіння почали помирати. Теж статистика. І помирати почали всі люди. Дуже негативна статистика. Але те, що всі помирають, не означає, що це є добре. Те, що більше й більше людей помирають через хвороби, теж не є добре. Для християн кількість не має бути аргументом. 

У своєму блозі о. Сергій веде рубрику із анонімними питаннями. Там до нього звернулась читачка, яка попросила поради: "Що робити, у мене вже був секс, мені 16 років. Це гріх?". І священник відповів, що ліки від будь-якого гріха — щире покаяння.

— Господь пробачає людину, коли вона приходить до покаяння. Тут можна згадати Марію Єгипетську, коли вона приходить блудницею, але пережила велике навернення. Бог тут дає своє прощення, але він не каже: "Йди і гріши далі, все окей", це було б неправдою. Прощення воно приходить з покаянням. Покаяння — це відвернення від гріха, і шлях далі з Богом, — відповідає священник. 

Заручені, але ще не одружені: чи варто утримуватись

Падре Серж каже, що навіть коли люди заручені, але ще не вступили у шлюб, секс вважається гріхом. 

— Люди ще не склали обітниці. Тобто вони є тими, якими мають намір. Наприклад, я маю намір бути лікарем. Так. Я навіть маю довідку, що я вступив на навчання в університет, але це ще не робить мене повноцінним лікарем: мені ще не дали диплом та фах, я ще не вмію "різати" людей так, щоб це не нашкодило, а навпаки — зцілювало. Тож чи маю я право братись за лікування людей? Очевидно, що ні, — роздумує він. — Заручини це окей, але це ще не є шлюб. Тут питання обітниці, яку ми складаємо. Ми не віддаємо себе повністю цій людині через обітницю вінчання. 

Тож Церква категорична в цьому плані, переконує священник.

Секс до шлюбу — гріх, навіть якщо зараз всі думають інакше

Думку з цього приводу ми запитали і у відомого на Тернопільщині священника УПЦ о. Олексія Філюка

— Церква засуджує усі види блуду, прилюбодіяння, подружньої невірності, перелюбу. Відносини молодих людей до весілля — також. Як бачимо, на превеликий жаль, у світі це ціниться все менше й менше. 

Ця  позиція кардинальна і рішуча, хоча справді бачимо, що з кожним роком менше і менше людей погоджуються на таке. Навіть якщо розглядати це з тієї позиції, що багато людей до зрілого віку залишаються самотніми, треба розуміти, що здоров'я-здоров'ям, але церква не може прийняти гріх. 

"Кожна людина в праві обирати свій шлях сама"

Про питання цноти до шлюбу розповідає практичний психолог Галина Язлюк:

—  По-перше, вихваляючи «невинність» і цноту, в суспільстві невірно пов'язують цінність і гідність жінок і дівчат з тим, чи був у них коли-небудь сексуальний досвід чи ні. Цнота є  більш культурним та моральним  символом, аніж фізіологічним, оскільки в багатьох культурах її збереження була показником положення жінки в суспільстві, а відповідальність за її збереження покладалась на старших членів родини, і звичайно ж думки самої " винуватиці свята" особливо ніхто не питав.
Відношення до цноти в суспільстві напряму пов'язане з темою сексуальності в суспільстві. І чим більш авторитарне суспільство тим більше ця тема актуальна, — каже психолог. 

З точки зору психічного здоров'я кожна людина вправі вибирати свій шлях до щастя. І коли саме "відкривати двері" до статевого життя — особисте право кожної людини, але однозначно потрібно вести просвітницьку роботу, починаючи з середнього шкільного віку і більшу увагу приділяти статевому вихованню.

— Ще слід не забувати, що перед першим статевим актом переживають не тільки дівчата, але це є в досить сильним моральним випробуванням для хлопців, які зазвичай бояться зробити, щось не так чи помилитись. Вони остерігаються негативної оцінки з точки потенційної партнерки, через це також іноді довго не наважуються на перший раз, — каже психологиня. 

Утримуватись від сексу може бути шкідливо

Відповіді на питання можна чи не можна вести статеве життя до шлюбу з точки зору психології чоловіків дає психолог-консультант з питань здоров'я відносин Андрій Дзіковський. 

— Питання початку статевого життя дуже індивідуальне. Адже за віком статеве дозрівання закінчується в одних людей раніше, в інших пізніше. Це саме стосується і психологічного стану. Усе залежить від ситуації, у якій перебуває людина, — каже він. — До прикладу, якщо ми беремо чоловіка, якому 40 років, і який ще неодружений. Якщо він не буде "випускати на волю" свою енергію, взагалі не знаю, чи це реально. 

Психолог-консультант переконує, що сексуальна енергія, яка не має виявлення через статевий контакт або мастурбацію "давить" і може впливати на поведінку. 

— Хоча чоловіки здаються досить беземоційними, важливо розуміти, що для них теж важливо, аби сексуальне бажання з'єднувалось із емоційним захопленням чи любов'ю, бо вивільнення сексуальної енергії без особливого емоційного ставлення до партнерки теж не надто позитивне, — каже він. 

За словами експерта, надмірне нав'язування суспільством "стереотипів", може завадити сексуальному бажанню проявитись згодом. 

— Ці страхи перед релігією, думкою батьків чи суспільства можуть проявлятись і згодом. Людина може сприймати сексуальні відчуття гріховними чи неправильними та закритись в собі. Потім, коли вже потрібно будувати стосунки в родині, із цим можуть виникнути проблеми. Коли вже усе можна: дозволяє релігія, батьки не проти, тоді людина не може відкритись, бо має переконання в тому, що це погано, — каже Андрій Дзіковський. — Тому рішення кожен має приймати не під впливом думки інших, а лише за власними відчуттями і власним бажанням. 

Опитування

Чи мали ви секс до шлюбу

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (230)
  • Володимир Суль

    На те є священник,проповідник,монах,епіскоп,щоб пояснювати.
    Секс в курей,собак,котів,голубів,свиней,кацапів,приблуд,люмпенів,а ми українці споконвіку кохалися і від кохання народжувалися розумні і мудрі діти.
    Кохайтеся чорнобриві.
    80%розлучень.
    80%худоби.Люмпенів.які забули дорогу до церкви,стіл на храмове свято не накривають,священник для них об'єкт призріння.
    Їхній бог бабки.Їхній рот не для причастя,а для куні і міньєту.Вони не ходять на спорт площадки,вони не займаються спортивними танцями,вони п'ють як худоба,нюхають лайно і курять смердячку,воно хоче кайфу,це і є кацап.
    Воно їде в світ за очі сам від себе.
    Воно хоче відібрати в шукає таких самих люмпенів.Не сіяло не дало ,а відібрати хоче.
    Це є смердючий люмпен,кацап,совок.
    80%розлучених.
    За долар в церкві перне.
    Хвалить всіх лиш би не Україну.
    Трудитися не хоче.шукає легкого хліба,не освіти,а диплома...
    Не роботи ,а вкрасти,,,дідвота.
    Кохайтеся чорнобриві....
  • Іван Півторак

    Якшо одружитися в 17-18  літ --- норма

    Katerina Kirilenko reply Іван Півторак

    Іван Півторак в кожного своя норма.  Добре,  коли не тьтіньками і дядінькаси зверху нав'язана і є доступ до контрацепції та знання про неї
  • Михайло Чорненький

    А ви питали думку того діяча, шо в піст тусувався з тьолками в сіті?🙄

    Kostiantyn Baranov reply Михайло Чорненький

    Mykhaylo Chornenkyy так він ніби жонатий був)
  • Anatolii Kovalchuk

    Що за дурне опитування? Ви в якому столітті живете?

    Lesia Pavlyshyn reply Anatolii Kovalchuk

    Михайло Чорненький маю на увазі закон, який не підлягає зміні, доповнень...

    Михайло Чорненький reply Anatolii Kovalchuk

    Lesia Pavlyshyn конституція?

    Lesia Pavlyshyn reply Anatolii Kovalchuk

    Не має значення яке століття, основний закон вічний...

keyboard_arrow_up