Розлучення в умовах війни: куди звертатися та які документи зібрати

Розлучення в умовах війни: куди звертатися та які документи зібрати
  • Пандемія, війна, нестабільне економічне становище – все це залишає свій відбиток на відносинах подружніх пар. Одні долають кризи разом і залишаються у шлюбі, а інші – обирають для себе розлучення.
  • Як змінилася статистика розлучень через війну, куди звертатися, якщо бажаєте розірвати шлюб і чи можна сьогодні замовити послугу «Розлучення під ключ» — ми дізнавалися.

Заяви про розірвання шлюбу від українців сипляться з усіх боків. Але кількість офіційних розлучень у минулому році зменшилася вдвічі, у порівнянні з 2021. Наприклад, за березень-грудень 2022 року шлюб розірвали на 11 511 родин менше, ніж за аналогічний період 2021. Про це повідомляють у Міністерстві юстиції України. Скільки зареєстрували розлучень за минулі роки дивіться на фото нижче.

Увага! Дані за 2022 рік вказують без врахування повної статистики із тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської та Херсонської областей.

Відео дня

Залежно від обставин українським законодавством передбачено два способи розірвання шлюбу.

Перший спосіб: у подружжя немає спільних дітей і вони обидва згодні на розлучення. Тоді все можна вирішити через відділ державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС).

Другий спосіб: у подружжя є діти або один з них не згоден розривати шлюб. Тоді розлучення відбувається через суд.

Адвокат Марія Бочан

Про всі нюанси ми дізнавалися в адвоката Тернополя Марії Бочан. Тож, розкажемо про кожен спосіб окремо.

– Війна суттєво не вплинула на процес розлучення. Все практично так само, як було до війни. Є лише свої нюанси, коли відповідачі на фронті або на окупованих територіях. У кожному конкретному випадку шляхи виходу з таких ситуацій і процесуальні дії треба обговорювати з адвокатом, – запевняє пані Марія.

Ми готові до розлучення

Якщо чоловік та дружина прийняли спільне рішення розірвати свій шлюб, при цьому не маючи спільних неповнолітніх дітей і вирішили всі питання щодо майна мирно, то таке розлучення вважається найпростішим або найлегшим в Україні.

У такому випадку для оформлення розлучення подружжю необхідно звернутися до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації (прописки) чоловіка або дружини і подати спільну заяву. Якщо ви або ваш чоловік має статус внутрішньо переміщеної особи, то ви можете звертатися до відділу за місцем фактичного проживання. Під час звернення кожен повинен мати при собі паспорт, а переселенець ще й відповідну довідку. Про це повідомляють на порталі державних послуг iGov.

Заява про реєстрацію розірвання шлюбу складається з двох частин – кожен з подружжя заповнює свою.

Згідно із законодавством між подачею заяви про розлучення і розірванням шлюбу повинен пройти місяць. За ці 30 чи 31 день ви маєте право відкликати свою заяву. Якщо за місяць ніхто не змінив свою думку, то у призначений день та час вам треба з'явитися в ДРАЦС для реєстрації розірвання шлюбу. Після цього ви вільні.

Коли звертаються до суду?

Якщо чоловік чи дружина проти розлучення, то один з них може ініціювати цей процес через суд. Зі слів адвоката Марії Бочан, у такому випадку до суду треба звертатися з відповідним пакетом документів: паспорт, свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження дитини чи дітей, позовну заяву про розірвання шлюбу та квитанція про сплату судового збору. У 2023 році судовий збір – 1 073, 60 гривень.

– Головне – це оригінал свідоцтва про шлюб. Якщо втратили, замовте собі повторну видачу. Це можна зробити навіть через додаток «Дія». Оригінал документа переконає суд, що будь-яких маніпуляцій з процесом розлучення позивач не робить. Останнім часом з’явилася практика, що оригіналу не треба, підійде і копія. Але щоби процес пройшов швидше і краще, я все ж рекомендую своїм клієнтам тільки оригінал. Також можна подати позовну заяву із додатками як безпосередньо до суду, поштою, так й онлайн, через Електронний суд. Все ж на практиці користується популярністю подача власноруч і через засоби поштового зв‘язку. При подачі власноруч, другого з подружжя не треба, – каже вона.

Є ще й інший, маловідомий спосіб, – розірвання шлюбу в суді за спільною заявою подружжя, яке має дітей. Марія Бочан ознайомлює нас з ним.

– Подружжя, яке має дітей, може подати до суду заяву про розірвання шлюбу разом із письмовим договором про те, з ким із них будуть проживати діти. Також варто вказати, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей. Цей спосіб, чесно кажучи, рідко використовують, – додає адвокат.

Увага! Позов про розірвання шлюбу не може бути пред’явлений протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини. Крім випадків, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, що містить ознаки кримінального правопорушення, щодо другого з подружжя або дитини.

– Коли дитині виповнився рік, «особливості» закінчуються. Звичайно суд може в силу малого віку дітей, їхньої кількості, інших об‘єктивних обставин давати сторонам строк для примирення. Але цей строк не може бути довшим шести місяців. Діти до процесу розлучення не мають ніякого відношення. Це справа суто між чоловіком і жінкою. Після розірвання шлюбу, права і обов‘язки батьків стосовно дітей залишаються незмінними. Батько, мати мають рівні права і несуть однакові обов‘язки щодо виховання, утримання своїх дітей, – наголошує Марія Бочан.

Після подання всіх необхідних документів та заяв, суддя має призначити дату судового засідання. Це не раніше, ніж через місяць з дня подачі заяви про розірвання шлюбу. Подружжя сповіщають про дату, час і місце засідання.

Якщо чоловік чи дружина не з'явилися в суд і немає відомостей про його сповіщення, розлучення відкладається. Також розгляд справи переноситься, якщо суд визнає поважними причини неявки будь-кого з пари на перше засідання.

Кожен з подружжя має право просити суд надати їм можливість для примирення. Суддя задовольнить запит, якщо примирення не суперечить інтересам другого з подружжя або дитини. Якщо ж суперечить, суд ухвалить рішення про розірвання шлюбу. Також ви можете спробувати оскаржити рішення.

–  Рішення можна оскаржити в апеляційному суді протягом строку, вказаного у документі. Якщо суд вирішив питання про права, свободу, інтереси та обов’язки учасників справи або осіб, які не брали участі у справі, вони також мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково. Зауважую, що за перегляд рішення в апеляційній інстанції також береться судовий збір, – наголошує пані Марія.

Якщо протягом кількох днів жоден зі сторін не оскаржує рішення суду, воно набуває законної сили. Суд направляє рішення про розірвання шлюбу до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем винесення рішення. В актовому записі про шлюб роблять відмітку про його розірвання. Рішення суду про розірвання шлюбу є єдиним документом, який підтверджує розлучення подружжя. Свідоцтво про розірвання шлюбу вже не видається.

Як бути зі спільним майном?

Яким чином розділити спільне майно під час розлучення – особиста справа кожного подружжя. Ви можете зробити це самостійно або в залі суду.

– Так, дружина і чоловік мають право розділити майно за взаємною згодою, зокрема уклавши договір про поділ майна, що є у спільній сумісній власності. При розірванні шлюбу, коли не досягнуто згоди про поділ майна, часто клієнти просять зразу поділити майно в судовому порядку. Тому готую позов про розірвання шлюбу і поділ майна подружжя одразу, – каже Марія Бочан.

За інформацією центру з надання Безоплатної правової допомоги, можливий лише поділ майна, яке подружжя набуло за час шлюбу. Частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними, шлюбним договором або не збільшено судом.

–  Суди дуже рідко відходять від цього принципу збільшення частки, так як потрібно мати реальні докази того, що чоловік або дружина взагалі не працювали та не намагались працювати під час шлюбу, зловживали спиртними напоями, вчиняли сварки або вчиняли правочини щодо спірного майна без згоди іншого подружжя. При цьому суд бере до уваги інтереси дружини, чоловіка, дітей та інші обставини, що мають істотне значення. Неподільні речі присуджуються одному з подружжя, – повідомляють в центрі.

Відповідно до статті 57 Сімейного кодексу України, не підлягає поділу майно, що є особистою приватною власністю дружини чи чоловіка. До цієї категорії належить майно, що:

  • набуте дружиною чи чоловіком до шлюбу;
  • набуте за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;
  • набуте за час шлюбу, але за кошти, які належали чоловіку чи дружині особисто;
  • житло, набуте чоловіком чи дружиною за час шлюбу внаслідок його приватизації в порядку передбаченому законом;
  • земельна ділянка, набута за час шлюбу внаслідок приватизації або одержана із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом України;
  • речі індивідуального користування, в тому числі коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя;
  • премії та нагороди, одержані за особисті заслуги;
  • кошти, одержані як відшкодування за втрату (пошкодження) речі, що належала дружині чи чоловіку, а також як відшкодування завданої їй, йому моральної шкоди;
  • страхові суми, одержані за обов’язковим особистим страхуванням, а також за добровільним особистим страхуванням, якщо страхові внески сплачувалися за рахунок коштів, які були особистою приватною власністю дружини чи чоловіка.

Як розлучитися, якщо проживаєте за кордоном?

Зі слів Марії Бочан, українці, які проживають за кордоном часто думають, що їх присутність обов’язкова під час розлучення. Натомість адвокат доводить нам інше.

– За цивільним процесом розлучення підпадає під категорію малозначних справ. Їх розглядають в порядку спрощеного провадження, без присутності сторін. Тому, коли українці звертаються до мене з інших країн і просять їх розлучити, ми це робимо. Вони мають мені обов’язково надіслати пакет документів, це можна зробити перевізником, і я вже сама тут готую, подаю, – каже пані Марія.

Аби прискорити процес, адвокат радить подружжю спершу сфотографувати всі документи і надіслати їх на месенджер. Таким чином, поки ви знайдете перевізника і відправите документи в Україну, адвокат вже по фото підготує відповідні заяви.

– Перелік документів звичайний: оригінал свідоцтва про шлюб, свідоцтво про народження дитини чи дітей, паспорт та ідентифікаційний код (наприклад, чоловіка). Також за наявності треба надати паспорт, ідентифікаційний код, місце реєстрації, проживання та номер мобільного телефону (наприклад, жінки). Також не забувайте про судовий збір. Свідоцтво про шлюб обов’язково має бути в оригіналі. Це документи, що додаються до позовної заяви. У суді найпершим документом у справі є сама позовна заява про розірвання шлюбу. Ще можна додати окреме клопотання про розгляд справи без участі сторони якщо не бажаєте з‘являтися в судове засідання, –  додає пані Марія.

Вже далі ви контактуєте зі своїм адвокатом і дізнаєтеся про те, як просувається справа щодо вашого розлучення. Ситуації бувають різні, тож і термін розірвання вашого шлюбу може відрізнятися від інших. 

Читайте також:

Чи реально тернополянам оформити субсидію онлайн? Ми перевірили

Допомога при народженні дитини у 2023 році: на яку суму розраховувати і від чого вона залежить

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач75

    Дякую, chubygreat, за допомогу мені, нехай Бог і надалі дає вам сили продовжувати цю роботу. Я зв’язався з chubygreat, коли я дізнався про нього та про те, що він може робити і що він робив, я вирішив зв’язатися з ним по допомогу через цю електронну адресу: [email protected], і ми поговорили. Я розповіла йому, з чим зіткнулася в той момент, тому що мій чоловік збирався подати на розлучення, тому що ми постійно сваримося через дівчину, з якою я завжди знаходжу його. Він сказав мені, що збирається подати на розлучення, вижене мене та приведе іншу жінку, я розповів chubygreat усе, що пережив у чаті, він дав мені свій номер +2349056504566, я дзвонив йому кілька разів, поки він не звільнився працювати за мене та сказав мені, що мені потрібно надати та що я зроблю після цього, він дав мені сімдесят дві (72) години, щоб усе було добре та нормально, як ми звикли. Я дякую chubygreat за це все життя я великий. Якщо ви хочете потрапити до chubygreat, просто зв’яжіться з цими деталями електронною поштою [email protected] і зателефонуйте за номером +2349056504566, і ви побачите, який я щасливий і виконаний у ньому. зв’яжіться з chubygreat зараз і будьте щасливі все своє життя.

keyboard_arrow_up