Встигніть побачити унікальні орнаменти: в обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку рушників

Встигніть побачити унікальні орнаменти: в обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку рушників
  • Рушники – це відбиття культурної пам’яті народу, окрім культурного змісту вони мають символічне значення. Тепер рушники продовжують життя в сучасних обрядах.
  • Для того, аби вшанувати одвічний символ українського народу, з нагоди Дня соборності України в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї влаштували виставку «Вишиті обереги єднання».
  • Що цікавого зібрали в її експозиції – читайте у матеріалі.

Рушник супроводжує людину впродовж усього життя, і в радості, і в горі.

Він завжди був символом гостинності – на ньому підносили дорогим гостям хліб-сіль, використовували як один з найважливіших атрибутів весільного обряду. Особливо значну роль відігравав рушник у пошановуванні образів Ісуса Христа та Божої Матері.

Про це розповідають на Фейсбук-сторінці Тернопільський обласний краєзнавчий музей.

Відео дня

В установі організували виставку «Вишиті обереги єднання». Її відкрили 21 січня, а триватиме вона до 3 лютого, тобто два тижні. До експозиції виставки увійшли майже 20 робіт, які мають потужне оберегове значення – вишиті рушники народних майстринь з різних областей України та авторські ляльки-мотанки Галини Китай (м. Тернопіль).

Пошану до рушника передають з покоління в покоління у всіх регіонах України. Їх вишивали і вишивають як на півночі, так і на півдні, як на заході, так і на сході. Завдяки вишитому рушникові вдається передавати традиції українського народу. Вони є своєрідним елементами єднання українців і дозволяють об’єднати людей незалежно від віросповідання, політичних уподобань, віку.

Натомість ляльки-мотанки, за інформацією співробітників відділу фондів краєзнавчого музею, це давні родинні обереги українців. Вони уособлюють собою єднання сімейних зв’язків поколінь.

Орнаменти рушників та одяг ляльок-мотанок переважно мають оберегове значення, адже такі вироби покликані охороняти життя людини від лиха.

Майстрині часто застосовували у візерунках старовинні символи та знаки: сварга — духовна сила, хрест — непохитна віра, безкінечник — неперервність буття, восьмикутна зірка — символ Богородиці, дерево життя – слугує уособленням єдності світобудови тощо.

Кожен вишитий рушник, немов святий омофор, створений для нашого захисту з любові та непохитної віри. Кожна лялька, ніби захисний щит для душі й тіла. Особливо сьогодні, під час страшної війни, такі речі стають важливими для кожного українця.

Тому тернополян закликають встигнути відвідати цікаву виставку й дізнатись багато нового про автентичні національні традиції!

Читайте також: 110 років Тернопільському обласному краєзнавчому музею: розповідаємо його секрети

Читайте також: 110 років Тернопільському обласному краєзнавчому музею: розповідаємо його секрети (Частина 2)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up