Як розпізнати авітаміноз і чим його лікувати?

Як розпізнати авітаміноз і чим його лікувати?
  • Дефіцит вітамінів може спричинити порушення здоров'я, що виражаються низкою неприємних симптомів.
  • Таким чином організм намагається повідомити нам про потенційну нестачу вітамінів та мінералів.
  • Як цього уникнути і чим лікувати?

Немає апетиту, слабкість, роздратованість, випадіння волосся і безсоння... Ви думаєте, що це ваш нормальний стан, враховуючи високий ритм життя і пригнічений стан через війну. яка точиться в Україні? Частково це може бути так, але часо такі ознаки можуть свдічити про нестачу вітамінів. які сигнали у такому випадку подає організм і що з нии робити – розповіли у Тернопільському обласному центрі контролюта профілактики хвороб.

Симптоми авітамінозу

Загальні прояви:

  • нездужання;
  • втома;
  • порушення сну;
  • низька працездатність;
  • погіршення стану шкіри.
  • часті застуди та інфекційні захворювання.

Відео дня

Як визначити, яких вітамінів не вистачає

Проблеми із зором

Багато захворювань органів зору: куряча сліпота, пігментний ретиніт, гемералопія, ксерофтальмія, екзематичні ураження повік, поверхневий кератит, ураження рогівки, кон'юнктивіт пов'язані з дефіцитом вітаміну А.

Ламке волосся та нігті

Ламкість, витончення або розшарування волосся та нігтів може свідчити про нестачу біотину, відомого також під назвою вітаміну B7. Він допомагає організму перетворювати їжу на енергію. Інші симптоми дефіциту біотину включають хронічну втому, м'язовий біль, судоми та поколювання в руках та ногах. Крім того, причиною ламкості нігтів та випадання волосся може бути нестача вітамінів А та Е.

Проблеми зі шкірою

Сухість, лущення шкіри, свербіж, тріщини, поява передчасних зморшок і ділянок «гусячої шкіри», екземи та дерматити можуть виникнути через низький рівень вітаміну С, К, Е, а також вітамінів групи В.

Кровоточивість ясен та синці

Часто причиною кровоточивості ясен є грубе чищення зубів або пародонтит, але справа може бути в нестачі вітаміну С. Він відіграє важливу роль у загоєнні ран та імунітеті, є антиоксидантом, що запобігає пошкодженню клітин.

Носові кровотечі та підвищена кровотеча ясен виникають також через брак вітаміну К. Про нестачу вітамінів С і К можна дізнатися за утворенням помітних підшкірних гематом, що виникають навіть при легкому ударі.

Стійка лупа та плями, що лущаться на голові, бровах, вухах, повіках і грудях можуть бути викликані різними факторами, в тому числі й дієтою з низьким вмістом вітаміну А, ніацину (вітаміну B3), рибофлавіну (вітаміну B2) і піридоксину (вітаміну B6).

Порушення росту, ламкість кісток, м'язова слабкість, проблеми із зубами

Вітамін D впливає на метаболізм кальцію, тому його дефіцит може бути причиною частих переломів, слабкості в м'язах, деформації кісток у дітей, розхитування зубів, частого карієсу. Розхитування та випадання зубів здатний привести брак у раціоні вітаміну С. М'язову слабкість, судоми та спазми м'язів викликає також і тривалий дефіцит вітаміну Е в раціоні.

Авітаміноз та психологічний стан: в чому зв'язок

Авітаміноз можна визначити також за яскравими симптомами психологічного характеру.

До них відносяться:

  • швидка стомлюваність;
  • слабкість;
  • дратівливість;
  • запаморочення;
  • розлади сну (сонливість та безсоння);
  • депресія;
  • труднощі з концентрацією, пам'яттю та мисленням;
  • зниження лібідо.

Відомо, що дефіцит вітамінів групи В порушує роботу нервової системи. Такі симптоми, як чутливість до шуму, відсутність апетиту, забудькуватість, неможливість сконцентруватися на чомусь, труднощі з навчанням, а також погіршення сну, млявість, пригніченість вказують на нестачу цих нутрієнтів.

При глибокому дефіциті В1 змінюється особистість: людина стає дратівливою, апатичною, пригніченою, безглуздою, нетерпимою, безініціативною, невпевненою в собі.

Вітамін В12 сприяє виробленню еритроцитів та ДНК, а також покращує функцію нейромедіаторів. Його нестача здатна викликати анемію, яка виражається втомою, слабкістю, безсонням та денною сонливістю. Погіршення пам'яті також може бути пов'язане з браком вітаміну D.

Як уникнути авітамінозу?

Уникнути авітамінозу допоможе продуманий раціон, який включає не тільки продукти, що є джерелом вітамінів, але й ті, що необхідні для засвоєння. Крім того, неправильне приготування та зберігання їжі руйнує корисні мікронутрієнти. Так, у нарізаному салаті вже за пару годин вітамінів стає у кілька разів менше.

Наступні правила допоможуть максимально зберегти вітаміни в їжі:

  1. Готуйте страви самостійно, не купуйте вже приготовлені, так ви зможете гарантувати їхню свіжість. Відмовтеся від вживання фастфудів, консервованих продуктів.
  2. Не тримайте заморожені продукти довго в холодильнику, готуйте частіше.
  3. Під час смаження втрачається близько 50% вітамінів, що містяться в продуктах, тому вибирайте приготування на пару, тушкування, запікання, варіння.
  4. Овочі кидайте в киплячу воду, використовуйте мінімальну термообробку.
  5. Варіть і тушкуйте в невеликому об'ємі рідини, щоб не зливати відвар, наповнений вітамінами.
  6. Не переварюйте продукти, свіжоморожені овочі та фрукти готуйте відразу після миття, не розморожуючи.
  7. Їжте овочі та фрукти по можливості свіжими та повністю, не нарізайте їх заздалегідь.
  8. Їжте фрукти зі шкіркою (якщо впевнені в їхній біоякості), тому що вона містить.

Особливо під час війни, коли люди постійно перебувають у стресовому стані, важливо берегти себе: для профілактики авітамінозу також необхідно часто гуляти на свіжому повітрі, виконувати прості фізичні вправи, які зміцнюють здоров’я і покращують загальне самопочуття.

Дбайте про себе та близьких! Будьте здорові!

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» розповідали, чому перед сном краще з’їсти шматочок сала, якщо ви зголодніли. Не забудьте також почитати про снодійні властивості страв, а також дізнатись про «продукти щастя», які обов’язково піднімуть ваш настрій.

 

Читайте також:

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up