Чи буде карантин у тернопільських школах

Чи буде карантин у тернопільських школах

Наразі сім класів та одну групу центру професійно-технічної освіти, закрили на карантин через високі показники захворюваності на ГРВІ. Ці дані змінюються чи не щодня. Про те, чи варто чекати в Тернополі епідемії грипу та як захистити від недуги себе та рідних, поговорили  під час прямого ефіру на сайті «20 хвилин».

- Наразі низька інтенсивність епідпроцесу. Якщо порівнювати дані з попереднім тижнем, кількість хворих збільшилася лишень на 6,6% по області. Звісно, ми очікували більший показник, - каже вона. – Питома вага хворих дітей до 18 років – 56%, із них школярі складають 64,2%. Переважає дитяче населення, більше хворіють діти віком 5-9 і 10-14 років. Це пов’язане із перебуванням у шкільних колективах.

Оскільки хворіють більше учні загальноосвітніх середніх навчальних закладів, аби знизити інтенсивність розповсюдження недуги, в окремих закладах чи класах призупиняють навчання.

- По області в 21 навчальному закладі та шести класах призупинили навчальний процес. За нашою інформацією, найбільше хворих у Борщівському, Теребовлянському, Заліщицькому районах. Навчання призупиняють лише тоді, коли кількість відсутніх у класі складає не менше 20-30%, - зауважує пані Павельєва.

Відео дня

У Тернополі навчання призупинили в семи класах загальноосвітніх шкіл – 2 – у школі №5, 1 клас – у школі №7, 1 клас – у початковій школі з поглибленим вивченням іноземних мов, 1 клас – у школі №27, 1 клас - у ТНВК №15 і 1 клас – ТНВК №6. Відповідно до рішення з питань техногенної безпеки і надзвичайних ситуацій Тернопільської міської ради, 28 січня прийняли рішення щодо обмежувальних заходів, пов’язаних зі значним рівнем захворюваності на кір та ГРВІ та грип.

- Керівники закладів освіти самостійно приймають рішення щодо призупинення та відновлення навчального процесу. Тому говорити про те, на скільки днів вводять обмежувальні заходи, - прерогатива директора тієї чи іншої школи. Класні керівники моніторять ситуацію, спілкуючись з батьками.

Разом із тим, у шкільних приміщеннях вводять додаткові заходи профілактики захворюваності.

- Вологе прибирання із деззасобами посилюються в зимовий період. Частіше провітрювання класних кімнат, частіше вологе прибирання спортзалів, прибирання рекреаційних зон і коридорів, їдалень. За рішенням батьківських громад у закладах вводять додаткові заходи – кварцування приміщень чи використання фітонцидів – часнику, цибулі.

Про те, як захистити себе та рідних від ГРВІ та грипу, розповіла сімейний лікар Віолета Шамбель.

- Потрібно правильно харчуватися, тепло вдягатися, вживати сезонні фрукти та овочі, не забувати про миття рук, часті провітрювання приміщення та вологе прибирання. Необхідно користуватися індивідуальним посудом. Якщо є контакт із хворим, потрібно вдягати маску для спілкування, - пояснює вона.

 

 

Гості прямого ефіру:

  • заступник начальника міського управління освіти Ірина Сум;
  • лікар-епідеміолог Віолета Шамбель;
  • сімейний лікар Віолета Шамбель.

 

Найцікавіші обговорення на сайті «20 хвилин»:

 

Чим відрізняється ГРВІ від грипу?

Віолета Шамбель

Це все – вірусні захворювання. Відмінність – симптоми. При грипі не буде виділень із носа, присутній біль у грудях та підвищена температура тіла. Пацієнт має обов’язково звернутися до лікаря. ГРВІ також протікає із сильною температурою тіла, нежитем, першінням в горлі, кашлем.

 

Тернополянка

Як попередити недугу?

Віолета Шамбель

В аптеці можна придбати експрес-тести на грип. Вони прості у використанні. Визначають грип тип А і В. Самостійно лікувати нічого не можна. Якщосимптоми недуги, наприклад, температура, то можна випити Парацетамол чи Ібупрофен. Плюс треба пити велику кількість рідини. І обов’язково – звернутися до лікаря.

Марія Павельєва

Переважно такі тести розраховані для швидкого встановлення діагнозу у пацієнтів, які перебувають в інфекційному стаціонарі. Це проходить під контролем лікаря та дає можливість визначити саме тип грипу.

 

Світлана

А як щодо вакцин?

Марія Павельєва

Дуже багато людей плутають – ГРВІ та грип. Відрізняти їх важливо. Адже щеплення від грипу не захищає від респіраторних інфекцій. Грип набагато складніший, якщо його своєчасно не лікувати, він може призвести до серйозних ускладнень, навіть летальних випадків. Із жовтня в Україні померли більше 40 осіб. Тому не потрібно легковажити, а вчасно звертатися за кваліфікованою допомогою.

Лікаря краще викликати додому, аби не заражати інших.

 

Оксана Петрівна

І часто люди щеплюються від грипу?

Віолета Шамбель

Так, є охочі, які приходять до нас. Ми пишемо направлення, вони купують в аптеці препарат і повертаються до нас. Лікар обов’язково оглядає пацієнта, міряє температуру тіла, оглядає шкірні покриви. Лише після того приймає відповідне рішення.

Марія Павельєва

Недотримання техніки проведення щеплення може лише зашкодити. Тож це повинні робити професіонали, люди, які мають медичну освіту та відповідну практику проведення маніпуляцій.

 

Ігор

Як захистити дитину у шкільному колективі?

Віолета Шамбель

Мати індивідуальний посуд, дотримуватися гігієни рук. Діти повинні регулярно харчуватися, вживати вітаміни по сезону.

 

Анна

Чи будуть у лютому канікули для першокласників?

Ірина Сум

На початку навчального року кожен заклад складав структуру процесу. МОН рекомендувало встановити для першокласників додаткові канікули у лютому. Враховуючи те, що зимові канікули були тривалими, управління освіти рекомендує керівникам закладів переглянути структуру та режим роботи, які були затверджені у серпні-вересні. Відповідно до навчальних програм, має бути 35 робочих тижні. Тому керівники шкіл переглянуть свої структури та приймуть рішення.

 

Тетяна Бархів

Школи були на канікулах, опалення вимикали. Поверталися учні в холодні класи. Під час карантину теж так буде?

Ірина Сум

Дійсно, коли були зимові канікули, опалення не вимикали, воно працювало в економному режимі. Перед початком другого семестру опалення включили, як і раніше. Можливо, не всі класні кімнати прогрілися за вихідні, але за ару днів уже було тепло. Під час призупинення навчання в окремих класах економії тепла по закладах немає. Школи працюють в повному режимі. Батарей ніхто не вимикає.

 

Тернополянка

Скільки разів на рік можу захворіти на грип та ГРВІ?

Віолета Шамбель

У зимовий період захворіти легше. Також період переходів із теплої в холодну пору чи навпаки. Оманлива погода часто стає ворогом.

Марія Павельєва

Збудників вірусних інфекцій дуже багато. Людина може хворіти кілька разів. Що стосується грипу, то зазвичай в епідсезон (із жовтня по травень) є дві хвилі грипу – в одну циркулює один збудник, в другу – інакший. Для Тернополя характерно, що навіть у березні може бути друга хвиля грипуспалах рівня захворюваності. Загалом же цього року низька епідемічна активність вірусу грипую. Певно, це пов’язано із неблагополучною ситуацією захворюваності на кір.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінничині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up