Чим корисний чай та як його правильно пити: поради дієтологині

Чим корисний чай та як його правильно пити: поради дієтологині
  • Чай – один з найбільш популярних гарячих напоїв. Однак чимало тернополян не знають, як правильно його обирати, заваювати та пити.
  • Журналіст «20 хвилин» дізнався, чим корисний цей напій та як правильно його пити.

- Чайний кущ з грунту отримує все найкорисніше, – розповідає дієтологиня-нутріціолог, консультант з харчування, Мар’яна Лебідь. – Ці корисні речовини отримує людина, п’ючи чай. У будь-якому сорті чаю є понад 130 корисних мікроелементів. Звичайно, в залежності від сорту, кількість корисних речовин відрізняється. Темний колір чаю дають таніни. У кожному листі є різна концентрація цих речовин. Вони дають ефект збадьорення.

Чим корисний чорний та зелений чай

Як розповідає дієтологиня, чай є дуже корисним для людського організму.

Відео дня

- Чай добре впливає на серцево-судинну систему людини, – каже пані Мар’яна. – Він має здатність розширювати судини. В певні мірі чай допомагає знімати спазми. Завдяки тому, що цей напій допомагає розширювати судини, покращується кровообіг. В деякій мірі він нормалізує тиск. Зелений чай має набагато більше кофеїну та теоброміну, ніж у каві. Тому краще пити не каву, а зелений чай, який може більше взбадьорити та принести більше користі. Чай містить вітамін А, В1 та В2, Р, К і С.

Однак головне не зловживати цим напоєм та обирати якісний чай.

 - Хоча цей напій має чимало корисних властивостей, є і інша сторона медалі, – розповідає дієтологиня. – Чорний та зелений чай може нести певну шкоду організму. Все через те, що люди неправильно його обирають, заварюють та вживають. На полицях наших магазинів є багато неякісного товару. Виробники, для того щоб здешевити чай, використовують неякісні листки, використовують шкудливі барвники, ароматизатори та підсилювачі

Щоб перевірити, чи чай має штучні барвники – можна подивитись на чашку. В середині кружки лишається слід від штучного барвника. Натуральний чистий лист не може лишити такого сліду. Штучні барвники лишаються в нашому організмі. Деякі з них можуть нести велику шкоду.

- Багато виробників додають в продукт ароматизатори, – продовжує Мар’яна. – Наприклад – зелений чай з ароматом ананасу. Ананасів там може навіть не бути, лише ароматизатор. Він не несе нічого корисного.

Як правильно пити чай

Звичайно, щоб отримувати користь і не завдавати собі шкоди, потрібно знати міру.

- Якщо говорити про зелений чай, то він має здатність «вимивати» кальцій з організму, тому понад 5 чашок в день пити не можна, – пояснює дієтологиня. – Міцний чорний чай може негативно впливати на роботу серця.

Велику роль має і вода, якою заварюють чай. Чимало людей роблять це не правильно.

- Часто для заварки використовують не якісну воду, – каже дієтологиня. – Якщо доводити воду до кипіння, то вона вже є «мертвою». Краще за все заварювати чай водою при температурі 70 градусів. Листки також мають бути якісними.

Щоб отримати користь від напою, його варто пити не пізніше ніж через 15 хвилин після заварювання – радить дієтологиня. Через 15 хвилин чай починає окислюватися. Також, не варто забувати про пиття звичайної води. Пити лише чай неможна.

- Чорний час забирає багато води з організму, – пояснює Мар’яна Лебідь. – За водним балансом потрібно добре стежити. Краще пити 1 – 2 кружки чорного чаю в день, але і про звичайну воду не потрібно забувати. Зеленого чаю можна пити трохи більше – 2 – 3 кружки на добу. Я не раджу переходити межу у 5 кружок на добу, бо ніякої користі від цього не буде.

Чай з бергамотом, каркаде чи сушеними фруктами також корисний – пояснює дієтологиня. Однак краще мати звичку пити цей напій без цукру, оскільки забагато цукру не є корисним, а також цукор пришвидшує процеси окислення чаю.

Чи працює «чайна дієта»

Чимало тернополянок перед новим роком обирають для себе дієти, щоб скинути кілька зайвих кілограм та ефектно виглядати під час свят. В інтернеті все частіше можна зустріти рецепти «чайних дієт».  Суть її полягає в тому, що потрібно випивати в день 1,5 літри чорного чаю. Однак, як пояснює Мар’яна Лебідь, ніякого ефекту чи користі від неї чекати не варто.

- Насправді така дієта – це великий міф, – пояснює дієтологиня. – Будь-яка дієта та обмеження себе в харчуванні не несе жодної користі. До того ж, чай у великій кількості негативно впливає на організм. Це вимивання кальцію та вивід води з організму. Всі процеси в нашому організмі відбуваються у водному середовищі. Тому я не рекомендую «чайну дієту». Достатньо мати міру. Головним напоєм для нас є саме вода, а не чай чи кава, тому зловживати не можна.    

А ви часто п’єте чай? Який любите найбільше? Діліться думками у коментарях!  

Опитування

Скільки кружок чаю ви п’єте щодня?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Машка Лесик

    Каву
  • борщ

    дієтологиня, мдее

    гср reply борщ

    а як правильно буде - депутатиха чи депутатиня?
  • тарас

    а ця "дієтологиня" звідки знає десь прочитала в інтернеті а видає за своє знання
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі 15:35 Волейбольний майданчик на Циганці планують ремонтувати: у якому він стані та що мають робити play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up