Чому у Тернополі на кір зараз більше хворіють дорослі

Чому у Тернополі на кір зараз більше хворіють дорослі

Серед причин, чому на кір захворіло більше дорослих, медики назвали відсутність щеплень в дитячому віці, фальсифіковані довідки про щеплення та сумнівну якість вакцини в селах і районах.

Цього року у Тернополі на кір захворіли 283 людини. Дорослих серед них 52,8%.

- Такого ніколи не було, - зазначила під час прес-конференції щодо ситуації з кором у Тернополі лікар-епідеміолог, завідувач відділу епіддосліджень Тернопільського міського відділу ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗУ»  Богдана Козяр. – Торік більше хворих було серед дітей - 72%. Цього року дітей є 47,2%, їх захворіло 156. Хворі є серед дітей усіх вікових груп, найбільше - у віці від року до 4-х років - 48.

Відео дня

Серед причин, чому на кір захворіло більше дорослих, медики назвали відсутність щеплень в дитячому віці, фальсифіковані довідки про щеплення та сумнівну якісь вакцини в селах і районах.

- Ми проаналізували вакцинальний статус тих, хто захворів. Жодного щеплення не мали 72 особи, одне щеплення мали 43 особи, два щеплення – 39 осіб, і 129 осіб не мали даних про щеплення, - розповіла Богдана Козяр. – І була така ситуація, що в картках деяких пацієнтів, як з’ясувалося, помилково були записані щеплення, але фактично люди їх не мали.

Наші середньоспеціальні заклади мають учнів з районів, і на цих дітей ми повпливати не можемо, бо діти не є жителями Тернополя, вони щепилися в селах, зазначив заступник директора з амбулаторно-поліклінічної роботи міської дитячої лікарні Володимир Кучма.

– Виникають питання до дотримання холодового ланцюга і, відповідно, до якості вакцини, - зауважив пан Кучма. - Вакцина повинна зберігатися в холодильнику при температурі +2+8 градусів. Якщо світла у селах може не бути по 2-3 дні, то закономірне питання – наскільки дієва та вакцина.

Епідеміологи оцінюють ситуацію щодо кору в Тернопільській області як неблагополучну. Тернопільщина знаходиться в п’ятірці регіонів, де зареєстровано найбільше хворих

В області було 46 спалахів кору, частка дітей в спалахах кору – 14%, - зазначив завідучач Тернопільського міського відділу ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗУ» Анатолій Поліщук. – Це говорить про те, що в 2017 і 2018 роках дітям активно робили щеплення від кору.

- Щоб зменшити кількість хворих на кір, треба робити щеплення як передбачено календарем щеплень, і правильно поводитися під час спалаху кору, - зазначив Анатолій Поліщук. – Насамперед, треба максимально швидко ізолювати хворого на кір, бо контагіозність дуже висока – до 98%. Хворий найбільш заразний в останні два дні перед початком захворювання. Він не має бути в колективі, бо заражає інших. Щоб не було такого, що хвора на кір дитина живе в одній кімнаті в гуртожитку з іншими з понеділка до п’ятниці, і чекає кінця тижня, щоб аж тоді поїхати додому. До речі, так і заразилися кілька дітей з ПТУ, які жили в одній кімнаті з хворим на кір.

Шлях передачі кору – повітряно-крапельний. Тому треба провітрювати класи, аудиторії, навальні кімнати, а також мити руки, щоб перервати механізм передачі вірусу від хворого до здорових осіб.

- І наостанок - для колективного імунітету потрібен якомога більший відсоток щеплених людей від кору, - наголосив пан Поліщук. – А останні 10 років у нас була ситуація, коли не було вакцини, коли щеплених було до 30%, а потрібно 94%. Коли був малий прошарок імунізованих, активного імунітету не було, і тому цей прошарок людей зараз хворіють на кір, і тому дорослі хворіють.

Медики наголошують на необхідності вакцинації від кору як для дітей, так і для дорослих. Як йдеться на офіційному сайті МОЗ, в Україні зробити безоплатне щеплення вакциною КПК та надолужити пропущені дози вакцини можна усім дітям до 18 років, а також дорослим із груп ризику: військовим, учасникам Операції об’єднаних сил, студентам, освітянам і медикам.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії Від читача 17:19 У квітневому топі вакансій на Тернопільщині - водій, продавець, кухар, швачка, медсестра, лікар 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва 12:05 Куди піти, що подивитися у Тернополі 17-21 квітня 11:30 У Тернополі відбудеться сесія міської ради — які питання вирішать 11:20 Лазерна епіляція Сandela 2+1. Кожна 3-тя процедура в подарунок! (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up