Дезінфікувати чи ні: як не нашкодити собі та дітям надмірною стерильністю

Дезінфікувати чи ні: як не нашкодити собі та дітям надмірною стерильністю
  • Підтримувати стерильність та користуватися дезінфікуючими засобами чи просто дотримуватися елементарних правил гігієни? В аптеках, магазинах побутової хімії та звичайних супермаркетах можна придбати засоби для стерилізації шкіри, посуду, підлоги, та всього, що нас оточує.
  • Як не нашкодити собі та своїм дітям надмірною чистотою та боротьбою з мікробами, та як правильно обирати засоби – читайте у матеріалі. 

Через сиру та прохолодну погоду «гуляє» багато респіраторних захворювань. Взимку через відсутність достатньої кількості свіжих фруктів та овочів, меншої кількості прогулянок та руху, можна підхопити захворювання. Тому щоб уберегти себе від патогенних мікроорганізмів, дехто купує антисептики для шкіри.

Які є та скільки коштують антисептики для рук

Антисептик можна придбати у будь-якому магазині чи аптеці. Вони продаються у вигляді спрею чи гелю. Флакон зазвичай має об’єм 50 – 60 мл. Ціни на них не високі – близько 20 – 50 гривень. Флакони невеликі, тому їх можна зручно носити у своїй сумці чи рюкзаку. Однак обирати їх потрібно правильно, звертаючи увагу не тільки на упаковку та зручність дозатора. Як пояснюють в одній з тернопільських аптек, спрей чи гель варто обирати в залежності від того, яка у вас шкіра.

Відео дня

- Зазвичай антисептики для шкіри мають активний компонент у вигляді етилового чи ізопропілового спирту, - пояснює фармацевт пані Інна. – Спирт дуже сушить шкіру. Якщо ви користуєтесь таким часто, то ефект може бути зворотнім, бо шкіра рук буде пересушена та почне тріскатися, а це ще гірше, бо в мікроранки зможуть потрапляти мікроби.

Як радить фармацевт, не варто зловживати такими засобами, щоб собі не нашкодити. Також потрібно добре дивитися склад антисептика.

- Особисто я маю антисептик і невеликого флакону мені вистачає на кілька місяців – розповідає пані Інна. – Я його використовую тільки після громадського транспорту чи, наприклад, в поїзді. Якщо ви часто користуєтесь антисептиком, то краще обирати ті, які мають у своєму складі гліцерин, який зволожує шкіру або різні масла. Можна також після дезінфекції використовувати звичайний зволожуючий крем для рук.

Також фармацевт каже, що не варто експерементувати та купувати звичайний спирт для постійної дезінфекції рук.

- Я знаю, що дехто просто купує саліциловий спирт, або етиловий спирт, наливає його у флакони і використовують як антисептики, - каже пані Інна. – Це взагалі не варто робити, бо такий спирт пересушує шкіру. Хлоргексидин хороший антибактеріальний антисептик, але він не впорається з вірусами. До того ж, його використовують для лікування, а не для профілактики. Наприклад, ним дезінфікують гнійні рани.

Дезінфекція будинку – які є засоби

Окрім засобів дезінфекції для шкіри, є і різні засоби для дому. Їх можна придбати в будь-якому магазині побутової хімії. Це засоби для миття підлоги, ванної кімнати, посуду, сантехніки, тощо. В залежності від об’єму, такі засоби коштують в середньому 60 – 120 гривень. Однак, як кажуть продавці, засоби призначені саме для дезінфекції вони не мають. Можна лише придбати звичайну «білизну», в склад якої входить хлор.

Білизна або в народі просто «хлорка», призначена не лише для відбілювання одягу. Її використовують для дезінфекції підлоги, посуду, різних поверхонь та навіть для знезараження води. Літр рідини коштує від 12 до 30 гривень. Все залежить від виробника. Також дорожча білизна має різні ароматизатори та пом’якшувачі для тканин. Таку використовують для прання.  

Мити підлогу з «хлоркою», протирати різні поверхні – відома практика в лікарнях, громадських місцях, закладах освіти, тощо. Однак якщо ви вирішили використати цей засіб у себе вдома, то пам’ятайте, що хлор – небезпечна летюча хімічна речовина. Не варто довго перебувати в кімнаті, де вимили підлогу з хлором та варто забирати маленьких дітей подалі. Після прибирання краще залишити вікна відчиненими, доки запах не вивітриться.  

До слова, хлор використовують і для обеззараження води у місті. Як пояснюють у водоканалі, завдяки тому, що воду для Тернополя не забирають з річок, як в інших містах, а зі свердловин, вона має значно вищу якість і відповідно до санітарних норм її можна пити. Також в КП «Тернопільводоканал» розповіли, що хлор додають у воду для того, щоб дотримуватися санітарних норм. Якщо вас непокоїть запах води – її можна набрати у будь-яку ємність та залишити на деякий час. Хлор швидко випаровується.

Техніка для стерилізації

Окрім хімічних речовин, в інтернеті продають різне обладнання для домашньої стерилізації. Найбільше таких товарів для немовлят – пристрої для стерилізації дитячих пляшечок, сосок, одягу, тощо. Така техніка дорога – в середньому коштує 2000 – 2500 гривень. Дешева альтернатива – звичайне ошпарювання. Стерилізація працює завдяки водяному пару.

Є і спеціальне обладнання для стерилізації інструментів гігієни. Такі працюють завдяки ультрафіолетовим лампам. Прилади відносно недорогі – до 1000 гривень. Такі використовують в першу чергу для манікюрних інструментів, оскільки ошпарювання чи деякі антисептики можуть зіпсувати інструмент. Такі лампи використовують навіть для зубних щіток.

 

Коментарі експертів:

Надія Боднар, лікарка Центру первинної медико-санітарної допомоги:

Все в нашому житті добре, якщо воно в допустимих межах. З народженням дитина стикається з різними мікроорганізмами, до яких у неї виникає імунітет. Організм здатен виробляти антитіла, які вбивають ті чи інші організми. Якщо цього немає, то організм «не розуміє», що потрібно робити. Що стосується дезінфікуючих засобів, то щоб знищити інфекцію, має бути правильна концентрація розчину, яка не шкідлива для організму. Іноді навіть доводиться використовувати засоби індивідуального захисту, щоб захистити себе від дезінфікуючих речовин. Хлор є надзвичайно шкідливим у великих концентраціях. Це негативний вплив на дихальну та імунну систему. Також варто пам’ятати, що хлор не може вбити віруси. Цей засіб ефективно знищує бактерії. Однак вологе прибирання у приміщенні, де можуть перебувати хворі, саме по собі дає позитивний результат. Якщо ви проводите прибирання з хлором – обов’язково потрібно на деякий час залишати кімнату, поки вона не провітриться від шкідливих парів. 

 

Євген Комаровський, дитячий лікар, кандидат медичних наук, лікар вищої категорії і телеведучий:

Батьки багато приділяють уваги дезінфекції посуду, особливо коли мова йде про дітей на першому році життя. В переважній більшості випадків ні про яку стерильність мова йти не може і дезінфекція посуду дитині не потрібна. Проте є ситуації, про які вам можуть сказати лікарі, коли суворе дотримання стерильності дуже важливе. Мова, як правило, йде про дітей з кишковими інфекціями, про недоношених дітей та про дітей з серйозним імунодефіцитом. В таких випадках дезінфекція всього того, що потрапляє в рот дитини є життєво необхідним. Тоді все, що дитина може засунути в рот – ми маємо дезінфікувати. Є три способи дезінфекції. Найкращий та найефективніший – це використання посудомийки в режимі високої температури з висушуванням. Другий спосіб - кип'ятіння. Третій спосіб – використання спеціальних стерилізаторів. Ще раз звертаю увагу – в більшості випадків імунна система нормальної здорової дитини стерильності не потребує. Більше того, стерильність здоровій дитині протипоказана!

 

Уляна Супрун, екс-виконувачка обов'язків міністерки охорони здоров'я України, лікарка:

Поширена думка, що бактерії — це завжди погано. Тому ми намагаємося їх всіляко знищувати, ретельно все вимиваємо та нерідко користуємося антимікробними засобами. Бактерії здатні ставати стійкими до того, чим їх знищують. Зокрема антисептики вбивають не лише погані, а й хороші бактерії, які живуть на нашій шкірі та для нас корисні. Надмірна чистота може впливати на наш імунітет не найкращим чином. Навіть непатогенні бактерії нам потрібні для тренування імунної системи. Звісно, не варто розводити бруд, відмовлятись від миття рук чи нехтувати правилами особистої гігієни. Йдеться скоріше про надмірне та часто невиправдане використання мийних засобів, що може мати потенційну шкоду для здоров’я. Варто бути обережними при застосуванні засобів з антибактеріальним ефектом. Адже коли ми вбиваємо слабші мікроорганізми, то на їхньому місці обов’язково поселяться сильніші та агресивніші. Це меншою мірою стосується звичайних мийних засобів без антибактеріальної дії, які просто фізично ретельніше відмивають поверхню, ніж звичайна вода.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up