Ми запитали у лікаря: що робити, коли дитина погано їсть

Ми запитали у лікаря: що робити, коли дитина погано їсть

Відсутність апетиту в дитини може свідчити навіть про анемію, гастрит, проблеми з травленням, а в підлітків – про серйозні психологічні проблеми. Але буває, що дитині просто не подобається одноманітна їжа

Чому дитина погано їсть, що робити, коли малеча категорично відмовляється їсти певні продукти і коли відсутність апетиту має серйозно насторожити батьків, розмовляємо з педіатром, кандидатом меднаук Тетяною Гаріян.

— Чи треба примушувати дітей їсти?
Якщо дитина нормально росте, розвивається, має вагу, відповідну до свого віку, її нічого не турбує, а для мами є лише одна проблема – дитина погано їсть то малечу не варто змушувати. Головне, щоб дитина була активною, багато пила. Якщо у дитини, крім зниженого апетиту, є інші прояви, наприклад, загальна слабкість, виражена блідість, треба здати загальний аналіз крові і тоді шукати проблему.

Якщо аналіз покаже анемію чи інші відхилення, тоді мамі потрібно буде наполягати на тому, щоб дитина з’їдала потрібну їжу. Якщо виявиться анемія, треба буде акцентувати увагу на продуктах, що підсилюють всмоктування заліза — це м'ясо, риба, вітамін С, лимонна кислота, фруктоза, та обмежувати продукти, що перешкоджають засвоєнню заліза — це дієтичні добавки з кальцієм, фітати – містяться в бобах, зернових; таніни - їх значна кількість присутня в чаї й каві. А здорову дитину примушувати їсти не слід. 

Відео дня

Якщо дитина не виявляє зацікавленості до їжі, яку приготувала мама, можливо потрібно приготувати іншу їжу, в іншому вигляді, з іншою подачею. Часто діти не люблять «дорослої» їжі – дуже смаженого, жирного, спецій і приправ, майонезу, оливок, навіть ікри. Деякі діти навпаки не їдять прісної іжі. Вважається, що треба розвивати харчові навички, пояснювати, що потрібно їсти щодня, а це: кисломолочні продукти, м'ясо, риба, овочі, фрукти, корисний хліб, каші. Це дуже важка праця, але батькам потрібно бути наполегливими і потрохи привчати дитину до корисної і потрібної їжі, здорового харчування. Є в дітей такі періоди, коли вони відмовляються їсти певний тип їжі, наприклад, м'ясо, рибу, тоді треба бути більш наполегливим. Але годувати дорослу дитину з ложки - це неприйнятна поведінка. В світі такого ніхто не робить. Зрештою, як і наші бабусі, дідусі казали, якщо дитина голодна, вона попросить їсти сама. 

— Діти дуже обережні до їжі, не їдять певних продуктів, наприклад, родзинок, меду, горіхів. Як бути в таких ситуаціях?
— Може допомогти власний приклад, можливо це мине з віком, бо коли діти підростають, їхні харчові уподобання змінюються. Як правило, чим старшою стає дитина, тим більше розширюється її раціон. Наполягати не варто, варто потрохи шукати те, що сподобалося б дитині. Наприклад, якщо малюк не любить темні родзинки, можливо сподобаються світлі чи навпаки. Якщо не любить грецькі горіхи, можливо, сподобаються кедрові. Варто більше говорити з дитиною і спокійно пробувати різні варіанти. 

— Інколи педіатри чи мами в соцмережах радять стимулятори для апетиту
Спираючись на європейську практику, скажу, що цього робити не потрібно. Якщо є занепокоєння стосовно апетиту, потрібно обстежити дитину. Деякі патологічні стани справді викликають зниження апетиту – може бути підозра на анемію, гастрит, захворювання травної  та інших систем організму, а також нещодавно перенесені гострі респіраторні захворювання. 

— А синтетичні вітаміни можуть вплинути на кращий апетит?
Є періоди, коли фізіологічні запаси вітамінів виснажуються. Це відбувається восени і навесні. Тоді з продуктами діти не отримують достатньої кількості вітамінів. Тому в ці періоди можна призначати курси синтетичних вітамінних препаратів. Але це не можна робити більше двох курсів на рік – ми рекомедуємо приймати вітаміни впродовж одного місяця восени і навесні.

Окремо слід наголосити про вітамін Д. До трьох років кожна дитина для нормального розвитку повинна отримувати цей вітамін обов'язково. Якщо є нестача цього вітаміну, може бути і поганий апетит, і інші зміни у вигляді відставання у фізичному та психомоторному розвитку. Також дитина потребує поліненасичених жирних кислот, які можна отримати як з продуктами харчування, так і в синтетичному вигляді.

— А яке молочне краще – солодке молоко чи йогурти, кефір?
Дітям до року, які з різних причин не отримують материнське молоко, не можна давати коров'ячого молока. Від коров'ячого молока в дітей такого віку виникає дуже багато проблем. Зокрема доведено, що воно негативно впливає на всмоктування заліза, що може стати причиною анемії. Для харчування дітей такого віку існують спеціально розроблені дитячі суміші. Також дитина має отримувати кисломолочні продукти у вигляді йогуртів без добавок. Зараз є багато заквасок в аптеках чи магазинах, і мами можуть приготувати корисний йогурт вдома.

Головне, щоб в дитячій їжі не було консервантів, барвників. Можна давати дитині кефір. Кисломолочний мякий сир обов'язково щодня має отримувати кожна дитина. Дуже корисно готувати какао, бо містить харчові волокна, насичені жирні кислоти. Але не слід давати його дітям, які мають алергію. Таким дітям краще вживати кисломолочні продукти. Щодня дитина, наприклад, шкільного віку має випивати склянку молока, з'їдати один йогурт без додатків і шматок твердого сиру. Твердий сир містить кальцій, що є корисним для розвитку кісткової системи. 

— Можливо, поганий апетит – це проблема поведінки?
Важливо виробляти режим харчування. В дітях по трібно виховувати культуру харчування. Бо діти часто відмовляються наприклад від сніданків. Але наш досвід показує, що коли про це говорити, проводити з нею бесіди, то дитина починає снідати, хоча б кілька ложок каші чи канапку з чаєм, але їсть.

Сніданок, обід, вечеря – це три основні прийоми їжі, причому обід передбачає обов'язково теплі рідкі страви, а вечеря – не пізніше як за дві години перед сном. Між основними прийомами їжі повинні бути невеликі перекуси – яблуко, канапка, сухе печиво. Бажано, щоб це не було швидке харчування якимись снеками. Важливо вживати багато рідини впродовж дня.

Якщо все ж таки проблеми залишаються, тепер існує багато фахівців, які можуть допомогти батькам. Наприклад, у дівчат-підлітків також виникають проблем з харчуванням аж до анорексії, така поведінка потребує корекції з допомогою психолога. Це не поодинокі випадки. За цей рік у нас було близько десяти пацієнток з такими відхиленнями. 
Інколи в дитячому віці, навпаки, зустрічається булімія – неконтрольований прийом їжі, який небезпечний розвитком ожиріння, цукрового діабету, тощо.

— А як бути з солодощами, скільки їх можна для дитини?
Якщо дитину змалку не привчати до шоколаду, вона і не знатиме його смаку. Тобто малим взагалі не треба давати солодкого, особливо поки в них ростуть зуби. До 13 років до солодощів краще не привчати. В цей віковий період краще давати родзинки, фрукти. Таким чином діти поповнюватимуть запаси фруктози. Шоколад дитині не корисний, корисним є лише темний шоколад, а діти такий переважно не люблять. Шоколад – слід замінити медом, родзинками. Але коли йдуть в садочок, то без цукерок не обходиться. Також коли в сім'ї є старші діти, то знайомство з цукерками відбувається набагато раніше, ніж хотіли б батьки. Тому треба дуже виважено підходити до цього питання.

Дітям з алергією взагалі бажано уникати шоколаду. Загалом рекомендується обмежувати кількість солодощів – одну цукерку на день. Якщо в дитини є алергія, проблема з травним трактом, з жовчними шляхами, то таким дітям шоколадні цукерки замінюють на карамель. Можна давати 12 смоктальні цукерки на день. Шоколад взагалі протипоказаний таким дітям. Виняток можна зробити хіба на Миколая чи інше велике дитяче свято, та й то, кількість потрібно контролювати.

— Педіатри відзначають, що зараз є великі коливання у вазі дітей, діти або повні, або надміру худі, від чого це залежить?
Якщо батьки схильні до повноти, надають перевагу висококалорійній їжі, від якої швидко повніють, відповідно, таку їжу їдять і діти. Вони не контрольовано їдять багато легкозасвоюваних вуглеводів. Культуру харчування в сім'ї треба виховувати. На цьому повинні наголошувати лікарі при кожній зустрічі з пацієнтами, і вчителі в школі.

Якщо дитина дуже повна, або дуже худа, вона потребує консультації ендокринолога, або дієтолога, гастроентеролога – фахівців зараз є багато, тож можна отримати поради з правильного харчування. Але будь-якій дитині потрібно мати достатню фізичну активність. Проблема сучасних дітей у тому, що вони мало рухаються, мало часу проводять на свіжому повітрі. Тоді в худої дитини буде кращий апетит, і вона краще їстиме. А для повних дітей дозовані фізичні навантаження також приносять тільки користь. Окрім цього швидкі вуглеводи потрібно заміняти повільними вуглеводами. Картоплю, вареники, хліб заміняти на гречану кашу, м'ясо, фрукти та овочі.

До речі
Щодня в меню школяра повинні бути:

М'ясо

Риба – принаймні раз на тиждень

Фрукти замість чіпсів

Овочі - 5 порцій на день. Можна їсти сирі овочі оранжевого та темно-зеленого кольору, вони чудово смакують та є головним джерелом вітамінів та мінералів. 

Молоко та його похідні 
Кальцій – це незамінний елемент, що знаходиться у кістках, тому дуже важливо дітям вживати багато молочних продуктів. Краще з меншим вмістом жиру.
 
Зерно на тарілці
Половина споживаної випічки повинна бути з борошна грубого помелу. Не весь хліб однаково корисний. Випічка з борошна грубого помелу містить більше клітковини. Підчас вживання хліба важливо, щоб те, з чим його їдять, не було дуже поживним.
Найкорисніші пластівці ячмінні, пшеничні та житні. Корисні мюслі на сніданок можна зробити самому, додаючи свіжі чи сушені фрукти.

Вода замість газованих напоїв.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Наталія

    Корисна стаття .Дякую.
  • [email protected]

    мойий дитини рики шисть сисяцив вони ничого нейисть тильки пє молочко вже вид одного рочку и трьох мисяцив

    0668333968 reply [email protected]

    якщо ваша дитина нічого не їсть то будуть проблеми з апетитом як в мене на даний час та значне зниження гемоглобіну в результаті чого почнеться анемія

    0668333968 reply [email protected]

    якщо ваша дитина нічого не їсть то будуть проблеми з апетитом як в мене на даний час та значне зниження гемоглобіну в результаті чого почнеться анемія
  • Діма Коріняк

    Той погано їсть - той не виросте
  • Діма Коріняк

    Риба Корисна і мясо а ковбаса домашня

keyboard_arrow_up