Дитину з температурою і кашлем не можна вести у поліклініку - викликайте лікаря додому

Дитину з температурою і кашлем не можна вести у поліклініку - викликайте лікаря додому

Першими, хто стикається з хворобою дитини, - це батьки. Тому медики нагадують головні симптоми кору, щоб батьки знали, як потрібно реагувати.

- Для батьків, які вперто відмовляються робити щеплення дітям від кору, хочу сказати, що з тих дітей і дорослих, які захворіли під час трьох попередніх спалахів кору в Україні, 71-73% взагалі не були вакциновані. Дітей, які мали разову вакцинацію, було 13%, діти, які мали дві вакцинації – це 14-15%, - наголосила завідувач інфекційного відділення Тернопільської міської дитячої клінічної лікарні, головний позаштатний спеціаліст – дитячий інфекціоніст - управління охорони здоров’я Ольга Дивоняк.

Чому хворіють вакциновані діти? Це залежить від індивідуальних особливостей організму, пояснюють медики. Але навіть якщо вакциновані діти хворіють, то захворювання минає у легшій формі. Враховуючи вищезгадані цифри пані Дивоняк зазначила, що батьки ще мають час вакцинувати дітей. В області є вакцина, і є час не допустити захворювання з тяжким перебігом.

Першими хто стикається з хворою дитиною - це батьки, тому медики нагадують головні симптоми кору, щоб батьки знали, як потрібно реагувати.

Відео дня
  • Кір - це вірусне захворювання, характеризується високою гарячкою, нежитем, кашлем, конюнктивітом. Має бути плямисто-папульозна висипка, - розповідає дитячий інфекціоніст. - Джерелом інфекції є хвора людина. Вона особливо заразна за два дні до початку захворювання, ще чотири дні коли є висока температура і катаральні явища, і ще чотири дні, коли є висипка. Загалом при неускладненому пребігу кору людина заразна 10 днів. Найбільше заразний хворий в катаральному періоді.

Найважчі ускладнення – пневмонія та енцефаліт. При ускладненнях заразний період подовжується ще на 10 днів.

- Якщо з хворою людиною сконтактує 100 людей, які не мають захисту, то 95-98 захворіє, - продовжує лікар. - Вірус поширюється на великі відстані, з потоком повітря - по вентиляції. Нерідко, коли хтось на нижньому поверсі захворіє, ланцюжок йде на верхні поверхи. Не завжди допомагає заклеїти вентиляцію. Хоча відомо, що вірус поза організмом людини може виживати не більше 30 хвилин.

Інкубаційний період триває 9-17 днів, інколи скорочується до 7 днів в новонароджених або продовжується до 21 дня, коли після контакту з хворим пацієнту ввели імуноглобулін. Наступний - катаральний період – починається з підйому температури, до 38-39 С, навіть до 40С. Температура погано збивається жарознижувальними засобами. Характерні катаральні явища – кон’юнктивіт, червоні очі, набряклі повіки, нежить, закладений ніс, частий кашель, який порушує сон, не приносить полегшення, не дає спати. Дитина має вигляд заплаканої дитини. Це триває чотири доби. Може бути світлий проміжок, коли зменшується температура, дитині стає легше. А 4-5 доба – починається висипання. Вони мають особливості. Висипання яскравого червоного кольору і починаються з голови.

  • Перші висипання можуть бути за вухами і на переніссі, через кілька годин все обличчя покривається плямами, - розповідає Ольга Дивоняк. - Наступного дня висипка опускається нижче – на верхню частина тулуба, руки. На 3-й день висипання є на нижній частині тулуба, на верхній частині ніг. За чотири дня – все тіло у висипаннях.

Висипання схильні до злиття. Коли вгорі – суцільна пляма, то внизу тіла це ще окремі плямки розміром 2-5 мм, які потім збільшуються і зливаються. В цей час посилюються катаральні прояви і виникають ускладення.

Начастіше ускладнення – це запалення вуха. Найважче ускладнення – це корова пневмонія або енцефаліт. За минулі епідемії в Україні втратили 11 дітей, з Тернопільщини не було жодної дитини.

  • Найбільша помилка батьків, коли дитину з високою температурою і кашлем чи нежитем ведуть в поліклініку, тоді хвороба поширюється в геометричній прогресії, -  застерігає Ольга Дивоняк. - У поліклініку мають приводити здорових дітей на консультативний огляд. Тому якщо діти хворі, то викликайте лікаря додому. Тоді ви ізолюєте хворого і локалізуєте вогнище.

Другий момент як боротися з хворобою – якщо дитині виставили діагноз кір, треба шукати можливість запобігти захворюванню людей, які контактували з нею. Треба ввести імуноглобулін. Це полегшить стан у випадку хвороби. Його треба ввести до п’ятого дня від початку хвороби. На жаль, фінансово це лягає на бюджет місцевої влади. Але свідомі батьки можуть замовляти імуноглобуліні за власні кошти, щоб запобігти захворювання в іншої дитини чи принаймні полегшити перебіг захворювання.

Інші помилки батьків – вони пізно звертаються за медичною допомогою, і коли діти з кором поступають в стаціонар,  – то в багатьох випадках це стається саме з цієї причини.

  • На жаль, батьки самі люблять давати антибіотики дитині. 2-3 доби є температура, не викликаючи лікаря мама сама дає антибіотики, через добу-півтори – коли з'являється висипка - це трактується як алергія. Але це не так. Тому не займайтеся самолікуванням, при перших ознаках хвороби викликайте лікаря.

Показами для госпіталізації в стаціонар є вік дітей до року, імуноскопрометовані, онкохворі, діти з віл-снідом, коли є сумнівний діагноз, і загалом при тяжкому перебігу захворювання.

- Якщо в дитини стан середньої важкості, дитина може лікуватися вдома, - зазначає лікар. -  Діагноз кір не є прямим показом до госпіталізації в стаціонар.

Крім клінічних показів до госпіталізації можут бути епідпокази, якщо у вогнищі захворювання є діти, а стан хворого обтяжений соматичними хворобами, то хворого краще покласти в стаціонар. Також краще покласти в стаціонар дитину, яка живе в гуртожитку.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Ольга

    Вакцина є.З поліклініки подзвонила медсестра-запросила на щеплення))).Вже зробили)))
  • Olga Goncharenko

    Дійсно, в поліклініці є вакцина, а те ,що не дзвонять мед працівники- не правда
  • Наталія

    В поліклініці на Київській  в середу вакцина була. До них  треба дзвонити і запитувати. Вони самі  не дзвонять
  • Оксана Смутко

    Навіть якби хотів зробити вакцинацію, то ніде немає вакцини?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up