На Тернопільщині минулого року на туберкульоз захворіли троє дітей і семеро підлітків

На Тернопільщині минулого року на туберкульоз захворіли троє дітей і семеро підлітків

Для місцевих бюджетів закупівля туберкуліну не є приорітетом:, каже дитячий обласний фтизіатр. Кращою є ситуація з постачання вакцини БЦЖ – це здійснюють за кошти держави. Щеплених від туберкульозу дітей до року зараз 90%

Діти на туберкульоз переважно заражаються від дорослих родичів. А захворюваність на туберкульоз серед дітей Тернопільської області є невисокою. Про це зазначила під час круглого столу до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом обласний позаштатний фтизіо-педіатр Світлана Мадич.

- Торік ми зареєстрували трьох дітей і семеро підлітків, у 2016 - чотирьох дітей і підлітків, - зазначила головний дитячий фтизіатр. – Усі діти і двоє підлітків виявлені в вогнищах туберкульозної інфекції, тобто спочатку були виявлені хворі дорослі члени сім’ї, і коли обстежували контактних дітей, у них виявили туберкульоз. Так само і двох підлітків.

Цього року на облік взяли одного підлітка з позалегеневим туберкульозом – це туберкульоз периферичних лімфатичних вузлів, дітей не було зареєстровано.

Відео дня

Єдиним методом раннього виявлення туберкульозу у дітей є масова туберкулінодіагностика.

- На жаль, торік рівень її виконання залишився критично низьким – 10,9%, - зазначила фахівець. – Якщо вакцина БЦЖ поставляється державою, то туберкулін закупляють за кошти місцевих бюджетів. Тому завжди з цим виникають проблеми і таким є рівень виконання туберкулінодіагностики. Відповідно, через це ми не виявляємо хворих дітей за допомогою цього методу, не виявляємо дітей з латентною туберкульозною інфекцією, не проводимо хіміопрофілактику, не спостерігаємо таких дітей.

Основою профілактики туберкульозу серед дітей є щеплення вакциною БЦЖ.

  • Зараз набагато краща ситуація з її постачанням, - зазначила пані Мадич. - Забезпечені вакциною на 100%. Це вакцина болгарського виробництва. Дітей щеплюють в пологових відділеннях, або за місцем проживання, якщо були протипокази. І у 2017 році щеплено 90% дітей у віці до року.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up