Є реакція на щеплення – є імунітет

Є реакція на щеплення – є імунітет

Реакції на вакцини медики вважають потрібними, бо це свідчить, що виробився імунітет. 

- Якщо стається якийсь випадок реакції на вакцину, чомусь одразу думають, що це вакцина погана, - каже головний позаштатний спеціаліст-епідеміолог управління охорони здоров'я ТОДА Марія Павельєва. - А реакція може бути пов’язана зі станом здоров’я дитини. Дитина захворіла і це співпало зі щепленням.

Також випадки несприятливих подій після проведення щеплення можуть виникати як і після прийому будь-яких ліків. До всього треба ставитися з розумінням і з врахуванням усіх ризиків, які можуть бути від того, що вакцинацію не провели, наголошує обласний спеціаліст-педіатр Майя Голяк. У Тернопільській області, за її словами, випадки ускладнень здоров'я у дітей після вакцинації не були пов’язані власне з вакцинацією. Вони в часі співпали з захворюванням дитини.

 

Відео дня

- Реакція не щеплення – це нормальний стан дитини. Організм повинен відповісти на те, що до нього потрапило, - пояснює обласний педіатр. - Якщо є відповідь, це добре. Мети досягнено.

Місцева реакція в місці введення вакцини чи підвищення темеператури до 38 С, це не означає, що в дитини катастрофічний стан, зазначає імунолог міської дитячої лікарні Тетяна Черняк. Хоча звісно про це треба повідомити лікаря.

- Вакцина повинна проявляти свою дію. Вакцина – це не вода, - каже імунолог. - Якщо організм дитини відреагував, це дуже добре. Ви можете бути впевнені, що в дитини виробився імунітет. Це те, заради чого проводять щеплення. Це забезпечить захист дитині, батки зможуть спокійно спати, відпочивати, подорожувати.

Батькам радять звертати увагу на особливості вакцин – чи вона з цільноклітинним чи з ослабленим компонентом, бо від цього залежить реакція на неї.

- Батьки розповідають, що на ослаблені компоненти не спостерігали реакції в дітей, - розповідає Тетяна Черняк. - Мамочки тоді зазвичай кажуть, що дитина щеплення перенесла дуже добре, нічого не було.

А коли застосовували цільноклітинні вакцини, це викликало місцеву реакцію і підвищення температури. Складніших реакцій не було.  

- Не варто плутати поняття після вакцинації і внаслідок вакцинації, - зазначив заступник директора обласного Лабораторного центру Володимир Паничев. - Інкубаційний період різних інфекцій може тягнутися до 21-35 днів. Припустимо, що в цей термін дитина інфікувалася, зовнішніх проявів нема. Зробили щеплення, а наступного дня – прояв інфекції. Але це сталося не внаслідок вакцинації. Всі реакції є в медичних настановах. Відсоток ускладнення чи небажаного протікання поствакцинального періоду є дуже незначний – це соті чи тисячні відсотка. При застосуванні лікарських засобів – відсоток небажаних наслідків – до 15%.

Загалом кількість протипоказів до щеплень є мінімальна. Як зазначила доцент кафедри педіатрії №2 медуніверситету  Світлана Никитюк, насамперед, це гострий стан і температура більше 38 С. Ніхто в цей момент вакцинувати не буде. Коли є серйозна алергічна реакція на компоненти вакцини - звертаєтеся до лікаря, і разом з'ясовуєте всі обставинии, чи були реакція на компонент вакцин. Коли знижений імунітет, наприклад, снід. При вагітності не рекомендується введення живих вакцин. Також дітям з неконтрольованою епілепсією, що супроводжуєтья нападами, не рекомендують вводити цільноклітинні вакцини.

- Батьки часто відмовляються від щеплень дітям, але коли починається якась інфекція в садку, тоді раптово всі збігаються і хочуть вакцинуватися, -  продовжує Марія Павельєва. - І ще є таке - коли в області достатня кількість вакцин, чомусь батьки відмовляються від щеплень дітям, як тільки виникають перебої, всі одразу вимагають вакцин. Тоді починається вакцинація з порушеннями календаря, бо часто потрібні уже не одна, а дві вакцини, треба їх поєднувати. Тому хочемо звернутися до батьків, щоб своєчасно зверталися в лікувальні заклади і своєчасно робили щеплення дітям. Діти тоді є захищеними, спокійно можуть йти в садочки і школи. Тоді менші ризики захворіти.

Аби вакцинація минула добре:

-за день-два до щеплення з дитиною не варто ходити в людні місця,

-не треба спілкуватися з хворими

-не варто контактувати з іншими дітьми

-в день вакцинації і 2-3 дні після маніпуляції теж обмежити контакти домашнім колективом.

-після щеплення не залишайте лікувальний заклад раніше, як за 30 хвилин

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Світлана

    Після індійської прививки моя внучка температурить вже 14 днів. Аналіз крові прекрасний. В чому ж тоді причина?  Хіба не від прививки? Коли  активна тоді температура 37.3 , а коли спить нормальна. В чому ж причина, знавці?
  • Петро Білецький

    В мене ніколи на прививки реакції не було. До сих пір живий і здоровий
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up