Ерозія шийки матки - недуга, яка приходить непомітно

Ерозія шийки матки - недуга, яка приходить непомітно
Ерозія шийки матки — недуга, яка може з'явитися після складних пологів, випадкових статевих контактів та абортів. Вона “підступна”, бо зазвичай жінка може навіть не здогадуватися про неї. Проте наслідки можуть бути жахливі.

До жіночої консультації тернополянка пані Оксана зайшла “за компанію” із вагітною подругою. Дівчину нічого не турбувало, але вона хотіла переконатися, що здорова. Оглянувши пацієнтку, лікар-гінеколог сказала, що у неї - ерозія шийки матки. Оксана дуже здивувалася, бо досі не відчувала ніякого болю, також не мала проблем із менструальним циклом.
- Ерозія шийки матки – одна із найпідступніших хвороб, - каже лікар-гінеколог жіночої консультації №2 Людмила Флентей. - Вона ніяк не проявляється і протікає абсолютно непомітно, адже на шийці матки надто мало нервових закінчень. Нема ні болю, ні температури, жодних інших симптомів. І хоч жінку ніщо не турбує, ерозію потрібно лікувати - чим швидше, то краще.
“Винні” були трихомонади
Травми під час пологів чи статевого акту, аборти, запальні процеси у піхві, гормональні зміни в організмі жінки - усе це може спричинити ерозію шийки матки. Ситуацію, на думку медиків, погіршують слабкий імунітет, погане харчування і стреси.
- Труби шийки матки, на якій утворюється ерозія, захищають її від інфекцій, - продовжує пані Флентей. – Якщо цей бар’єр руйнується, матка стає беззахисною.
При ерозії на блідо-рожевій шийці матки, пояснила лікар, з'являються плямки яскраво-червоного кольору, схожі на невеликі виразки. Найчастіше, на її думку, ерозію спричинюють інфекційні захворювання, які передаються статевим шляхом: гонорея, генітальний герпес, трихомоніаз, хламідіоз, стафілококові та грибкові інфекції. Якось до Людмили Флентей звернулася 40-річна жінка. Її турбували кров'янисті виділення з піхви. Причому зазвичай вони з’являлися лише після статевого акту.
- Шийка матки в пацієнтки була яскраво-червоного кольору замість нормального блідо-рожевого. Це свідчило про наявність ерозії, - каже гінеколог. – До того ж після аналізів виявилося, що в жінки трихомонади – бактерії, які передаються статевим шляхом. Вони й викликали запальний процес.
Чоловік втік до іншої
Після завершення курсу лікування від трихомоніазу ерозія в жінки значно зменшилася. Однак через місяць пацієнтка прийшла знову, з тією ж проблемою.
Лікувати інфекцію повинні одночасно обидва партнери, але у цьому випадку чоловік не хотів лікуватися, - пригадала Людмила Флентей. - Казав, що повністю здоровий і йти до лікаря - немає сенсу. Жінка змовчала, не хотіла сваритися.
Траплялося, чоловік дізнавшись про інфекцію партнерки, лякався і залишав цю жінку. Йшов до іншої і заражав вже її.
Виділення з піхви бувають не лише кров'янисті, а й гнійні, молочного, жовтуватого або брудного темно-коричневого кольору, пінисті, із запахом “тухлої риби”. Усе залежить від типу інфекції, яка потрапила до вагіни, - стверджує гінеколог.
Ерозія може спричинити пухлину
Людмила Флентей додала, що ерозія іноді виникає через ускладнення під час пологів, аборти. Півроку тому на прийом до лікаря прийшла 25-річна тернополянка. Її після пологів турбувало збільшення виділень із піхви. Пологи були складними, із розривами шийки матки.
Після обстеження і спеціальних аналізів з'ясувалося, що в пацієнтки - ерозія. До того ж, медики побачили, що шийка матки в неї вивернута. Щоб хвороба не прогресувала і матка повернулася до норми, жінці довелося зробити операцію.
Часто жінки, заважила пані Флентей, почувши про недугу, не зважають на неї і відмовляються лікуватися. Так, скажімо, тернополянка Софія про ерозію дізналася місяць тому, однак із лікуванням не поспішає. Мовляв, пройде само собою, ще й не таке буває.
Жінки недооцінюють серйозність проблеми. Проте якщо ерозію не лікувати, вона може навіть перейти у рак, - каже завідувач жіночої консультації №1 Леся Богун.
Аби вчасно виявити ерозію, гінекологи радять проходити на огляд не рідше, ніж двічі на рік. Торік до Лесі Богун звернулася 42-річна тернополянка. Пацієнтка скаржилися на постійні водянисті виділення й слабкість.
Кілька років тому в неї виявили ерозію, однак з лікуванням жінка зволікала. Потім виїхала за кордон на заробітки, — пригадує лікар. — Із роками на місці ерозії розвинулася пухлина.
Лікували “Солковагіном”
Ерозію шийки матки, за словами медиків, лікують по-різному: заморожують рідким азотом, припікають електричним струмом, обробляють лазером і спеціальними медикаментами. Так, тернополянці Олені ерозію “припікали” хімічним препаратом під назвою “Солковагін”. Оскільки дівчина ще не народжувала, гінеколог пояснила, що цей метод для неї найкращий. Він абсолютно безболісний, не залишає рубців.
Лише гінеколог може визначити, що потрібно тій чи іншій жінці. Причому цей висновок він робить після проведення всіх необхідних обстежень, - продовжує Леся Богун. – Пацієнткам, які не народжували, рекомендують “заморожування” рідким азотом або лікування хімічними препаратами. Інакше під час пологів можуть бути ускладнення.
Після припікання “виразок” деякий час не можна вести статеве життя. Спершу лікар має пересвідчитися, що тканини шийки матки повністю загоїлися. Комусь для цього досить місяця, комусь потрібно потерпіти два.

Методи лікування ерозії шийки матки
1. Кріодеструкція – пошкоджену ділянку “заморожують” рідким азотом (при температурі – 196°С) за допомогою спеціального тонкого і дуже холодного кріоаплікатора. 
2. Лазерокоагуляція - ділянку ерозії піддають дії хірургічного лазерного променя. Цей метод дозволяє лікувати як поверхневі, так і глибокі ерозії
3. Діатермокоагуляція – пошкоджену ділянку припікають високочастотним електричним струмом. Застосовують переважно для жінок, які народжували. Після  діатермокоагуляції на шийці матки утворюється післяопераційний рубець. Він самостійно розсосується через 10-14 днів.
4. Хімічна коагуляція - шийку матки обробляють спеціальним лікарським препаратом (наприклад, “Солковагін”), який руйнує неправильний циліндричний епітелій.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Рита Громова

    Ерозія може бути досить небезпечною, особливо, якщо вона не контролюється лікарем. Зрозумійте, вона дає всі умови для розвитку патогенної мікрофлори, що небезпечно наслідками. Мій лікар наполягав на медикаментозному лікуванні і порадив вагінальний гель для лікування шийки матки Дефлагін. Замовляла його на сайті дистрибьютора  Skill Pharm.  Препарат зручний у використанні та не викликає неприємних відчуттів. Після курсу використання - огляд показав повне одужання.
  • Anonymous

    Чи можуть збільшуватись мезентеріальні лімфовузли при ерозіі?чи може ерозія поєднуватись із доброяеісними пухлинами пвхви?
  • Anonymous

    Чи можуть збільшуватись мезентеріальні лімфовузли при ерозіі?чи може ерозія поєднуватись із доброяеісними пухлинами пвхви?
  • Anonymous

    Що могло спричинити ерозію шийки матки , якщо я здорова та немаю хвороб що передаються статевим шляхом.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up