Госпітальні округи на Тернопільщині мають визначити до лютого

Госпітальні округи на Тернопільщині мають визначити до лютого

Серед основних засад реформи медицини, яка починається з січня наступного року, є створення госпітальних округів; визначення штатної чисельності працівників передадуть на розгляд керівника медзакладу; з квітня запроваджуватимуть систему надання медпослуг на основі угоди між лікарем і пацієнтом

На Тернопільщині триває робота над створенням госпітальних округів - їхнє місцерозташування повинно бути чітко визначене вже у лютому 2017 року, повідомляє прес-служба ТОДА.

Наразі, на Тернопільщині планують створити три госпітальні округи у межах Кременецького, Тернопільського та Чортківського районів. 
«Найближчим часом відбудеться засідання робочої групи, на якій визначать можливі ризики, що виникатимуть під час впровадження даної реформи. Ми плануємо напрацювати кроки на їхнє випередження», - зазначив начальник управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА Володимир Богайчук Володимир Богайчук.
- В нас є низка проблемних питань в охороні здоров'я в контексті проведення реформи децентралізації в області. Мене, як голову держадміністрації, цікавить доля госпітальних округів, оскільки маємо розуміти пріоритети розвитку області,- зазначив голова ТОДА Степан Барна під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я, яке відбулося у Тернополі. - Ми взялися за те, щоб навести лад в третинному рівні. Зробили Перинатальний центр, інфекційну лікарню, взялися за кардіологічний центр в університетській лікарні і діагностичний центр. Можемо констатувати, що нам вдається підняти якість надання меддопомоги на третинному рівні. Допоки не буде чіткого розуміння вторинного рівня, тих госпітальних округів, куди треба першочергово вкладати ресурси в наступному році, ми будемо дезорієнтовані. Тому очікуємо на чіткі орієнтири в цьому питанні. 
Які лікарні будуть в окрузі, вирішуватимуть на місцях, та держава диктуватиме умови стосовно тих закладів, які обов'язково мають бути в ньому. 
- Область має самостійно вирішувати що і де розташовувати, бо згори логістику доріг на Тернопільщині не видно, - зазначила Голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець. - Але згори чітко має бути вказано, що має бути. І ми за це майже рік боролися з Мінрегіонбудом, який не включив свого часу до переліку обов'язкових лікарень хоспіси та центри паліативної допомоги. Тепер вони включені в перелік необхідних медичних закладів округу. Адже хоспіс на 40 ліжок має бути в кожному районі. В Україні є 490 районів, а хоспісів 20. Тому перелік необхідних лікарень буде. Зрозуміло, що це некомерційно, непривабливо, нецікаво, але це те, що держава буде примушувати кожну територію мати і опікуватися такими пацієнтами за державні кошти. 
В майбутньому в гарантований перелік базових медичних послуг буде входити те, за що буде відповідати держава, - це екстрена допомога, невідкладна медицина, пологи, інфекції, вакцинація. І зараз мова йде про створення лікарень невідкладної допомоги, щоб правильно, адекватно і швидко надати допомогу. І розташування такої лікарні має бути знайдене в оптимальному місці.
“Визначається лікарня інтенсивного лікування, яка буде найбільш потужною в окрузі, а решта лікарень будуть перепрофільовані таким чином, щоб там надавались послуги, які не потребують високотехнологічного обладнання», – розповів заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк, додавши, що міністерство пропонує лише технічні розрахунки порядку формування округів, а місцева влада сама краще знає яких і скільки лікарень потрібно громаді, де першочергово потрібно зробити дороги для вчасного доїзду швидкої тощо.
Згідно з нормативними документами, до складу госпітального округу повинно входити не менше однієї багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування першого та/або другого рівня та інші заклади охорони здоров’я. Перелік медичних втручань з надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги затверджуватиметься МОЗ, так само як і примірні табелі матеріально-технічного оснащення лікарень, повідомляє прес-служба МОЗ.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up