Грип атакує і дорослих, і малих у Тернополі. Як вберегтися і чим краще лікуватися?

Грип атакує і дорослих, і малих у Тернополі. Як вберегтися і чим краще лікуватися?

Лікарі шодня фіксують нових захворювань на грип, ГРВІ та коронавірусну інфекцію. Серед хворих як дорослі, так і діти. Одним достатньо тільки ліків та рекомендацій, а ось іншим – обов’язкова госпіталізація.

Медики не дивуються збільшенню кількості хворих, адже осінньо-зимовий період – ідеальний час для вірусів. Щороку саме у цей час лікарі фіксують найбільшу кількість хворих на грип та інші респіраторні захворювання. 

Як повідомляють у Тернопільському обласному центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України, за 19 днів поточного місяця (грудень) лікарі загалом зареєстрували 14 218 випадків Covid-19, ГРВІ та грипу, з них 245 випадків ковіду та 13 973 – грипу та ГРВІ. 

– 5 812 тернополян захворіли тільки за минулий тиждень. Протягом минулого тижня ми зафіксували 570,7 випадків на 100 тисяч населення. А це означає, що рівень епідеміологічного порогу в області перевищений на 88,7%. Також це свідчить про дуже високий рівень інтенсивності епідемічного процесу, – наголосив заступник генерального директора Володимир Паничев.

Відео дня

У порівнянні з попереднім тижнем, кількість хворих зросла на 26,1%. І знову ж таки лідируючі позиції займають діти, а зокрема школярі, які постійно перебувають у контакті з іншими та під час тривог змушені перебувати у підвальних приміщеннях.

– Якщо  говорити за дітей до 18 років, то хворих на Тернопільщині – 3532 особи. Найбільше школярів – 2 366 осіб. У порівнянні з попереднім тижнем, спостерігаємо ріст захворюваності серед дітей на 27,3%, а серед школярів на 32,8%, – кажуть у центрі контролю та профілактики хвороб. 

На початку грудня лікар-педіатр педіатричного відділення №3 Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні Юрій Стасишин наголошував, в стаціонарі лікувалися переважно діти до року або діти із запаленням легень чи бактеріальним синуситом. 

Натомість зараз ситуація змінилася. І станом на 19 грудня, із гострими респіраторними хворобами на стаціонарному лікуванні в медзакладах перебуває 249 осіб, з них 174 дитини. Всього за тиждень кількість госпіталізованих хворих зросла на 29,7%.

Яка ситуація з Covid-19?

Попри те, що увага з коронавірусної пандемії переключилася на військові дії, вірус продовжує вражати людей. Натомість кількість хворих на коронавірусну інфекцію значно менша, ніж на грип.

Одні пацієнти переносять в легкій формі з такими симптомами, як: втрата смаку, запаху, задишка, сухий кашель. У більш важких випадках інфекція може спричинити двобічну інтерстиціальну пневмонію, важку гостру дихальну недостатність, поліорганну недостатність, сепсис, септичний шок та навіть смерть. У важких випадках людей терміново госпіталізують і можуть приєднувати до штучної вентиляції легень. 

– За 19 днів грудня зареєстрували 245 випадків Covid-19, з них 68 випадків саме за минулий тиждень. Три випадки ковіду підтвердили у дітей, шість випадків – серед медиків, два випадки – серед освітян. Якщо порівнювати з минулими тижнями, то відмічається зниження захворюваності на 10,5%. Також минулі два тижні обійшлися без летальних випадків через коронавірусну інфекцію, – каже Володимир Паничев. 

Підтвердити або спростувати припущення про захворювання на коронавірус можливо завдяки ПЛР-тестуванню. Таким методом обстежили 1065 хворих. З них у 78 осіб позитивний результат дослідження – виявили PHK SARS-CoV-2. 

Як захиститися від вірусів?

Неодноразово медики наголошували, найкращий захист від вірусів – вакцинація. Це стосується не лише грипу, а й коронавірусної інфекції. За даними обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, лише за 19 грудня від коронавірусної інфекції на Тернопільщині вакцинувалися 254 особи. Найбільше обирають вакцини Pfizer та CoronaVac. 

Також жителі Тернопільщини активно роблять вакцину від грипу. В області 6 912 осіб перебувають у групі ризику та підлягають профілактичним щепленням в епідемічний сезон. 

Станом на 19 грудня, щеплення вже зробили 3 510 особам. 520 осіб обрали корейську вакцину ДжіСіФлю, а 2 990 осіб – французьку вакцину Ваксігрип. 

Завідувачка Амбулаторії загальної практики-сімейної медицини №9 КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Ольга Сковронська закликає пацієнтів не займатися самолікуванням і в разі хвороби звертатися до медиків. Адже самолікування шкодить вашому здоров’ю. 

– Якщо людина має погане самопочуття, тоді варто звертатися до сімейного лікаря. Найперше, що зробить медик – тест на коронавірус. І в залежності від результату будуть призначати лікування. Спочатку дають рекомендації на п’ять днів, якщо з’являються ускладнення, то тоді вже лікар направляє на флюорографію, загальний аналіз крові. Противірусні препарати призначають дуже рідко, тільки коли підтвердили діагноз ковіду або грип. Всі інші захворювання не потребують таких призначень. Це вже доказово, бо наприклад, у тій же Європі не застосовують ці противірусні препарати для лікування. Наші люди полюбляють їх скуповувати в аптеках, але цього робити не варто, – каже лікарка. 

Крім того, пані Ольга радить тернополянам робити акцент не на пігулки, а на раціон харчування та більше бувати на свіжому повітрі. Думку колеги підтримує і лікар-педіатр педіатричного відділення №3 Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні Юрій Стасишин. Він закликає батьків не давати бездумно дітям вітамінні комплекси у вигляді пігулок, а тим паче не призначати самостійно антибіотики, що досі залишаються в домашніх аптечках. 

– Я не раджу купувати таблетовані вітаміни. Краще вживати овочів та фруктів. Адже таблетовані вітаміни погано засвоюються в організмі. Якщо у вас залишилися антибіотики, то навіть не думайте вживати їх чи давати дітям. Тільки все за рекомендаціями лікарів. Бо через недоцільне використання антибіотиків ми вже спостерігаємо антибіотикорезистентність – коли бактерії вже стійкі до тих чи інших ліків. Раджу не нехтувати вакцинацією від грипу. Вакцин є багато, і робити її треба хоча б раз на рік. Адже вона не є довготривалою. Вакцинувати бажано вже, – додає пан Юрій. 

Щодо маскового режиму, то зараз носіння засобів захисту не є обов’язковим. Нагадаємо, цієї осені Тернопільська міська рада намагалася повернути масковий режим в громадських місцях. Та вже 20 жовтня на черговому засіданні виконкому скасували рішення штабу з ліквідації медико-біологічної надзвичайної ситуації. 

Тобто зараз носити захисні маски будь-де тернополяни можуть за необхідністю і по бажанню. Якщо відчуваєте недомагання або маєте підтвердження від лікаря, щодо хвороби, то краще не нехтувати правилами. 

Читайте також:

Цибулею, часником і не тільки: як тернополяни рятуються від вірусів. А що ви робите? (ОПИТУВАННЯ)

Носити маски у Тернополі відтепер не обов’язково

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Марина Лашина

    Приймаю Інфлюцид для профілактики вже 3 роки, доки найкращого засобу проти вірусу грипу не знайшла. Більше ніякими пігулками не користуюся. Навіть дочка будучи вагітною і годуючою грудьми, теж застосовувала Iнфлюцид.
  • Оксана Краско

    Я намагаюся проводити профілактику хвороб – для здоров'я корисніше, та й дешевше, ніж хворіти. Народні засоби не завжди доречні, тому на додаток до фруктів та малинового варення, під час сезонних епідемій додаю курс Інфлюциду: по одній таблетці тричі на день. Тижневого курсу кілька разів на рік мені цілком вистачає. Поки що він мене не підводив.

keyboard_arrow_up