Хвороба нікуди не зникла. В МОЗ нагадали, як вберегтися від COVID-19

Хвороба нікуди не зникла. В МОЗ нагадали, як вберегтися від COVID-19

Попри припинення надзвичайної ситуації щодо COVID-19, українці й надалі продовжують хворіти та помирати від захворювання, а кількість інфікованих в осінньо-зимовий період традиційно зростає. Скільки саме щеплень треба мати, щоб почуватися захищеним? Кому і коли потрібно робити бустерні дози вакцини проти COVІD-19? — читайте у матеріалі.

За перший тиждень січня на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 121 172 особи, із них 59 469 — діти. До лікарень госпіталізовано 4 744 особи, із них 2 472 — діти.

Нових випадків COVID-19 з 1.01 по 7.01 зареєстровано 5 253. 1 375 пацієнтів потребували спеціальної медичної допомоги у лікарні, з яких 273 — діти. Зареєстровано 53 летальні випадки, серед яких — одна дитина віком до року, повідомили в Міністерстві охорони здоров'я.

Які щеплення потрібно зробити, щоб почуватися захищеним від COVІD-19, нагадали в МОЗ.

Відео дня

— Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила про припинення надзвичайної ситуації у зв’язку з COVІD-19, проте сама хвороба нікуди не зникла, а пандемія триває. Українці продовжують хворіти та помирати від ковіду, а кількість інфікованих в осінньо-зимовий період традиційно зростає, — йдеться у повідомленні. — Уберегтися від важкого перебігу коронавірусної хвороби та її наслідків можна завдяки вакцинації, яка є безоплатною для всіх мешканців України.

Первинна вакцинація

Це курс з двох базових щеплень та одного бустерного.

Для дорослих складається з однієї дози вакцини Janssen або двох доз будь-якої іншої вакцини. Його потрібно отримати усім дорослим, незалежно від віку та стану здоров’я.

Усім дітям 12-17 років треба отримати два щеплення «дорослою» вакциною Comirnaty від Pfizer-Biontech.

Для дітей 5-11 років існує спеціальна вакцина Comirnaty від Pfizer-Biontech. За можливості всім дітям потрібно отримати дві дози цієї вакцини.

Бустерне щеплення

Роблять дітям та дорослим. Дорослим через 5 місяців після двох базових щеплень. Дітям від 5 років через 6 місяців.

Увесь первинний курс щеплень включає первинну вакцинацію та перше бустерне щеплення. Для переважної більшості дорослих молодших за 60 років, невагітних жінок та дітей без важких хвороб такого курсу достатньо для захисту від тяжкого перебігу COVID-19, у тому числі від хвороби, викликаної варіантом Омікрон або його субваріантами.

Наступні бустерні щеплення

Кожне наступне бустерне щеплення роблять у період через 6-12 місяців після попереднього (першого чи другого бустерного). Таке щеплення рекомендовані в першу чергу групам ризику:

  • людям віком 60+
  • дорослим із серйозними хронічними хворобами
  • дітям від 5 років із серйозними хронічними хворобами
  • вагітним
  • медичним працівникам

Здорові дорослі до 60 років та діти від 5 років за бажання також можуть отримати такі бустерні щеплення, але лише за умови достатньої кількості вакцин для груп ризику.

Для додаткових та бустерних доз для дорослих може бути використана будь-яка з доступних вакцин проти COVID-19, для дітей 5-11 років – тільки спеціальна вакцина Comirnaty від Pfizer-Biontech, для дітей 12-17 років – «доросла» вакцина Comirnaty від Pfizer-Biontech.

Зробити щеплення від COVID-9 можна безкоштовно у будь-якому пункті щеплення, які розташовані в центрах первинної медичної допомоги.

May be an image of 1 person and text

Коронавірус у світі

В грудні 2019 року в китайському Ухані вперше виявили COVID-19. Хвороба почалась як спалах та розвинулась до рівня пандемії. Причиною став коронавірус SARS-CoV-2.

Вже в 2023 році ВООЗ заявила, що коронавірусна хвороба 2019 року стала постійною проблемою суспільної охорони здоров'я й вже не є надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров'я міжнародного значення.

За час пандемії у світі захворілі майже 687 млн людей й близько 7 млн загинули.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» повідомляли, як діяти при підозрах на Covid-19.

 

Читайте також:

В Україну доставили вакцину проти ковіду, адаптовану для захисту проти штаму «Омікрон»

Як діяти при підозрах на Covid-19

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • ВТ😎

    Пийти водку і знкне ковід
  • Шапочку з фольги одягніть собі, лохи.
  • Марія

    Ну це ж нормально -зима.застудитися чи переохолодитися в зимовий період з ким не буває.все залежить від імунної системи.

keyboard_arrow_up