"Це бомба сповільненої дії". Лікарі розповіли, як кальян впливає на здоров'я

"Це бомба сповільненої дії". Лікарі розповіли, як кальян впливає на здоров'я

Останнім часом в популярності куріння кальяну. Люди такий у такий спосіб  проводять вільний час, знімають стрес і розслабляються. Дехто бачить в кальяні альтернативу цигаркам. А хтось вважає його дим менш шкідливим, ніж тютюновий.

Будь-яке вживання тютюну приносить велику шкоду організму, кажуть лікарі. І неважлива методика вживання -  холодна, у вигляді кальяну, чи гаряча, тобто цигарки. 

Солодка небезпека кальяну

 - У кальяні є хімічні суміші та токсини тютюну,- розповідає лікар-методист вищої категорії комунальної установи тернопільської облради “Центр здоров'я”  Андрій Зарусінський. - Так, тютюн у кальяні проходить очистку, але в кінцевому результаті все рівно дим залягає у глибоких і середніх відділеннях легень, то про яку користь можна говорити?, - пояснює лікар.

Курити кальян - свідомо втрачати своє здоров’я, каже медик. Бо дим не може допомагати людині. Хоча, ми не бачимо раптової дії на організм, але це бомба сповільненої дії, каже пан Зарусінський.

Відео дня

Чи кращий за цигарки

Більшість вважає куріння кальяну менш шкідливим від цигарок,  але і те, і те є шкідливим, каже лікар.

 - Чи ви порізали пів-пальця чи цілий, а факт залишається фактом - палець порізаний, те саме з курінням кальяну порівняно з цигарками, - пояснює лікар.

Бувають випадки, коли людина лише раз покурила кальян, а в неї є протипоказання щодо куріння і певні хвороби можуть починати прогресувати, розповідають фахівці.

 - У легень зменшується дихальний об’єм, - каже лікар-фтизіатр Тернопільського обласного протитуберкульозного диспансеру Катерина Луцишин. - Потрібно усвідомлювати, що будь-який дим шкідливий.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Петро Білецький

    Ви ліпше роскажіть як фармакологія впливає на здоровя !!!  Найшли жуліки тему !! Тп кальян в 1000 разів меньше шкідливий за одну таблетку анальгіну яку в Європі заборонили вже як 10 років

    Іра reply Петро Білецький

    причому тут фармакологія? вам за кальян говорять.

    Петро Білецький reply Іра

    На рахунок кальяну то ви хоч знаєте шо курите, а в то шо міститься в цигарках то сплошна хімія (10% тютюну, і то не вищої марки). Турки курять ті кальяни і живуть по 100 років. Редакція забула дописати в кінці, що стаття була профінансована світомиви тютюновими компаніями світу. :)
  • Діонісій

    шановні лікарі, розкажіть ще про шкідливість електроних сігарет. якщо є якісь дослідження, там тютюну не має, але є ароматизатори і ще багато різних хімічних речовин.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up