До епідемії недалеко - кількість хворих на грип та ГРВІ в Тернополі зростає. Як вберегтися?

До епідемії недалеко - кількість хворих на грип та ГРВІ в Тернополі зростає. Як вберегтися?
  • Уже третій тиждень на Тернопільщині спостерігають напружену ситуацію із захворюваністю на грип та ГРВІ.
  • Із 13 по 19 січня кількість хворих зросла майже в два рази. Від початку епідсезону в області перехворіли 4, 9% людей від всього населення. 

Як повідомляють у прес-службі ДУ ""Тернопільський ОЛЦ МОЗ України" за тиждень від 13 до 19 січня в області кількість хворих зросла, у порівнянні з попереднім тижнем поточного року в 1,8 рази. Якщо минулого тижня було 2276 хворих, то цього - 4218. Найбільше хворих - у Тернопільському та Козівському районах - показник захворюваності - вище середнього. 

- Серед дітей до 18 років хворих - 54,4% (2295 осіб), школярів – 52,2% від усіх захворілих дітей (1199 осіб), - повідомляють у лабораторному центрі. - У порівнянні з попереднім тижнем, рівень захворюваності серед дітей зріс в 1,6 рази, серед дітей шкільного віку – в 2,1 рази.

До епідемії недалеко

За минулий тиждень госпіталізували 243 особи, із них - 121 дитина (49,8%). Кількість госпіталізованих зросла на 19,7%.

Відео дня

У прес-службі Тернопільської міської ради повідомляють, що від 13 січня експерти спостерігали ріст захворюваності.

- Зараз у Тернополі спостерігаємо підвищення захворюваності, - йдеться у повідомленні. - Росту ускладнених форм немає. На 100 тисяч населення є 654 випадків захворюваності на грип на ГРВІ. Низький рівень початку епідемії визначають тоді, коли є 681 випадок захворювань на 100 тисяч населення. 

 Наразі оперативний штаб моніторить ситуацію щодня.

-  Рівень захворюваності серед дітей зріс на 1,6 відсотка, - каже завідувач відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України», головний позаштатний спеціаліст-епідеміолог управління охорони здоров’я Марія Павельєва. - Це пов'язано з тим, що 13 січня діти повернулись на навчання. Відповідно, збільшився час перебування їх в організованих колективах. Діти більше спілкуються між собою та росте рівень захворюваності.

Читайте також: "У лікарнях ввели масковий режим, а тролейбуси всередині миють хлоркою : як Тернопіль бореться з вірусами".

Марія Павельєва каже, що станом на 17 січня у області не зафіксували шкіл та класів, у яких би було понад 20% хворих учнів. Тому наразі жоден із них не закривали на карантин.

- Комісія постійно відстежує наповнюваність класів та стан дітей, - каже експертка. - Сьогодні, 20 січня, ми проводимо моніторинг у школах. Завтра стане відомо, чи прийняла якась школа в області рішення про закриття на карантин класу або школи. 

Чи можна зараз зробити щеплення

Вакцинація - єдине, що допоможе вберегтись від грипу та його складних наслідків. Зробити щеплення можна навіть, якщо в області вже зафіксували грип. 

В області щеплення зробили 3 619 осіб - 0,35% від загальної кількості населення області, що забезпечує лише індивідуальний захист і є недостатнім для створення колективного імунітету.

- Два піки підвищення захворюваності на грип та ГРВІ припадають на: кінець грудня та кінець січня-початок лютого, - каже директор КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Микола Медвідь . - Можна встигнути вакцинуватись ще до піку. Це буде виправдано для тих, хто зараз здоровий. Антитіла виробляються за 2-3 тижні, але захворіти буде підвищена вірогідність аж до квітня, згідно з прогнозами.

Читайте також: Смертельний грип: як захиститися, міфи та правда про вакцину

Лікарі наголошують, що дуже важливо при перших ознаках захворювання звертатись до сімейного лікаря, адже якщо лікуватись вдома - наслідки можуть бути катастрофічними. Особливу увагу варто звертати на стан здоров’я дітей, адже вони особливо чутливі до всіх захворювань. 

Як вберегтися від захворювання – важливі рекомендації

1). У разі захворювання якомога скоріше звернутися до лікаря. Не займатися самолікуванням. Це дуже небезпечно.

2). Регулярно вживати загальнозміцнюючі препарати та засоби для підсилення імунітету.

3). Забезпечити всім членам сім’ї повноцінне харчування з високим вмістом вітамінів у природному вигляді.

4). Крім того, в період зростання захворюваності на грип необхідно запровадити такі зміни в спосіб життя:

- уникайте контакту з особами, які мають симптоми грипу

- обмежте своє перебування в місцях великого скупчення людей;

- якомога частіше провітрюйте приміщення;

- намагайтеся не торкатися очей, носа, рота немитими руками;

- уникайте обіймів, поцілунків і рукостискань;

- прикривайте ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою паперовою серветкою, яку одразу ж після використання треба викинути;

- частіше мийте руки 

5). Відвідуйте лікарів, проводьте щоденний моніторинг рівня захворюваності по місці проживання.

Редакція "20 хвилин" стежить за епідситуацією в регіоні. Нові дані одразу опублікуємо на сайті.

ДОВІДКА

Телефони зв’язку з оперативним штабом – 52-56-96, електронна пошта - [email protected]

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Ната Ли

    Чомусь регулярно "зникають" коментарі.Мені не подобаються дії адміна,тому відписуюсь від сторінки)
  • Ruslana Diduh

    В Тернополі не має такої епідемії грипу Там живуть мої родичі  і вони кажуть що це прибільшення ЗМІ

    Марія Грушецька reply Ruslana Diduh

    Ната Ли Ви не можете судити по всіх. Чоловік звернувся в перший день до лікаря. І в лікарні після 5 днів перевели в реанімацію.  Дякувати Богу що дали правильний антибіотик і то вже як було вражено 70 % легень. Сходіть спочатку по лікарнях, а тоді робіть висновки.

    Вероніка Гавриляк reply Ruslana Diduh

    Ruslana Diduh ну слова вашого брата і його оточення це ще не весь Тернопіль! Я бачу зовсім іншу картину.

    Валя Гриців reply Ruslana Diduh

    Ruslana Diduh Зaгaльнa зaхвopювaнicть cклaлa 404,6 випaдкiв нa 100 тиcяч нaceлeння, щo нa 22,9% нижчe cepeдньoгo бaгaтopiчнoгo piвня зaхвopювaнocтi.

    Нa 4-х aдмiнicтpaтивних тepитopiях oблacтi (Збopiвcький, Лaнoвeцький, Чopткiвcький, Шyмcький paйoни) пoкaзник зaхвopювaнocтi вищe низькoгo piвня зaхвopювaнocтi, нa 2-х aдмiнтepитopiях (Тepнoпiльcький, Кoзiвcький paйoни) – вищe cepeдньoгo.

    Зa ocтaннiй тиждeнь (13.01 – 19.01.20p.) кiлькicть зaхвopiлих зpocлa y пopiвняннi з пoпepeднiм тижнeм пoтoчнoгo poкy в 1,8 paзи (4218 випaдкiв пpoти 2276). Питoмa вaгa дiтeй дo 18 poкiв cepeд хвopих cклaлa 54,4% (2295 oc.), шкoляpiв – 52,2% вiд yciх зaхвopiлих дiтeй (1199 oc.). В пopiвняннi з пoпepeднiм тижнeм, piвeнь зaхвopювaнocтi cepeд дiтeй зpic в 1,6 paзи, cepeд дiтeй шкiльнoгo вiкy – в 2,1 paзи.

    Зa звiтний тиждeнь гocпiтaлiзoвaнo 243 ocoби, iз них 121 дитинa (49,8%). Кiлькicть гocпiтaлiзoвaних зpocлa нa 19,7%.

    З пoчaткy eпiдceзoнy зapeєcтpoвaнo 2 лeтaльних випaдки гpипy, лaбopaтopнo пiдтвepджeнi – гpип А нe cyбтипoвaний.
    У вipycoлoгiчнiй лaбopaтopiї мeтoдoм ПЛР oбcтeжeнo 34 хвopих, в 18 хвopих виявлeнo фpaгмeнти РНК вipycy гpипy А, з них в 4 – iдeнтифiкoвaнoгo як А(Н1), в 1 хвopoгo – фpaгмeнти ДНК aдeнoвipycy, в 1 – фpaгмeнти РНК пapaгpипy 1 типy.

    Ната Ли reply Ruslana Diduh

    Валя Гриців,саме самолікування призводить до трагічних наслідків,всі померлі тернополяни лікувалися самостійно і попали у лікарню вже у критичному стані.Знайдіть"свого" лікаря і не лікуйтеся у продавців таблеток.(аптеках)

    Ruslana Diduh reply Ruslana Diduh

    Оксана Авраменко в мене там живе рідний брат і не треба іронізувати оскільки діти ходять до школи в є відповідна явка школярів

    Валя Гриців reply Ruslana Diduh

    неправда, хворих достатньо (багато таких, які лікуються самостійно, бо нашим лікарям не довіряють), кругом і всюди лиш чую - одні всією сім"єю злягли, другі також, треті і т.д....лікарні і поліклініки переповнені, а також аптеки (самі з чоловіком сьогодні були в лікарні і бачили)....
    що їм люди, їм же ж треба дотягнути до критичної точки поки кілька десятків не помре.....

    Оксана Авраменко reply Ruslana Diduh

    Ruslana Diduh Вам зі Львова краще видно...

    Olya Turchak reply Ruslana Diduh

    Ми також живемо в Тернополі. У матеріалі є всі посилання на офіційні джерела. Епідемії не має. Зараз на 100 тисяч населення є 654 випадків захворюваності на грип на ГРВІ. Початок епідемії визначають тоді, коли є 681 випадок захворювань на 100 тисяч населення.

    Тернополянка reply Olya Turchak

    Лікарі не все говорять.Друга лікарня в Тернополі забита,люди вмирають,як старі так і молоді.Я була свідком.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up