Кількість хворих на Монастирищині зростає: частина - у лікарні, інші - на самоізоляції (оновлено)

Кількість хворих на Монастирищині зростає: частина - у лікарні, інші - на самоізоляції (оновлено)
  • На Тернопільщині коронавірус підтвердили у 43-ох людей. Із них 36 випадків - на Монастирищині. Більшість із хворих - працівники лікарні. 
  • Як зараз ситуація в селах, де хворіють люди, та чим забезпечені лікарі, читайте у матеріалі. 

 

Як повідомляють в Монастириському оперативному штабі для боротьби з коронавірусом, станом на 09.00 28 березня, у районі інфікованих коронавірусом, - уже 36 людей.

м.Монастириська - 19, с.Швейків - 7, с.Ковалівка - 4 (1 летальний), с.Горішня Слобідка - 2, с. Долішня Слобідка - 2, с.Бертники - 1, с. Чехів - 1. У їх числі - 7 лікарів, 8 медсестер, 6 молодших медсестер, 2 держслужбовці, 1 священник, 1 завдитсадком, 1 дитина.

Станом на 18.00, з'явилась інформація про 41 особу:
м.Монастириська - 23,
с.Швейків - 7,
с.Ковалівка - 4 (1 летальний),
с.Горішня Слобідка - 2,
с. Долішня Слобідка - 2,
с.Бертники - 1,
с. Чехів – 1, с.Гончарівка -1.
В їх числі медперсоналу - 24 (7 лікарів, 11 медсестер, 6 мол.медсестер), 2 держслужбовці, 1 священик, 1 завдитсадком, 2 дитини.
В районній лікарні госпіталізовано - 8, в т.ч 1 лікар сімейної медицини, 1 священик;
в Тернопільській лікарні госпіталізовано - 4;
на самоізоляції перебувають - 29 ( в них стан легкий).

Відео дня

Чим забезпечена лікарня

Журналісти "20 хвилин" вже дізнавались, що є і чого немає для лікування хворих у місцевій лікарні. Детальніше про це читайте у матеріалі: "«В інтересах всіх - ізолювати цей місцевий Ухань». Чим насправді "забезпечені" у монастириській лікарні?"

Чи змінилась ситуація, запитуємо у  в.о. голови Монастириської райдержадміністрації Дмитра Левковича.

- Тримаємо поки що все під контролем. Маски є, халати привезли, респіраторів немає, - каже пан Левкович - Дещо привезли, щось плануємо підвезти згодом. Ситуація міняється кожної години. 

Настрій - бойовий 

Як розповідає головна лікарка Монастириської центральної районної лікарні Стефанія Підгірна, на даний час забезпечення вистачає. Але на скільки часу вистачить засобів захисту, не знає ніхто.

- Нам постійно підвозять костюми, маски. Ми маємо їх змінювати кожних шість годин, - каже лікарка. - Допомагає обласна рада, районна влада. Допомагають волонтери. Ця ситуація згуртувала людей. І я зараз знаю, що ми впораємось. 

- Зараз є сім лікарів на самоізоляції, є кілька людей робочого медперсоналу та кілька середнього медперсоналу, які також на обсервації, - каже пані Підгірна. - Але хочу подякувати усім нашим працівникам за те, що вони з розумінням віднеслись до цієї ситуації, підтримують пацієнтів та якісно виконують свою роботу. 

Серед проблем лікарні - забезпечення противірусними препаратами та антибіотиками широкого спектру дії. За словами Стефанії Підгірної, в аптечній мережі немає зовсім цих препаратів, тому про їх запас в лікарні не йдеться. 

Проте настрій у лікарки хороший. Кілька разів під час розмови з журналісткою, вона просила подякувати колегам за їх роботу та бажала їм міцного здоров'я. Із слухавки чулись голоси інших лікарів, які просили опублікувати слова вдячності за підтримку Стефаінії Підгірній також. 

Чи знайшли "нульового піцієнта"?

Дмитро Левкович розповідає, що ймовірно хвороба розпочалась із зараження медсестри, родом із села Швейків. Досить довго вона перебувала в лікарні. Кілька разів тести на грип давали позитивний результат, тому медики були переконані, що небезпеки у спілкуванні із нею немає. Тому і захворіла така велика кількість лікарів. 

- Зараз стан жінки покращився, - каже пан Левкович. - Її вже відключили від апарату штучної вентиляції легенів. Сподіваємось, що все буде добре. 

Як повідомлялось раніше, Епідеміологічне розслідування показало, що першою на коронавірус захворіла медик із Монастирищини.

Проте у селі, звідки родом жінка, кажуть, що першою в районі вона заразитись не могла, адже на похороні, де, ймовірно, заразились священник з Заліщиків та чоловік, який помер від коронвірусу із села Ковалівка, вона не була. 

У села і далі приїжджають люди з-за кордону

-  У селі зараз дуже багато людей, які приїхали з-за кордону, - каже жителька села Швейків пані Оксана. - Багато людей хворіють та не звертаються до лікарів. Думають: пересиджу вдома, але все одно є контакти з рідними, може, з сусідами. Так і ще до того похорону були люди, що не дотримувались ізоляції, коли повернулись з іншої країни, але не залишались вдома. 

Окрім того, місцеві кажуть, що блок-постів у селах так і не поставили. Хоча люди самі розуміють серйозність ситуації, та зайвий раз на вулиці не виходять. 

27 березня у селі Швейків підтвердили два нових випадки зараження коронавірусом у літніх людей. Зараз вони знаходяться на лікуванні вдома. 

Як розповідає Стефанія Підгірна, це нормальна практика, для тих, у кого легкий перебіг хвороби. 

- Таке рішення може приймати сімейний лікар, - каже вона. - Це нормальна практика. Лікарі постійно стежать за станом здоров'я людей. Зараз у цих людей стан, який не потребує госпіталізації. Сьогодні в нашій лікарні є сім людей, якщо є інші люди, які потребують допомоги, ми готові їх розмістити та допомогти, не відмовляємо нікому. 

Ми стежимо за ситуацією на Монастирищині. Уся оперативна інформація про коронавірус станом на 28 березня тут.  

Волонтери збирають допомогу

- Комусь дали засоби захисту, а комусь не вистачило, - каже вононтерка Світлана Безділь. - Ми і далі збираємо допомогу. Потрібні рукавиці, халати, їх вистачить на два-три дні. Люди згуртувались між собою, допомагають багато. 

Ситуація, за словами волонтерки складна: стан однієї лікарки погіршився. Хворіють діти. Окрім того, контактних осіб хворих не ізолюють. Тому вони й далі можуть бути носіями вірусу. 

- Я хочу акцентувати увагу громадськості на тому, що так ми епідемію не зупинимо, - говорить пані Світлана. - Потрібно локалізувати епідемію та недопустити розповсюдження. Це ненормально, що рідні хворих вільно собі ходять містом. Рідні хворих кажуть, що їм ніхто навіть не дзвонив для перевірки. 

Волонтерка каже, що зараз найголовніше, щоб влада відкинула популістські заклики та інформувала населення про реальну картину. 

Довідка

Збір коштів для засобів індивідуального захисту: \

р/р UA973366770000026008052554121 КНП «Монастириська ЦРЛ» код ЄДРПОУ 36338715 МФО банку 336677 в АТ КБ «Приватбанк»
 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Азамат Ким

  • Коля

    "Кілька разів тести на грип давали позитивний результат" тому що не жлобитись треба а перевіряти на короновірус

    Віталій reply Коля

    Перевіряти на кавовій гущі? Тестів то не було
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 Безкоштовні курси водіння пропонують для мобілізованих та демобілізованих військовослужбовців 21:06 Засліпили фари: жінка, яку збили на трасі поблизу Борщева, померла до приїзду швидкої 20:00 Його бригаду найбільше «люблять» окупанти: історія молодого командира гармати 19:00 Ремонт на вулиці Сахарова: тролейбус №9 та автобуси №12 та №21 курсуватимуть за новими маршрутами Від читача 17:45 Реадаптація ветеранів на робочому місці 18:00 Лікарку з ВЛК звинувачують в підробці медичного висновку для військовозобов'язаного 17:03 У Великій Березовиці загорілася вантажівка з бочкою (ОНОВЛЕНО) 16:03 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 15:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 1 травня 15:05 Розклад богослужінь та графік освячення пасок у церквах Тернополя 14:45 У Тернополі чоловік випав з вікна багатоповерхівки 14:00 На вулиці Сахарова понижують висоту бордюрів на переходах 13:30 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 13:00 У Тернополі двом вулицям мікрорайону «Південний» присвоїли нові назви 12:23 У потічку на Підволочищині знайшли тіло 81-річної жінки 12:00 Вибір матраців-топперів у місті Тернопіль (на правах реклами) 11:40 В аварії на Тернопільщині травмувався 50-річний водій мотоцикла 11:30 Дякую діткам, які надіслали нашим захисникам частинку великоднього тепла з рідного Тернополя - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 11:00 У Тернополі чоловік заховався у туалеті піцерії й вночі вкрав гроші з каси play_circle_filled 10:22 Що зміниться в Україні з 1 травня: мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up