Коли можна і не можна йти до сімейного: розповідає молода лікарка з Тернополя

Коли можна і не можна йти до сімейного: розповідає молода лікарка з Тернополя
  • За день десятки дзвінків, ще десятки людей на прийомі. Кожному треба порадити, підказати та направити. Робота не закінчується навіть вдома. Такі реалії роботи сімейного лікаря.

  • Із Ольгою Омельницькою говоримо про те, коли можна звертатись до свого лікаря, як працюють медики в умовах пандемії та  чому з пацієнтами іноді катастрофічно важко. 

  • Редакція «20 хвилин» продовжує розповідати історії молодих тернопільських медиків в рубриці «Лікар до 30».
  • 18 травня відзначають День сімейного лікаря.

28-річна тернополянка Ольга Омельницька ще зі школи мріяла бути медиком. У Центрі первинної медико-санітарної допомоги Тернополя почала працювати після початку реформи сімейної медицини в країні. А ще на перші роки роботи дівчини припала … пандемія. 

На питання чи складно бути сімейним лікарем в такий непростий період, пані Ольга відповідає, що складно було на початку пандемії. 

В інтерв`ю з лікаркою говоримо про рутинну роботу сімейних, нелегку ситуацію з направленнями, привітних і не дуже ввічливих пацієнтів. А наприкінці матеріалу є поради, як підтримувати імунітет, щоб не захворіти на такі поширені зараз вірусні захворювання. 

Відео дня

—  Вітаю, пані Олю. Скільки ви працюєте сімейним лікарем? Ну і, зважаючи на ситуацію, в якій доводиться працювати, чи не пошкодували про свій вибір? 

— Працюю вже понад три роки. І це була моя мрія, тож, звісно, не шкодую. Навпаки, знати, що ти допомагаєш людям варте багато. 

—  Будь-яка робота з людьми це непросто. А у вас люди звертаються не в простих ситуаціях, а частіше за все з бідами… 

—  Ну так, у кожної людини свій настрій, своя історія і свої проблеми. Доводиться налаштовуватись на їх настрій. Роботи немало. Як в робочий так і в позаробочий час. До цього вже звикли. Сімейний лікар часто має бути і психологом. Деякі люди приходять просто за підтримкою, поговорити. 

—  Конфліктні ситуації часто трапляються? Як виходите із них? 

—  Нерідко. Бо, як ви сказали, люди приходять до лікаря, найчастіше із проблемами. Ну треба тримати себе в руках. Люди є різні, проблеми теж і відповідно підходи теж. Зрештою, зараз без проблем сімейного лікаря можна змінити, навіть без попередження та погодження. 

Телефонують вдень і вночі 

— Чи складно бути сімейним лікарем в період пандемії?

—  Дуже складно, але ще складніше було на початку. Тоді була загальна паніка. Всі пацієнти дзвонили одночасно. Я говорила з кимось одним, а за той час мене чекали ще 15 пропущених дзвінків. Люди не знали куди звертатись, що з ними таке. Не знали, що буде далі. І в таких умовах ми налагоджували контакти. Практично кожному доводилось пояснювати, що лікар не може приймати дзвінки посеред ночі, що я не можу по кілька годин говорити з одним пацієнтом.

—  Часто телефонували вночі? 

—  Телефонували. Звісно, вночі я не можу спілкуватись з людьми. Лікар теж жива людина, і йому треба час, щоб відпочити. У випадку, коли щось трапляється вночі — є швидка допомога, яка надає невідкладну допомогу. 

—  Рахували коли-небудь кількість дзвінків від пацієнтів? 

—  Коли був початок пандемії, то в мене була програма, яка рахувала дзвінки. То за вечір було 170 дзвінків. Далі видалила програмку і більше не рахувала (посміхається — прим. ред) 

—  Скільки у вас пацієнтів зараз? Чи справляєтесь із ними всіма? 

—  Зараз 1811 пацієнтів. Це оптимальна кількість. Нелегко вникнути в ситуацію кожного, але справляємось. Звісно, є ті, хто звертається постійно. А є такі, що раз-два рази в рік. 

 — Бачила, що тепер на вашому сайті є інформація про прийом онлайн та в поліклініці кожного з сімейних лікарів. Чи користуються ним пацієнти? 

—  Люди молодшого віку більше розуміють, що є час, коли лікар може відповісти на дзвінок, а є час, коли не може. А  пенсіонери, як знаємо, рідко користуються інтернетом. Тому їм усе пояснюємо під час розмови.

Чи треба до сімейного, якщо нічого не болить?

—  Коли треба йти до сімейного лікаря? Чи є випадки, коли до профільного спеціаліста можна звертатись без контакту з сімейним? 

—  Сімейний лікар надає планову медичну допомогу: це лікування хронічних захворювань, які не прогресують, гострі стани ГРЗ, інфекційні захворювання. Коли є невідкладні стани, то звісно, треба одразу звертатись до екстреної медичної допомоги. 

—  Щодо профілактичних обстежень. Які групи пацієнтів повинні їх обходити? Якщо нічого не турбує —  то до сімейного не треба?

—  Це залежить від віку. У нас є нормативні документи, за якими працюємо, і в яких є чітко прописано періодичність оглядів. Тобто, як часто треба приходити міряти тиск, визначати рівень цукру в крові, поміряти холестерин. Також до прикладу, жінкам старшим 40-а років щорічно рекомендовано проходити мамографію. 

—  І ще питання щодо обстежень. До прикладу, якщо я хочу на обстеження до гастроентеролога, мені треба обов`язково звертатись до сімейного за направленням? 

—  Якщо це первинне звернення і ви в цього спеціаліста ще не спостерігались —  так, спершу треба до сімейного за електронним направленням. Якщо звернення повторне —  тоді вже можете напряму звертатись. 

—  До цих електронних направлень люди звикли вже? 

—  Це дуже важко. Люди змінюють номери, не читають повідомлення і так далі. Тому усе це досить проблематично. Але все стараємось вирішувати. Здебільшого, якщо йдеться про старших людей — роздруковуємо їх, пишемо рецепти на листках і так далі. Нелегко і з електронними лікарняними. От людям треба мати листок на руках — тоді вони спокійні. І багато хто не розуміє, що зараз вони не потрібні. 

Чи легший перебіг має Омікрон

—  Повернемось до коронавірусу. Зараз знову бачимо, що кількість хворих росте. Скільки нових випадків серед ваших пацієнтів зараз виявляють за день? 

—  Мінімум десять людей за день. Хтось вже зробив сам тест, комусь робимо ми швидкий, когось направляємо на ПЛР. 

—  Сімейні лікарі, як ніхто інший, знають все про перші симптоми коронавірусу. Новий штам з чого починається? Чи справді Омікрон має легший перебіг? 

—  Наприклад зараз усі мої пацієнти лікуються амбулаторно. Тобто з того часу, відколи виявили в Україні цей штам, жоден мій пацієнт не опинився в лікарні. Починається все так, як застуда: нежить, першіння в горлі, кашель, головний біль. Здається, що це звичайне ГРВІ, а тест потім підтверджує коронавірус. 

—  Але часто буває і навпаки, що усі симптоми вказують на коронавірус, а тест негативний. Чому так?

—  Є і таке. Насправді дуже велике значення має те, коли саме проведений тест, який це тест. ПЛР-тест має високий відсоток виявлення, експрес-тести, які люди купують в аптеках є різної якості, також треба добре дотримуватись інструкції. 

Коронавірус: як не захворіти та що робити, якщо виявлено симптоми –  Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника

—  Ну і на завершення: що порадите нашим читачам, які турбуються про свій імунітет? 

—  Перш за все це дотримання правил карантину: перебувати в закритих приміщеннях у масках, часто мити руки, дотримуватись дистанції. Також можете проконсультуватись зі своїм сімейним лікарем щодо додаткової вітамінної терапії. Без консультації з лікарем добавки теж не раджу приймати, які і використовувати фітотерапію. Бо були випадки, коли пацієнти проводили самолікування з допомогою різних трав'яних напоїв чи настоянок і потім ми вирішували різні негативні наслідки. А от що справді допоможе —  це теплий чай з медом, імбирем та лимоном. У холодну пору року це справді смачно та корисно. 

Читайте також: Лікар до 30-ти: стоматолог-хірург з Тернополя про складні операції і як пацієнти іноді кусають за пальці

Доводилось бачити операції, що проводили діткам, яким кілька днів: молода лікарка-хірург з Тернополя

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Ирина

    Головне, увесь час нагадувати, що барановірус нікуди не дівся. Війна закінчиться, Ляшко випливе... Дістали.
  • Ольга Романська

    Березовська Наталя Павлівна . Не думала що в наш час ще є такі лікарі. Дзонити можна навіть серед ночі, візьме трубку , вислухає , порадить.
  • Марія Троян

    П'ють каву і по телефону розмовляють.
  • Любов Пігій

    Вихідні з лікарем не можна зв'язатися, прийдеш на прийом зразу на тест ,,чекаєш два дні на результат на третій день лікаря нема поїхав на вакцинацію, ковід не підтверджується але лікування не має ніякого багато пийте приймати вітаміни навіть на аналіз не направлять, йдеш платну клініку і робиш обстеження, температура 39 наніч 40   і не падає визивала скору кололи також не падає ,  діагнозу за вісім днів лікар не поставив, а гроші за хворого бере, маєм сімейних лікарів.

keyboard_arrow_up