Кому з педіатрів найбільше довіряють тернополяни: «20 хвилин» порівняли кількість декларацій

Кому з педіатрів найбільше довіряють тернополяни: «20 хвилин» порівняли кількість декларацій
  • Майже 95 тисяч батьків з нашої області вже обрали педіатра для своїх дітей. Ми дізнались, у кого з дитячих лікарів Тернополя найбільше декларацій з пацієнтами. Рейтинг переглядайте у нашому матеріалі! 
  • А також діліться у коментарях, чи задоволені Ви послугами свого педіатра? За якими критеріями обирали його для малечі?
  • Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю редакції газети «RIA плюс» та сайту «20 хвилин» і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Педіатр – це лікар, який володіє знаннями майже у всіх медичних галузях. Він є першим порадником щодо захворювань дітей, знає, як їх лікувати, до якого фахівця направити маленького пацієнта та які аналізи здати. Саме дитячі лікарі визначають курс лікування, надаючи батькам необхідні консультації.

Педіатр спостерігає за здоров’ям дітей від народження і до 18 років. Тому батькам важливо пам’ятати, що цей лікар є вашим партнером і порадником у догляді за малюком. Ваші погляди й підходи мають збігатися. Лікар має бути відкритий до запитань і давати відповіді. Від цього залежить рівень довіри до спеціаліста. Вам та дитині має бути комфортно з ним, наголошує Міністерство охорони здоров’я.

Скільки педіатрів є у Тернополі

У шести педіатричних відділеннях Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні та в одній амбулаторії загальної практики-сімейної медицини Тернопільського районного центру первинної медико-санітарної допомоги станом на 22 листопада працюють 67 педіатрів.

Відео дня

Їх кількість у медзакладах:

У 18 дитячих лікарів вже є максимальна кількість угод з пацієнтами. Дехто навіть перевищив ліміт. Ще 15 педіатрів майже наблизилися до 900 рекомендованих декларацій. А ось записатися тернополяни можуть ще до 34 медиків (тобто 50% від загальної кількості). У них від 0 до 844 укладених декларацій. Дані можна переглянути на «Електронній карті місць надання первинної медичної допомоги» НСЗУ.

Станом на 22 листопада 94 670 жителів Тернопільської області уклали декларації з педіатрами. Серед них – 45,94 тис. жінок та 48,73 тис. чоловіків. Загалом декларації з лікарями підписали 89,29% населення області. Якщо аналізувати кількість декларантів за типом населеного пункту, то понад 84 тисячі осіб – з міст, 2 тисячі з сіл, трохи більше 8 тисяч – з селищ міського типу.

Відповідно до карти, всього на Тернопільщині є 133 педіатри. Таку інформацію у відкритому доступі можна знайти на дашборді «Статистика поданих декларацій про вибір лікаря первинної медичної допомоги».

Нагадаємо, раніше журналісти «20 хвилин» розповідали, у яких сімейних лікарів Тернополя найбільше пацієнтів. Детальний рейтинг можете переглянути у матеріалі за покликанням нижче:

Читайте також: Рейтинг сімейних лікарів Тернополя: кому найбільше довіряють тернополяни?

Хто має найбільше декларацій?

На електронній карті місць надання первинної медичної допомоги біля прізвища кожного з педіатрів зазначена кількість підписаних декларацій з пацієнтами. Саме їх ми і аналізували, формуючи рейтинг.

Для нашого матеріалу ми відібрали ТОП-12 педіатрів, яким найбільше довіряють тернополяни. Про це свідчить кількість укладених з ними декларацій, яка вже перевищила рекомендовану. Всі лікарі у рейтингу мають більше 900 договорів з пацієнтами.

Зауважимо, що у травні 2021 та у лютому 2022 року редакція «20 хвилин» вже публікувала подібні рейтинги педіатрів. Кого раніше обирали найбільше жителів Тернополя, читайте у матеріалах нижче:

Читайте також: ТОП-20 найбільш «завантажених» педіатрів Тернополя. Чи реально ще до когось потрапити?

Читайте також: У кого з тернопільських педіатрів найбільше декларацій? Ми з'ясували

За два роки ситуація дещо змінилася, однак у ТОПі зустрічаємо деякі однакові прізвища.

У 2021 році найбільшу кількість – 1000 пацієнтів, мала педіатр Зоряна Онуферко. На другому місці була Ірина Палюх (980 декларацій), на третьому – Галина Петрик (966 декларацій).

У 2022 році наш рейтинг очолила Оксана Бугера з 1039 деклараціями. Другою була Зоряна Онуферко (1007 декларацій), третьою – Ірина Палюх (983 декларації).

У 2023 році першою у рейтингу з незначним відривом знову стала Оксана Бугера (1063 декларації). Далі опинилась Зоряна Сірант, з якою уклали декларації 1054 особи. Третя – Наталя Каліновська (971 угода). А детальніше про лікарів та кількість їхніх пацієнтів ви можете дізнатись з нашої інфографіки.

А відгуки про педіатрів та що про них думають містяни можна прочитати на нашому порталі «ТОП-20». Наберіть у пошуку «педіатр» і побачите перелік лікарів. Тут можна залишити і свій відгук.

Можуть мати максимум 900 пацієнтів

Кожен з педіатрів має своє навантаження, але все відповідно до загальних правил Національної служби здоров’я України, говорить заступник медичного директора з поліклінічної роботи Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні Володимир Кучма.

Норма на одного педіатра – 900 пацієнтів. І це максимально можлива кількість декларацій, які з ним можна укласти. Лікар не має права відмовляти в укладенні декларації пацієнту через вік, стать, соціальний статус, історію хвороб, національність. Проте має право відмовити, якщо він досягнув оптимального ліміту декларацій. Якщо в медичному закладі є ті, хто ще не досягли ліміту декларацій, але пацієнту відмовляють у підписанні, слід звернутися до керівника закладу, – наголошує він.

Однак, дитячі лікарі за взаємним власним бажанням та на прохання батьків можуть набирати і понад 900 пацієнтів, додає пан Кучма. На це у них є повне право. Наприклад, у ситуації, коли у родині народилась друга дитина, і щоб за малечею не спостерігали два різні лікарі, батьки знову звертаються до свого педіатра і часто укладають з ним другу декларацію. Всі понаднормові декларації у педіатрів, коментує Володимир Кучма, оплачуються, але за меншим коефіцієнтом відповідно до законодавства.

– Тернополяни за взаємною згодою можуть записати дитину і до тих педіатрів, у яких більше 900 пацієнтів. Але варто знати, що такі лікарі можуть будь-кому відмовити на законних підставах через те, що їхній ліміт набраний. Та кількість пацієнтів – це змінний процес. Щомісяця дітям виповнюється 18 років, вони «вибувають» через вік, а у педіатрів звільняються місця, – коментує Володимир Кучма.

Дізнатися більше інформації про педіатрів, а саме про їхню освіту, досвід та контакти можна на офіційному сайті міської дитячої комунальної лікарні. За допомогою сайту також можна записатися на прийом до лікаря не виходячи з дому, запевнили нас у цьому медзакладі.

Володимир Кучма також нагадує, що рішенням сесії Тернопільської міської ради від 3 листопада 2023 року міську дитячу комунальну лікарню розформовують та мають приєднати до Центру первинної медико-санітарної допомоги. Педіатричні відділення юридично також будуть переведені до цього Центру, однак адреси їхні залишаються незмінними. Також, додає він, не зміниться нічого і для пацієнтів! Дитячі лікарі продовжать працювати на своїх місцях. Єдине – будуть переукладені всі декларації.

Як укласти декларацію з педіатром?

За дітей до 14 років декларацію з лікарем підписує один із батьків. На момент підписання батько або мати повинні мати при собі свідоцтво про народження або відповідний документ, який підтверджує факт народження, також документи, які посвідчують особу та повноваження одного з батьків дитини або іншу особу, яка є законним представником пацієнта.

Якщо вашій дитині вже виповнилося 14 років, вона має повне право самостійно обрати собі педіатра і підписувати з ним декларацію. При собі необхідно мати один з таких документів:

– З 14 років дитина може сама підписати декларацію з лікарем. Проте відповідно до законодавства України лікар має повідомляти батькам, усиновлювачам чи опікунам неповнолітньої дитини про стан її здоров’я. За українським законодавством, людина вважається неповнолітньою до 18 років, – наголошують в Національній службі здоров’я України.

А ви задоволені роботою свого педіатра? Пишіть у коментарях.

 

Читайте також:

З яким педіатром ще можна підписати декларацію в Тернополі? Ми склали список

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Юля Кулина

    Наталя Василівна Посилюжна
    Дякую що Ви у нас є! Безмежно любимо!🥰
  • Наталя Дубик

    Дяків Ірина Миколаївна, знавець своєї справи, лікар від Бога❤️
  • Sveta Savka

    Дякую Каліновській Наталі Ігорівні за її роботу, яка знає все про мою дитину з самого народження і ще дякую чудовій, добрій і милій медсестрі Наталі. Здоров'я Вам, успіху і миру!!!
  • Julia Nikolaevna

    Сірант Зоряна Богданівна, просто неймовірна ❣️

keyboard_arrow_up