Партнер рубрики Події

Рейтинг сімейних лікарів Тернополя: кому найбільше довіряють тернополяни?

Рейтинг сімейних лікарів Тернополя: кому найбільше довіряють тернополяни?
  • Ми дізнались, у кого з сімейних лікарів Тернополя найбільше пацієнтів. 
  • Пишіть у коментарях, чи задоволені роботою свого лікаря!
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Після медичної реформи в Україні сімейні лікарі є основними для пацієнтів. До них можна звернутись як при перших проблемах із самопочуттям, так і регулярно, аби попіклуватися про власне здоров’я. А процес підписання декларацій з ними діє вже 7 років.

У Тернопільській громаді в 13 амбулаторіях загальної практики – сімейної медицини від КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» станом на 11 жовтня працюють 107 сімейних лікарів. Такі дані можна побачити на «Електронній карті місць надання первинної медичної допомоги» від НСЗУ.

Відео дня

Станом на 11 жовтня 2023 року понад 791 тисяча жителів Тернопільщини уклали декларації з сімейними лікарями. Серед них – 427,15 тис. жінок та 364,17 тис. чоловіків. Загалом декларації з лікарями підписали 89,34 % населення області.

Інформація у відкритому доступі є на дашборді «Статистика поданих декларацій про вибір лікаря первинної медичної допомоги» від Національної служби здоров’я. Відповідно до карти, всього на Тернопільщині є 556 сімейних лікарів.

 – Інформацію про кількість сімейних лікарів у Тернополі і скільки декларацій з ними уклали пацієнти можна подивитися на дашбордах на офіційному сайті Національної служби здоров’я України. Усі дані там актуальні, ми ними навіть самі користуємось. Інформація є динамічною і оновлюється кілька разів на день, – коментує директор Центру первинної медико-санітарної допомоги Микола Медвідь. 

 

Хто має найбільше декларацій?

Повторимось, на електронній карті місць надання первинної медичної допомоги біля прізвища кожного з сімейних лікарів відразу зазначена кількість підписаних декларацій з пацієнтами. До речі, понад 40 медиків (тобто більше 38% від загальної кількості) вже мають максимальну кількість угод із пацієнтами і навіть перевищили її. На дашборді біля них розміщений значок «Набраний ліміт».

А для нашого рейтингу ми відібрали ТОП-12 сімейних лікарів, які наразі лідирують за кількістю укладених декларацій. Із ними буде складно підписати нові договори, бо мають їх понад 1800.

Зауважимо, що у травні 2021 та у січні 2022 року редакція «20 хвилин» вже публікувала подібні рейтинги сімейних лікарів. Кого раніше обирали найбільша кількість людей, читайте у матеріалах:

Читайте також: Склали рейтинг сімейних лікарів Тернополя. У кого пацієнтів найбільше, а до кого ще можна записатися?

Читайте також: Склали новий рейтинг сімейних лікарів. До кого найбільше йдуть тернополяни?

За два роки ситуація кардинально змінилася. У 2021 році найбільшу кількість – 1836 пацієнтів, мали Марія Слободян і Оксана Качунь. На другому місці були Ганна Цешинська і Леся Мацепа (1835 декларацій). У 2022 році наш рейтинг очолила Марія Брощак із 1834 укладеними угодами. Другою була Алла Тараканова (1832 декларації).

Натомість у 2023 році першою у рейтингу сімейних лікарів із великим відривом стала Тетяна Левенець – 1856 пацієнтів. Далі йде Ольга Ласкіна, з якою уклали декларації 1818 людей.

Більше про лікарів та кількість їхніх пацієнтів дізнавайтесь з інфографіки.

А відгуки про сімейних лікарів та що про них думають тернополяни можна прочитати на нашому порталі «ТОП-20». Там є рубрика «Сімейні лікарі в Тернополі», у якій можна залишити і свій відгук.

За якими критеріями обирали лікарів

Ми провели опитування у двох соцмережах – Telegram і Viber, аби дізнатися, чим містяни керувалися при своєму виборі сімейного лікаря. Людям запропонували обрати один чи кілька варіантів відповіді.

Станом на 11.00 11 жовтня у нашому опитуванні взяли участь 655 осіб. Також деякі тернополяни залишили під дописом у коментарях власні варіанти відповіді, не вказані нами. Їх публікуємо нижче!

У Телеграмі найбільше людей проголосували за критерій «Професійність та солідний стаж роботи» – 37%. Трохи менше опитаних (32%) обрали лікаря за географічною наближеністю до свого дому. На позитивні відгуки знайомих орієнтувались 28% тернополян, а на готовність лікаря надати медичну допомогу у позаробочий час – 26%. Ще 20% респондентів обрали лікаря за «Ввічливість у спілкуванні». Решта варіантів відповідей набрали від 4 до 11% відповідей.

У Вайбері голосували дещо по-іншому. Там найбільше людей (38% від загальної кількості) голосували за варіант «Готовність надати допомогу у позаробочий час». На географічну близькість до свого помешкання, роблячи вибір, зважали 31% опитаних, а на професійність та солідний стаж роботи лікаря – 19%. Інші варіанти набрали мало, від 0 до 5% голосів.

– А де варіант «хто був вільний, до того і записались»? Чи у нас надлишок лікарів і можна перебирати за критеріями? – коментує користувачка Телеграму Анна.

– Подзвонили і констатували, що ви будете у конкретного лікаря. Але новий набагато кращий за попереднього, який покинув сімейну справу, – ділиться подробицями свого вибору житель Василь.

– В поліклініці сказали, що йдіть до того, що був, бо ніхто з чужих не бере, – коментує Andrew.

– Професійність і стаж роботи я б розділила, бо не завжди великий стаж говорить про професійність! Сидять з 40-річним стажем і розвиватися не хочуть, і на пенсію йти не хочуть. Керуватись потрібно рекомендаціями, щоб хтось порекомендував лікаря. Це моя думка! – висловилась Inna Goncharenko.

Не всі задоволені роботою лікарів

Крім того, журналісти «20 хвилин» провели окреме опитування у Telegram щодо недоліків, які жителі міста помічали у роботі сімейних лікарів. У ньому тернополяни голосували дуже активно, і станом на 11.00 11 жовтня ми отримали 407 відповідей.

Найбільше людей залишили свій вибір під варіантом «Байдужість». Із нею зіткнулися аж 49% опитаних. Другим став варіант «Довге очікування в черзі на прийом» (30% голосів). На третьому і четвертому місці – варіанти «Відмова надати медичну допомогу після 18:00 або у вихідні» й «Суворе або хамовите ставлення до пацієнтів» (23% та 22% відповідно).

Надто високі ціни на ліки, які призначив лікар, помітили 14% респондентів, вимагання хабарів чи очікування на «подяки» – 12%, а перенаправлення до інших лікарів без потреби 10% опитаних. Тим не менш, у коментарях під дописом чимало містян писали й те, що повністю задоволені послугами свого сімейного лікаря і ніколи не стикалися з поганим обслуговуванням чи іншими проблемами.

Чи є ліміт кількості декларацій

У серпні на офіційній Фейсбук-сторінці «НСЗУ для пацієнта» роз’яснили, чи має сімейний лікар право відмовити пацієнту в укладенні декларації. А також, куди звертатися, якщо ви таки отримали відмову.

Отож, сімейний лікар не має права відмовляти в укладенні декларації виключно через вік, стать, соціальний статус, історію хвороб, національність пацієнтів тощо. Але будь-який лікар первинної медичної допомоги (сімейний лікар, терапевт або педіатр) може відмовитись приймати декларацію, якщо вже має оптимальну кількість пацієнтів, і у медзакладі лікарям не дозволено її перевищувати.

Оптимальний ліміт декларацій становить: у терапевтів – 2000, у сімейних лікарів – 1800, у педіатрів – 900. Підтверджує це й директор Центру первинної медико-санітарної допомоги Микола Медвідь. 

– Для сімейних лікарів рекомендованою є кількість у 1800 пацієнтів відповідно до настанов МОЗ та НСЗУ. Однак, це не жорстка вимога, а лише рекомендація. Бувають ситуації, коли лікар може набрати більше пацієнтів, або навпаки – мати менше декларацій. Наприклад, якщо багато лікарів перебувають за кордоном, чи звільняються. Не заборонено укладати більше, ніж 1800 декларацій, – говорить він.

На сторінці «НСЗУ для пацієнта» йдеться, що якщо у медичному закладі є лікарі, які ще не досягли ліміту декларацій, але пацієнту відмовляють у підписанні, слід звернутися до керівника закладу за роз’ясненням. Там пацієнту допоможуть обрати свого лікаря та укласти з ним або з нею декларацію.

Однак, якщо раптом усі лікарі в найближчому центрі надання первинної медичної допомоги мають оптимальну кількість пацієнтів – людям радять пошукати поруч інший заклад. Наприклад, приватний центр або лікаря-ФОП, які працюють за договором з НСЗУ.

Знайти заклади, які підписали договори з НСЗУ, і перевірити кількість декларацій можна на дашборді «Електронна карта місць надання первинної медичної допомоги». Або телефонуйте до оператора контакт-центру за номером 16-77.

А ви задоволені роботою свого сімейного лікаря? Пишіть у коментарях.

 

Читайте також:

Медична реформа на Тернопільщині: які заклади об’єднають та куди звертатися по допомогу

Чи легко купити ліки вночі у Тернополі: ми дізналися, чи працюють цілодобові аптеки

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (98)
  • Свєта Свєта

    В мене Адашинська Ольга Володимирівна. Супер людина !!! Вона хоч і молоденька но я жодного разу не пошкодувала що підписала з нею декларацію.  Дай Боже їй здоров'ячка.
  • Олена Остапчук

    Качунь О.Я. 👍👍👍
  • Галя Тучак

    1
  • Igor Symchyshyn

    Вибірка не репрезентативна. Дилетанти.

keyboard_arrow_up