З яким педіатром ще можна підписати декларацію в Тернополі? Ми склали список

З яким педіатром ще можна підписати декларацію в Тернополі? Ми склали список
  • Педіатр – добрий товариш для дітей. Саме він від перших днів народження проводить планові огляди, а також стежить за розвитком малюка. Зараз у нього можна отримати необхідне направлення до вузькопрофільних лікарів.
  • Чи реально зараз підписати декларацію з педіатрами в Тернополі і до якого віку необхідна обов’язкова присутність батьків – ми дізнавалися.

У Тернопільській міській дитячій комунальній лікарні, консультацію від педіатра можна отримати як в центральному поліклінічному відділі, так і на дільницях. Наразі там працюють 60 педіатрів. Про це повідомляють у відділі охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради.

Зі слів начальника відділу Василя Даньчака, кожен з них має своє навантаження, але все відповідно до правил Національної служби здоров’я України (НСЗУ).

– Норма на одного педіатра 900 пацієнтів. Максимальна кількість підписаних декларацій –  1500. Це якщо лікар працює на повну ставку. Лікар не має права відмовляти в укладенні декларації пацієнту через вік, стать, соціальний статус, історію хвороб, національність. Проте має право відмовити, якщо він досягнув оптимального ліміту декларацій. Якщо в медичному закладі є ті, хто ще не досягли ліміту декларацій, але пацієнту відмовляють у підписанні, слід звернутися до керівника закладу. Враховуючи кількість набраних декларацій, понаднормові оплачуються відповідно до шкали оплат, згідно з вимогами НСЗУ, – наголошує він.

Відео дня

Щодо зарплати педіатра, то на її розмір впливає кількість підписаних декларацій з пацієнтами. Зі слів заступника медичного директора з поліклінічної роботи Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні Володимира Кучми, також варто враховувати і вік пацієнтів.

– Компенсаційна ставка від Національної служби здоров’я України становить 768 гривень на рік за кожного пацієнта. 25% від суми йде на заробітну плату лікарям. Якщо пацієнт віком від 0 до 5 років, то компенсаційна ставка збільшується в чотири рази, а якщо від 6 до 18 років, то збільшується вдвічі, – каже він. 

Наразі із 60 педіатрів, які працюють в державних медзакладах Тернополя, повне навантаження мають 55 лікарів. А ось у п’ятьох ще відкриті місця для підписання декларацій та надання допомоги новим маленьким пацієнтам. Деякі педіатри близькі до фінальної кількості, а є такі, яким не вдалося набрати й 200 пацієнтів.

До кого ще можна потрапити – дивіться на графіці. Дані нам надали у відділі охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради.

Дізнатися більше інформації про педіатра, а саме його освіту, досвід та контакти можна на офіційному сайті міської дитячої комунальної лікарні. Також там можна знайти інформацію про вузькопрофільних лікарів (ортопед, логопед, кардіолог, імунолог та інші). І звичайно ж, за допомогою сайту можна записатися на прийом до лікаря не виходячи з дому, запевняють нас у медзакладі. 

Як підписати декларацію з педіатром?

Педіатр спостерігає за здоров’ям дітей від народження до 18 років. Увага! За дітей до 14 років декларацію з лікарем підписує один із батьків. На момент підписання батько або мати повинні мати при собі такі документи:

  • свідоцтво про народження або документ, що підтверджує факт народження, виданий компетентними органами іноземної держави;
  • документи, що посвідчують особу та повноваження одного з батьків дитини або іншу особу, яка є законним представником пацієнта.

Якщо вашій дитині вже виповнилося 14 років, то вона має повне право самостійно обирати собі педіатра і підписувати з ним декларацію. При собі необхідно мати один з таких документів:

– Підписати декларацію може будь-хто з батьків. З 14 років дитина може зробити це самостійн. Проте згідно із законодавством України лікар має повідомляти батькам, усиновлювачам чи опікунам неповнолітньої дитини про стан ії здоров'я. За українським законодавством, людина вважається неповнолітньою до 18 років, – наголошують в Національній службі здоров’я України.

Яку допомогу надає педіатр?

Неважливо, потрібно вашій дитині потрапити до хірурга, ортопеда чи лора – у першу чергу, ви з нею повинні звернутись до педіатра. Він її огляне і вже вирішить, чи дійсно треба подальша діагностика, лікування чи госпіталізація.

– Терапевт спостерігає за станом здоров’я пацієнтів із використанням фізикальних, лабораторних та інструментальних методів обстеження відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я. Крім того, проводить діагностики та лікування найбільш поширених інфекційних та неінфекційних хвороб, травм, отруєнь, патологічних станів, – каже Василь Даньчак.

Крім того, можна отримати безоплатно низку лабораторних діагностичних досліджень та швидких тестів:

Нагадаємо, отримати допомогу у Тернопільській міській дитячій комунальній лікарні можна щодня, незалежно від дня та години. Про це наголосив під час нашого інтерв’ю медичний директор з поліклінічної роботи Володимир Кучма.

– У суботу всі філіали чергуватимуть з 09:00 до 15:00, а ось в неділю чергує центральна поліклініка з 09:00 до 15:00. Поліклініка знаходиться за адресою: вулиця Федьковича, 16. Також у суботу-неділю після 15:00 та цілу ніч працюють чергові кабінети у приймальному відділі, що знаходиться за адресою: вулиця Клінічна, 1а та вулиця Романа Купчинського, 14. За цими адресами є чергові педіатри, вони зможуть прийняти вас з дитиною, – розповідає пан Володимир.

ДОВІДКА

Всього у Тернопільській міській дитячій комунальній лікарні п’ять філіалів. Саме вони працюватимуть в суботу та неділю. Знайти їх можете за такими адресами:

бульвар Данила Галицького, 28

вулиця Миру, 11

вулиця Київська, 12

проспект Злуки, 57

вулиця Полковника Морозенка, 7

Крім того, знайти дані адреси ви можете на інтерактивній карті. 

Читайте також:

Як на свята працюватимуть поліклініки та лікарні в Тернополі? Ми дізналися

Чи реально буде отримати меддопомогу без світла? Дізналися, як лікарні Тернопільщини готуються до блекауту

Грип атакує і дорослих, і малих у Тернополі. Як вберегтися і чим краще лікуватися?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up