Ковідні відділення у багатьох лікарнях закрили і не відкривають! Чи вистачить місць у стаціонарах?

Ковідні відділення у багатьох лікарнях закрили і не відкривають! Чи вистачить місць у стаціонарах?
  • У березні 2020 року на Тернопільщині хворих на коронавірус лікували у 18-ти медзакладах, а зараз лише сім лікарень визначили такими, що можуть приймати “ковідних”. 

  • У обласному департаменті охорони здоров’я запевняють: ситуація контрольована. Але чи буде місце у лікарні, якщо захворієте?

  • Насправді ситуація в медзакладах виглядає досить песимістичною. 

Станом на 24 вересня, ще 301 людина захворіла на коронавірус.  Загалом на Тернопільщині від початку епідемії зафіксовано 74 863 випадків захворювання. Із 22 вересня Тернопільщина перейшла у “жовту” карантинну зону. Але епідеміологи б’ють на сполох: темпи захворювання шалені. Тож це не кінець.

У інтерв'ю Про що шкодують пацієнти ковідного відділення? Яка ситуація зараз у стаціонарі, розповідає лікар лікар-інфекціоніст Василь Копча назвав ситуацію в лікарнях області критичною .

— Критична ситуація. Зараз критична. І я не побоюсь цих слів. Хворих настільки багато, що складається враження, що ми давно перейшли “червону зону”, хоча фактично лише вступили у “жовту”. Я, звісно, можу говорити про ситуацію в стаціонарі лікарні швидкої допомоги. Хоча у стаціонарах по області, як бачу, ситуація аналогічна. Хворих максимально багато, і вони далі ушпиталюються. При тому, у закладах області бракує персоналу, — зауважив він. 

Відео дня

Експерт наголосив, що закривати ковідні відділення в районних лікарнях було не те, що помилкою, а й “кримінальною справою”. 

— У Тернопільську лікарню швидкої допомоги привозять хворих не лише з Тернополя, а й з окремих районів області. Як правило, це тяжкі пацієнти, яких не можуть лікувати на місці. Я виступаю категорично проти закриття лікарень у районах.  Якщо ще до літа були відкриті багато стаціонарів: і в обласній лікарні, і в районній лікарні, і в другій міській, і в третій. То зараз у Тернополі маємо ковідні відділення лише в другій міській, тубдиспансері та в лікарні швидкої допомоги, — сказав пан Копча.  

Було 18 ковідних лікарень, зараз 7 

На сайті Департаменту охорони здоров’я в Тернопільській області, дані за 3 березня 2021 року, знаходимо перелік закладів, які станом на той час були визначені для госпіталізації пацієнтів з COVID-19 на Тернопільщині. Їх 18.

Зараз же, за інформацією з дешборду НСЗУ, надавачів медичної допомоги, визначених для надання стаціонарної допомоги пацієнтам з COVID-19 за договором з НСЗУ, на Тернопільщині — лише 7. Три заклади в Тернополі, тубдиспансер у Великій Березовиці, районні лікарні в Кременці, Чорткові та Заліщиках. 

Нагадаємо, у МОЗ, про закриття деяких ковідних відділень заявили ще на початку літа. Мовляв, через брак пацієнтів. 

 — Зараз в Україні відбувається суттєве зниження захворюваності на COVID-19, і через брак пацієнтів деякі лікарні згортають ковідні відділення. Попри це, жоден пацієнт — зараз або в майбутньому — не залишиться без допомоги,  — йдеться в повідомленні МОЗ.

Епідситуація ускладнюється 

22 вересня на пресбрифінгу в ОДА епідеміологи знову повідомили про ускладнення епідситуації в області. 

Генеральна директорка ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» Оксана Чайчук розповіла, що з середини липня хворих на Тернопільщині більшає. 

— Коефіцієнт виявлення первинних хворих не повинен перевищувати чотири відсотки. У нашій області на 22 вересня він становить 11,67 відсотка. Завантаженість ліжок поки не перевищує показника постанови Кабміну, але ми бачимо з епідситуації, що і цей показник зростає, — каже пані Чайчук. 

Ще один показник, на якому акцентувала увагу генеральна директорка, — виявлення нових хворих на 100 тисяч населення. Він не повинен перевищувати 75 осіб, у нашій же області ця цифра в рази більша — 228,1. Всі території області цей показник перевищують.

Є дві запасні лікарні 

Начальниця департаменту охорони здоров’я Ольга Ярмоленко під час брифінгу зауважила, що навантаження контрольоване. 

— Восьмий тиждень поспіль ми спостерігаємо ріст захворюваності на ковід серед жителів нашої області, але навантаження, яке падає на наші лікувальні заклади, залишається контрольованим, — говорить вона.

Для надання меддопомоги в області розгорнуто сім лікувальних установ та 850 ліжок. 

— Є також два резервних заклади: Збаразька та Теребовлянська міська лікарня, які будуть розгортатись при збільшенні завантаженості, у випадку, якщо сім вищевказаних будуть заповнені на понад 50% ліжкового фонду, — каже пані Ярмоленко. 

При тому, динаміка рівня госпіталізацій зростає. За інформацією департаменту охорони здоров’я, резервні лікарні наразі готують до відкриття. 

Яка ситуація в стаціонарах

Про те, як справляються з навантаженням та чи вистачить ресурсів, у випадку, якщо кількість хворих далі збільшуватиметься, ми запитали у керівників лікувальних закладів, які наразі визнані опорними у лікуванні COVID-хворих.

Керівник Чортківської лікарні Ростислав Шульський:

Щодо забезпечення лікарні, ситуацію можна назвати як складну. Наразі ми справляємось, але якщо показники госпіталізацій будуть зростати, — то відповідно, тих ресурсів, які в нас є, не буде вистачати. Я не буду говорити про ситуацію в лікарні в загальному, але вона непроста. 

Станом на 23 вересня, у нас було три вакциновані пацієнти. У них легкий та середній перебіг хвороби. 

Керівник Заліщицької лікарні  Василь Оскоріп:

— Зараз у нас 103 хворих на коронавірус. Лікарня розгорнута на 135 ліжок. Усі забезпечені подачею кисню, медикаментів є достатньо, засобів захисту — теж. Поки що ми справляємось.  До нашої лікарні госпіталізовують хворих з колишніх Борщівського, Гусятинського, Заліщицького районів. Із 103 пацієнтів — 64 іногородні. 

Наразі людей із ковідом, які мають щеплення від цієї хвороби, немає. 

 

Керівник Кременецької лікарні Павло Кісіль:

Станом на 24 вересня, розгорнуто 85 ліжок і заповнюваність — 50%. Ми приймаємо пацієнтів із колишнього Кременецького, Лановецького та частину Збаразького району. Наразі з навантаженням справляємось. 

 

 

 

Керівник Тернопільського обласного тубдиспансера  Вадим Рудик: 

Проблема в тому, що Кабмін наразі не затвердив перелік закупівель, які ми можемо проводити за прямими договорами. Серед них — і кисень. Сподіваємось, що найближчим часом це питання буде вирішено. 

Щодо навантаження на медперсонал, то ми справляємось, але людям досить важко. Масові поступлення почались приблизно два тижні тому, а НСЗУ “ковідні гроші” має виплатити лише на початку жовтня. 

Понад 98% пацієнтів, які поступають, невакциновані. Відповідно до маршрутизації, яка до слова, була змінена буквально два дні тому, раніше за нашим закладом були закріплені усі райони області. Зараз же, у зв’язку з тим, що у нас залишилось мало вільних місць, приймаємо лише пацієнтів із Тернопільського району.

Керівник Тернопільської лікарні швидкої допомоги Ярослав Чайківський 

У Тернопільській міській лікарні швидкої допомоги перебувають 46 хворих на COVID-19. 40 пацієнтів – на кисневій підтримці через маску. 2 людей – на кисневому концентраторі. 4 пацієнтів підключені до апарату ШВЛ. 

Загалом у лікарні розгорнуто 90 ліжкомісць.

У нас наразі немає проблем із медичним персоналом, як і з ліками і засобами захисту. Поки що у нас для лікування хворих розгорнуто лише інфекційне відділення, заповнюваність — на рівні 50%. Ми справляємось і готові надалі надавати людям належну допомогу.  

Керівник Тернопільської міської лікарні №2 Ростислав Левчук:

У Тернопільській лікарні №2 – 76 хворих з COVID-19.  67 хворих – на кисневій підтримці через маску. 4 пацієнтів у лікарні — на кисневому концентраторі. П'ятеро людей підключені до апарату ШВЛ. Один пацієнт у лікарні з підозрою.

 

 

 

Керівник Тернопільської міської дитячої лікарні Андрій Артимович: 

У Тернопільській дитячій лікарні – 11 хворих на коронавірус (8 дітей, 3 дорослих). 4 пацієнтів у лікарні з підозрою.

 

 

 

 

Ми продовжуємо стежити за ситуацію в стаціонарах ковідних лікарень. Бережіть себе та своїх рідних. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up