Рак у жінок. Що повинна робити кожна з нас, аби жити?

Рак  у жінок. Що повинна робити кожна з нас, аби жити?
  • 4 лютого у світі відзначають День боротьби з раковими захворюваннями. Розповідаємо про новітні методики лікування раку. А також про тих, хто бореться чи переміг хворобу.

  • Здійснений за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України». У рамках реалізації грантового проєкту The Women in News з WAN-IFRA. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Вона стояла на сходах, обнявши себе за плечі. Їй хотілося кричати на весь голос, але сльози міцно душили… Ноги ніби відійняло, а погляд був скляним. Вона намагалася зрозуміти: чому це трапилось із нею? Але не могла. Вітер заплутував волосся і думки, страх пронизливо гнав по всьому тілу і жорстоко впивався у кожну клітину.

– У мене рак... рак… – схлипуючи ледь мовила назустріч якомусь незнайомцю. Той співчутливо опустив очі і швидко пройшов повз.

Їй 27. Невже це все? А вона обіцяла п’ятирічному синові покататися на конях! Вони мали побачити море і великий парк атракціонів. У них так багато мрій…

– Я маю жити. Я буду боротися за себе, за свого сина! – з великим поштовхом з’являлася ця думка, виринала з глибин підсвідомості.

З кожним роком рак стає молодшим. Пацієнтки відчайдушно борються за життя

Мар’яна прийняла свідоме рішення – не здаватися і перемогти хворобу. Її шлях розпочався. Ні медики, ні ми, журналісти, не хочемо сказати, що це буде легко. Насправді її чекає багато випробувань, про які вона навряд захоче розповідати в деталях. Але ми впевнені, що вона має надзвичайно великі шанси одужати і здійснити всі синові мрії.

Рак – це не вирок, він виліковний при діагностиці на ранніх стадіях. Тож важливо: знати, обстежуватися, дослухатися до медиків і боротися.

Онкозахворювання грудних залоз потребують пильної уваги з боку онкологів. Кожна сьома–восьма жінка має проблеми із молочними залозами. Тож ризик захворіти є в кожної. До слова, випадки ураження трапляються навіть серед чоловіків.

Рак помолодшав

Найгірше – те, що з кожним роком хвороба стає все молодшою. Якщо колись це стосувалося переважно старших жінок, то нині наймолодшим пацієнткам, які звертаються за допомогою, лишень 25.

 

За даними Національного канцер–реєстру:

  • у 2020–му році на рак грудних залоз захворіли 12 824 українців, з них 12 736 – жінки;
  • у 2021–му ця кількість зросла до 12 994, з них 12 892 – жінки.

Якщо говоримо про Тернопільську область:

  • то в 2020–му у 251 особи виявили рак молочних залоз (45,6% на 100 тис. населення);
  • вже у 2021-му – у 324 (59,3% на 100 тис. населення);
  • за вісім місяців поточного раку хворобу діагностували у 181 жінки. Попри війну річний показник точно не буде нижчим за минулорічний, прогнозують медики.

Як надають допомогу в умовах нестабільної економічної ситуації і воєнних загроз з боку агресора, як впливає стресовий фактор на перебіг захворювання, чи забезпечена Тернопільщина необхідними медичними препарати та обладнанням, які шанси у пацієнток отримати справді кваліфіковану та безоплатну (гарантовану державою) допомогу у невеликому обласному центрі України? Відповіді на ці та інші питання ми шукали, перш за все, у Тернопільському обласному клінічному диспансері. Це єдиний заклад в області, де надають кваліфіковану допомогу онкохворим.

Авторка проєкту Наталія разом із директором онкодиспансеру Леонідом Шкроботом. Він переконує: рак виліковний, якщо вчасно звернутися за допомогою

– Через війну кількість нових виявлених випадків захворювання на рак молочних залоз у області суттєво знизилася. Але це пов’язано з тим, що люди набагато менше зверталися до лікарів. Натомість додалася кількість хворих за рахунок внутрішньо–переміщених осіб. Частина наших пацієнтів залишилися і проходять лікування, інші поїхали на за кордон. Є і такі, що вже повернулися, бо оцінили високий рівень української медицини, – говорить директор закладу Леонід Шкробот.

Незважаючи на роботу в надзвичайно складних умовах та попри виклики, які стоять перед у воєнний час, вони продовжують виконувати свою роботу. Аби зберегти якомога більшу кількість життів. Тож усі відділення онкологічного диспансеру працюють у повному об’ємі, деякі з них – навіть з істотними перевантаженнями, приміром хіміотерапевтичне чи радіологічне.  І на це впливають об’єктивні причини. До прикладу, через загрозу обстрілів у Чернігові призупинена діяльність радіологічного відділення, зупинився також лінійний прискорювач, не працюють апарати променевої терапії. Така ж сама ситуація у Сумах, Миколаєві тощо. Онкохворі пацієнти змушені шукати порятунок у більш безпечних регіонах, зокрема і в Тернополі. Натомість у нашому закладі стараються допомогти кожному, хто того потребує.

– Щорічно хвороба молодшає. Раніше ми більше говорили про вік 40+ і пік захворюваності у 60–65 років. На жаль, нині рак молочних залоз виявляють і в 30 років, і навіть молодших. Тому надзвичайно важливо говорити про профілактику недуги, про необхідність проходження планових оглядів у мамолога, – наголошує співрозмовник.

Рак – неконтрольований поділ епітеліальних клітин.

Щодо причин, які викликають хворобу, можна говорити багато. Вагому роль відіграє спадковість (у 5–10%), якщо по жіночій лінії хтось мав подібні проблеми. Відмова від грудного вигодовування, характер харчування, пізні пологи, безконтрольний прийом гормональних препаратів, травми грудей, шкідливі звички тощо.

– Останнім часом також помічаємо тенденцію збільшення числа випадків захворювання через проведення екстракорпорального запліднення. Адже така процедура проходить під певною корекцією гормонального статусу. І при довготривалих стимуляціях також зростає ризик захворіти, – додає лікар.

Динаміка захворювання в області

За яких умов рак виліковний?

Якщо рак діагностувати на ранніх стадіях, то він виліковний. На щастя, зростання обізнаності жінок позитивно впливає і на результат лікування. Основними критеріями визначення стадії недуги є розмір пухлини, її поширення в оточуючих тканинах і наявність метастазів (відсіву пухлини в інші органи й тканини організму). 

Виділяють п'ять стадій раку молочної залози: від 0 до IV.  Стадії II і III мають підкатегорії, які позначають латинськими буквами А, В і С. Умовно «легкими» формами раку грудей вважаються стадії 0-III А. стадії III В і III С вважають «пізніми».  IV стадія раку – термінальна або метастатична форма раку.  Для того, щоб визначити стадію раку, проводять клінічні (огляд, пальпація), інструментальні (УЗД, мамографію, рентгенологічні методи, КТ тощо) і лабораторні тести. Перед тим, як встановити діагноз, у онкодиспансері обов’язково проводять всі методи досліджень.

На яких стадіях звертаються жінки

Якщо говорити мовою цифр, то в 2021–му році на Тернопільщині все ж таки фіксували більшість звернень на І (10,5%) та ІІ (54,1%) стадіях. А от ІІІ (20,3%) і ІV (14,4%) стадії охоплюють значно менший відсоток хворих, хоча, звісно, хотілося б, аби ці цифри були нульовими.

– Є різні моменти, які ми не можемо зрозуміти ні як медики, ні як люди. Коли приходить 30–річна жінка, а в неї пухлина 10 на 12 сантиметрів, і вона кровоточить – це сумно. І пацієнтки в таких випадках самі не можуть пояснити, чому вони не приходили раніше. Звісно, є страх, є певні психологічні фактори, але вони не повинні бути сильнішим за бажання бути здоровою і повноцінно жити. У нашому суспільстві проблема онкозахворювань піднята на поверхню, і лікарі, і громадські організації, і засоби масової інформації приділяють максимальну увагу висвітленні цієї теми. Крім того, з тим рівнем медичного забезпечення, який ми маємо, жінки не повинні боятися йти до лікарів, а навпаки – повинні звертатися якомога раніше. Адже від своєчасності надання професійної допомоги залежить тривалість і якість життя. Рак лікується. Дозвольте нам допомогти! – акцентує Леонід Шкробот.

Не пропустіть симптоми недуги

Щоб не пропустити хворобу, раз на місяць перед дзеркалом необхідно проводити огляд грудей. Краще це робити в період між менструацією, виключаючи тиждень до, сам період критичних днів та тиждень після нього.

Часто хвороба є підступною та ніяк себе не проявляє, тому виявити її може тільки фахівець. Для осіб, старших18 років, достатньо обов’язкових щорічних профілактичних оглядів у гінеколога. У віці від 20 до 40 років медики рекомендують раз в пів року–рік робити УЗД–діагностику грудей, яку зазвичай проводять на 5-10-й день циклу. Жінкам після 40 років необхідно раз на рік проходити скринінгову профілактичну мамографію (це неінвазивний метод діагностичного обстеження, що дозволяє з точністю до 98,1 % виявити злоякісні новоутворення на ранніх стадіях – прим. авт.). Вона дозволяє помітити перші зміни у тканинах набагато раніше, ніж будь-який інший метод обстеження.

«Заточені» під пошук онкології

99% жінок, які отримують лікування у Тернопільському обласному онкодиспансері, мають верифікацію діагнозу. Тобто він підтвердженй морфологічно – за допомогою гістології чи цитології. Останнім часом застосовують також імуногістохімію – обстеження, яке дає можливість визначити чутливість пухлини до того чи іншого виду лікування (гормональної, хіміотерапії тощо). 

Збережіть головні правила

– Якби нам 20 років тому сказали, що ми будемо лікувати пацієнток саме так, ми точно подумали б, що це фантастика! – захоплено говорить керівник закладу Леонід Шкробот. – Щоранку ми збираємо мультидисциплінарну комісію, куди входять усі лікарі. Спільно обговорюємо, які пацієнти поступили вчора, які обстежені, лікуючий лікар пропонує план спецлікування. Усі разом розглядаємо пропозиції, вносимо свої рекомендації та приймаємо спільне рішення щодо тактики лікування хворого. Також ми запрошуємо деяких пацієнтів на засідання комісії, вони мають змогу почути різні точки зору, вони бачать, що це колегіальна думка, тож з більшою довірою ставляться до наших настанов.  

Щоб знати — злоякісний процес чи доброякісний, використовують різні методи обстеження. Насамперед – це УЗД–діагностика молочних залоз, яка більш інформативно покаже лікарю шляхи живлення пухлини, відтоку лімфи. Також використовують мамографію, яка вказує на наявність пухлинних процесів. Надалі призначають пункцію пухлини, з метою дослідження в цитологічній та гістологічній лабораторіях.

Ольга Балюх виконує УЗД–діагностику на найвищому рівні

На офіційному ресурсі НСЗУ знаходимо наступну інформацію: до Програми медичних гарантій входять шість безоплатних інструментальних досліджень для раннього виявлення онкології, серед яких: мамографія, колоноскопія, гістероскопія, гастроскопія, цистоскопія та бронхоскопія.

– Ці медичні послуги безоплатні за електронним направленням від сімейного або лікуючого лікаря. Саме лікар визначає необхідність проведення обстеження, – ідеться в повідомленні.

Чи працює це на практиці? Ми вирішили перевірити. Отож, у коридорі онкодиспансеру запитали різних жінок, чи доводилося їм платити за обстеження. Усі ті, хто мав направлення лікаря, ні за що не платили. А от ті, хто направлення не мали чи вирішили обстежитись у приватному кабінеті – за процедуру платили.

Як ми переконалися, у обласному онкодиспансері є два кабінети УЗД, де жінки можуть безоплатно пройти діагностику. Натомість у приватних центрах вартість послуги стартує від 300–350 грн.

– Скористатися послугою безкоштовно – абсолютно не складно. Зверніться перед тим до лікаря–мамолога, і ви легко отримаєте необхідне направлення, – пояснює лікар УЗД–діагностики онкодиспансеру Ольга Болюх. – Ультразвукова діагностика молочних залоз призначається задля визначення різного виду утворень: доброякісних і злоякісних. Процедура є повністю безпечною і безболісною. А завдяки новітній ультразвуковій системі, яку використовуємо в закладі, вдається виявити новоутворення найдрібніших розмірів – максимально точно і швидко.

До речі, як ми дізналися, пані Болюх володіє унікальними методиками обстежень.

Сучасний рентген-апарат

– Для визначення точного положення пухлини може застосовуватися рентген–чутлива «мітка», яка вводиться безпосередньо в новоутворення перед операцією під контролем УЗД або рентгену. Спеціальний датчик активності дозволяє під час операції чітко локалізувати зону, де знаходиться пухлина, і повністю її видалити. В Україні такий метод застосовується лише в окремих закладах, зокрема і в Тернопільському онкодиспансері, – говорить лікарка.

Також пані Ольга виконує трепан-біопсію молочної залози — це різновид біопсії, під час якої лікар використовує спеціальний трепан-пістолет, а забір тканин із патологічного вогнища виконується під контролем УЗД. Отриманий біоматеріал відправляють на гістологічний аналіз, результати якого допомагають визначати як вид пухлини, так і стадію розвитку.

Як пройти мамографію безоплатно?

Жінкам, яким виповнилося 40 років, або ж і молодшим, якщо є суттєві підозри на наявність пухлинного процесу, назначають мамографію. Це – неінвазивний метод діагностичного обстеження, що дозволяє з точністю до 98,1 % виявити злоякісні новоутворення на ранніх стадіях патологічного процесу задовго до появи першої клінічної симптоматики. Застосовується як основний метод або як скринінг (первинна діагностика) додатково до інших способів діагностики: рентгену, МРТ, КТ.

Мамографія є безоплатною у закладі, запевняє Тетяна Григоренко

Ще в 2019–му році завдяки американським благодійникам у Тернопільському онкодиспансері відкрили сучасний безкоштовний мамологічний кабінет. Обстеження молочних залоз мали проводити на потужному цифровому мамографічному комплексі Selenia Dimensions Mammography System. Орієнтовна вартість обладнання на той момент становила пів мільйона доларів. Єдиною умовою американських партнерів, за словами Леоніда Шкробота, було те, що для пацієнтів обстеження на мамографі має буде безкоштовним. Апарат попрацював деякий час, а потім зламався. Тож пацієнтки змушені були витрачати гроші із власної кишені. Вартість проходження мамографії у приватних кабінетах, за нашими даними, у середньому до 1000 грн. Але ви можете пройти обстеження безкоштовно (!).

– Кілька років тому партнери із двох організацій зі США «Радіологи без кордонів» та «Разом для України» дали нам обіцянку допомогти в скринінгу раку молочної залози і передали потужний мамографічний комплекс. Пропрацювавши орієнтовно сім місяців, у цьому обладнанні згорів генератор. Оскільки сервісного обслуговування в Україні не було, ми чекали майже вісім місяців, поки зможемо замовити за кордоном необхідні запчастини. Двічі проводили тендер, поки знайшли фірму, яка взялася за ремонт. І от з 10 січня цього року, якраз напередодні війни, ми його запустили. Мамограф працює щодня без жодних нарікань, – наголошує керівник закладу.

Виконують знімки зрізами, пошарово

Аби пацієнт мав можливість обстежитися безоплатно, він повинен взяти направлення у лікуючого лікаря. Кабінет №8, що в поліклінічному відділенні закладу, працює з понеділка по п’ятницю, із 8.00 до 14.00.

Ми також побували тут, аби пересвідчитися, чи послуга є доступною.

– Апарат може робити не лише мамологічні знімки, а й працювати в режимі комп’ютерного томографа для виявлення локалізації процесу, і дає цифрове зображення, яке було раніше для наших пацієнтів недоступним. Якщо звичайні мамографи роблять лише знімок молочної залози, то тут ми робимо знімки зрізами, пошарово. Це забезпечує значно кращу діагностику і дає можливість реально врятувати тисячі життів. Крім того, мамографічне обстеження є основним інструментальним методом діагностики не лише злоякісних захворювань молочної залози, а й доброякісної патології та дозволяє проводити скринінг-обстеження ще на доклінічних стадіях, коли жінка навіть не знає про проблему. Усі дані зберігаємо на диску та безкоштовно віддаємо пацієнткам, – розповідає нам завідувачка рентген–діагностичного відділення Тетяна Григоренко.

Органозберігаючі операції

При лікуванні раку молочних залоз застосовують усі доступні в онкології методи. Зокрема – хіміотерапію, променеву терапію, оперативні методи лікування та гормональну терапію.

Так виглядає операційна

– З'являються все більш агресивні форми раку молочної залози в молодому віці. Тож і підходи в лікуванні змінюються. Надважливим лишається вчасна діагностика – І і ІІ стадії, коли є можливість провести лікування із застосуванням органозберігаючих операцій. Ми проводимо орієнтовно 20% таких оперативних втручань. Це – секторальні резекції із діагностикою лімфатичних вузлів, або лімфаденектомія (хірургічне видалення однієї або кількох груп лімфатичних вузлів – прим. авт.), якщо там підтверджується ураження, – пояснює керівник онкодиспансеру Леонід Шкробот. – Зберігаємо груди, їхній об’єм, після того можна провести реконструкцію, встановити імпланти тощо.

У онкодиспансері є сучасний апарат, який використовують для променевої терапії, іонізовані випромінювання застосовують з лікувальною метою. Променева терапія є важливим методом лікування, адже що ракові клітини ростуть і діляться швидше, ніж більшість здорових, що їх оточують.

Якщо тривога застала тут медиків, вони змушені продовжити оперувати

У Тернополі наразі застосовують всі схеми хіміотерапії, у тому числі високодозні, яких ще кілька років тому не робили. Також у закладі є можливість проводити терапію одного дня, що знижує фінансове навантаження для закладу та пацієнтів.

Затримки у доставці препаратів

Заклад отримує хіміопрепарати за державною програмою «Онкологія», частково закуповують самостійно. Тут є певні труднощі, щоправда, останні два роки ситуація значно покращилася, наголошує очільник закладу.

– Ми отримали таргентну терапію, препарати широкого спектру для лікування раку молочних залоз. Хочу наголосити – забезпеченість для надання допомоги при цьому різновиді онкозахворювань у нас найменш критична, – говорить лікар. – Можемо комбінувати різні схеми лікування відповідно до протоколів, таким чином витрати покриває держава.

Фактично всі медичні препарати для онкохворих є закордонного виробництва. Війна негативно вплинула на терміни доставки ліків. Тож в умовах порушення логістики керівники онкодиспансерів змушені були шукати швидкі та дієві рішення.

Тут стерилізують весь хірургічний інструментарій. Аби було безпечно

– Міністерство охорони здоров’я робить багато кроків назустріч пацієнтам. Нам дозволили перерозподіл препаратів між обласним онкодиспансерами, ми постійно спілкуємось у чатах з керівниками цих закладів. Якщо є в когось є надлишок чи залишок – оперативно перекидаємо туди, де потрібно. Таким чином навіть у такий скрутний час ми виходимо із ситуації, робимо все від нас можливе, аби зберегти найцінніше – людське життя, – говорить Леонід Шкробот.

Лікарі не можуть залишити пост

Проблем із медичним персоналом у обласному онкодиспансері немає. Від початку війни звільнилися кілька осіб, натомість у закладі працевлаштували шестеро внутрішньо переміщених осіб. Загалом роботу закладу забезпечують 400 медиків, з них 90 – лікарів.

– Онкологічні захворювання є специфічними. І попри всі зусилля медиків деколи трапляються випадки, коли ми не в змозі допомогти. Тому ми закликаємо всіх людей проходити профілактичні огляди, дбати про власне здоров’я та дослухатися до наших порад. Тільки спільна та злагоджена робота лікаря–пацієнта допомагає досягнути бажаного результату, – наголошує пан Шкробот.

Перше хірургічне відділення. Тут є орієнтовно 60 ліжок

У супроводі медичного директора закладу Миколи Прокопчука ми пройшлися коридорами диспансеру, а також відвідали відділення, де безпосередньо надають допомогу жінкам, у яких виявили рак молочних залоз.

Перед нами – перше хірургічне відділення, де є 60 ліжок. Пацієнтки щиро посміхаються та навіть погоджуються розповісти про свої випробування. І ми обов’язково розкажемо, що їм доводиться переживати і в чому вони знаходять порятунок. Та зараз наша мета – з’ясувати, чи всім забезпечені. Ті жінки, які проходять хіміотерапію, запевняють: не купували, препарати надали в закладі.

Пані Ніні – 75. Вона каже, що вже достатньо прожила, але у боротьбі з раком не опускає руки

– Мені 75, я вже достатньо пожила, але все одно борюся, – зізнається пані Ніна. Схрещуючи руки на грудях, вона схиляє голову перед лікарем. – Дякую, що врятували мене, витягнули з того світу!

Пані розповідає, що пройшла кілька курсів хіміотерапії та вже пережила операцію. Обіцяє боротися і надалі. Молодь закликає берегтися та не опускати руки.

У маніпуляційній пані Оксані роблять перев’язки. Вона втратила груди, але не надію на майбутнє.

Маніпуляційна. Пацієнтки змушені витримувати багато процедур

Проходимо у операційну. Тут нам демонструють новітнє обладнання, завдяки якому вдається проводити найсучасніші втручання. Бачимо роботу електроскальпель, його використовують як для хірургічних розрізів, так і коагуляції. Поруч із операційною також є спеціальне обладнання, яке дозволяє провести якісну та безпечну стерилізацію медичних інструментів.

– Нині маємо всі можливості проводити операції найвищої складності. Їх тривалість зменшилась у кілька разів. Натомість точність навпаки зросла. Під час воєнного стану багато планових операцій доводиться відкладати. Якщо операцію ще не встигли розпочати і звучить сигнал тривоги – її переносять. Якщо ж тривога застала бригаду під час операції – медики ризикують своїм життям. Але вони змушені продовжувати. Від цього залежить майбутнє пацієнтки, – говорить Микола Прокопчук.

Вхід в укриття

У закладі є первинне укриття, куди можуть спуститися як пацієнтки, так і медики. Директор закладу Леонід Шкробот каже, що умови тут далеко не ідеальні. Тому з усіх сил намагається зараз їх покращити. Через стан здоров’я  більшість жінок перечікують тривогу у коридорах або ж палатах.

Умови потребують покращення

Також ремонтні роботи тривають в різних відділеннях диспансеру. У планах керівництва – створити максимально комфортні умови перебування тут, аби пацієнти могли відчувати домашній затишок. Адже боротьба із онкологічним захворюванням є довготривалою, виснажливою і потребує неабияких зусиль.

Ось так виглядають окремі палати

Бажаємо усім жінкам здоров'я та всіх благ. Будемо вдячні, якщо поділитесь нашим матеріалом на своїх сторінках у соцмережах, аби якомога більше жінок дізналися про ризики захворіти та змогли запобігти недузі. А за потреби – вчасно отримати кваліфіковану допомогу. 

Пацієнтки можуть помолитися прямо у відділенні. Тут створили невеличку капличку

У наступних публікаціях ми розкажемо історії жінок, які перемогли РАК. Через які випробування довелося пройти та що їх врятувало. А також покажемо, у яких умовах працюють медики, які не покинули заклад у пошуках безпеки. Вони залишилися в Україні, бо не можуть залишити тих, хто потребує їхньої допомоги. Жінок, які так прагнуть жити.

Якщо вам відомі факти, коли пацієнтки змушені були платити кошти за БЕЗОПЛАТНІ обстеження чи інші неправомірні випадки, напишіть про це у коментарях, у особисті повідомлення у Фейсбуці або зателефонуйте в редакцію: 097-445-82-67. І ми обов'язково проведемо журналістське розслідування. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (76)
  • Светлана Слива

    Ну вот и я говорю, что стоит не забывать про элементарные вещи и проходить регулярно маммолога https://avicenna-medical.com.ua/prijom-fahivtsiv/mamolog/ , особенно если вам уже за 40 лет и вы волнуетесь за свою жизнь. Врачи в "Авиценна Медикал" обладают обширным опытом и могут предоставить вам не только консультацию, но и провести необходимые обследования, в том числе маммографию и ультразвуковое исследование молочных желез, так что подумайте и запишитесь на консультацию к ним.

  • лина линева

    Думаю, что просто нужно своевременно консультироваться у специалистов и не будет таких крайних мер
  • Читач11

    Дуже боюся цього захворювання, бо особисто знала людей, які вмерли від раку. Але є й знайомі жінки, яким вдалося подолати рак, тому завжди є надія на одужання, головне вчасно звернутися за допомогою. Саме тому щорічно проходжу обстеження в онколога, вдома постійно відвідувала одного лікаря, рік тому довелося переїхати до Києва і майже відразу знайшла лікаря-онколога, ось тут https://medikom.ua/onkologiya-kiev/ є розділ з лікарями, від себе можу порадити Подмастерчик Ольгу Валеріївну. Від щирого серця бажаю усім здоров'я й обов'язково одужання тим, хто зараз лікується.

  • Nadya Dovhan

    Мені дуже допомогли,ставлення має велике значення, хімії, переживання, людське ставлення і добре виконання роботи це дар божий!

keyboard_arrow_up